Κώστας Γαβρόγλου: «Αυτοί μιλάνε για εξετάσεις, εμείς μιλάμε για αλλαγές στο Λύκειο»
Απάντηση από κύκλους του υπουργείου Παιδείας - Πλάνο μεταρρυθμίσεων σε βάθος τριετίας αναμένεται να ανακοινωθεί στη ΔΕΘ
“Αυτοί μιλάνε για εξετάσεις, εμείς μιλάμε για αλλαγές στο Λύκειο”, επισημαίνουν στην “Α” κύκλοι του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου. Απαντώντας στο κρίσιμο ερώτημα για την επόμενη ημέρα των Πανελλαδικών εξετάσεων, που θα μονοπωλήσει τον δημόσιο διάλογο μετά την ολοκλήρωση της φετινής διαδικασίας εισαγωγής στην Τριτοβάθμια (οι φετινές βάσεις
Σε δημόσια διαβούλευση
Από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης αναμένεται να ανακοινωθεί το νέο μεταρρυθμιστικό πλάνο, που θα αφορά αλλαγές σε βάθος τριετίας, με ορίζοντα δηλαδή τους μαθητές της Γ’ Λυκείου το 2020. Το σχετικό νομοσχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο, και αναμένεται να κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση αμέσως μετά τη ΔΕΘ, μέσα στον Σεπτέμβριο δηλαδή. Πρόκειται για ένα αποφασιστικό βήμα, που θα έρθει να δέσει με τις ήδη εφαρμοζόμενες αλλαγές στο Λύκειο από την Α’ Λυκείου φέτος: στα προγράμματα σπουδών (Θρησκευτικά, Ξένες Γλώσσες και πιλοτικά στην Ιστορία) και τη διδακτέα ύλη.
Όπως επισήμαινε μέσα στην εβδομάδα ο Κ. Γαβρόγλου (μιλώντας στην ΕΡΤ3) “το θέμα δεν είναι να ασχοληθούμε με το αδιάβλητο των εξετάσεων, που ισχύει, αλλά να ξανακερδίσουμε το Λύκειο”. “Αφήσαμε έναν θεσμό εκτός σχολείου να καταπιεί το σχολείο, και έτσι κάθε χρόνο οι ελληνικές οικογένειες ξοδεύουν 2 δισ. ευρώ στην παραπαιδεία. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό”, τόνιζε. Πώς μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό, όταν όλοι οι υπουργοί Παιδείας επιχειρούν αλλαγές στην Τριτοβάθμια ή το εισαγωγικό σύστημα; Να σημειωθεί, πάντως, ότι η νυν ηγεσία στο υπουργείο Παιδείας δίνει προνομιακά την έμφαση στη Δευτεροβάθμια και μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση. Για τον Κ. Γαβρόγλου “ο μόνος τρόπος για να μην αλλάζει συνέχεια το Λύκειο είναι να ακούσουμε όλοι αυτό το καμπανάκι που χτυπάει για χρόνια”.
Η μεταρρύθμιση
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά για το επικείμενο νομοσχέδιο, οι εγκύκλιες γνώσεις των μαθητών θα ολοκληρώνονται στην Α’ Λυκείου από το 2018. Από τη Β’ Λυκείου θα δίνεται η δυνατότητα οι μαθητές να κάνουν περισσότερες επιλογές. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, στη βάση της λογικής της πολυκλαδικότητας, να προβλέπεται η δυνατότητα επιλογής μαθημάτων μεταξύ των δύο τύπων Λυκείων, του Γενικού δηλαδή και του Επαγγελματικού. “Γιατί να μην μπορεί ένας μαθητής που θέλει να ολοκληρώσει το λύκειο, αλλά ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με την οικογενειακή επιχείρηση, να επιλέγει ένα μάθημα της σχετικής ειδικότητας από τα ΕΠΑΛ;”, διερωτώνται στο υπουργείο Παιδείας. Πέραν των επιλεγόμενων πάντως (όπως η Πληροφορική, οι Νέες Τεχνολογίες, οι Ξένες Γλώσσες, η Φυσική και η Χημεία, τα Αρχαία κ.ο.κ.), η Β’ Λυκείου θα έχει έναν κορμό υποχρεωτικών μαθημάτων, όπως η Γλώσσα, αλλά και τα Μαθηματικά, η Ιστορία, τα Θρησκευτικά, η Φυσική Αγωγή και οι Δημιουργικές Δραστηριότητες. Στόχος είναι τα εξεταζόμενα μαθήματα στα δύο τετράμηνα να μειωθούν αισθητά στην τάξη αυτή, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να βαθμολογούνται με εργασίες.
Στη Γ’ Λυκείου σχεδιάζεται οι μαθητές να διδάσκονται υποχρεωτικά λίγα μαθήματα (όπως Γλώσσα, Θρησκευτικά, Φυσική Αγωγή και Δημιουργικές Δραστηριότητες), με πολλές ώρες διδασκαλίας το καθένα, και στη συνέχεια να επιλέγουν ακόμη τρία υποχρεωτικής παρακολούθησης, τα δύο εξ αυτών προσανατολισμένα στις κατευθύνσεις τους για επαγγελματική αποκατάσταση ή σπουδές, το ένα ελεύθερης επιλογής. Για το Απολυτήριό τους, όμως θα εξετάζονται σε 4 εξάωρα μαθήματα: Γλώσσα + 2 επιλεγόμενα προσανατολισμού + 1 ελεύθερης επιλογής. Στο α’ τρίμηνο η βαθμολόγηση θα γίνεται μέσω εργασιών ή εξέτασης ή projects. Στο β’ τετράμηνο θα έρχεται η ώρα της πανελλαδικής εξέτασης.
Από εκεί και πέρα, αν ο μαθητής δεν θέλει να συνεχίσει στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, το Απολυτήριό του θα βγαίνει, κυρίως με βάση τον βαθμό των τετραμήνων. Αν επιθυμεί όμως να διεκδικήσει μια θέση σε πανεπιστήμια ή ΤΕΙ, η έμφαση θα δίνεται στον βαθμό της πανελλαδικής εξέτασης.
Πανελλαδικές
Αυτό που έχει προκαλέσει σύγχυση είναι το ότι τελικά δεν θα καταργηθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις. Πράγματι, κανείς δεν φαίνεται να συζητά το ενδεχόμενο κατάργησής τους, στο υπουργείο Παιδείας όμως συζητούν για το πώς θα αλλάξει η σημερινή μορφή τους. Εκεί ακριβώς έρχονται να πατήσουν οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη μείωση τω διδακτέων και εξεταστέων μαθημάτων, αλλά και την περαιτέρω εμβάθυνση στα γνωστικά αντικείμενα, μέσω της αύξησης των ωρών της διδασκαλίας. Αυτό με τη σειρά του είναι που, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Παιδείας και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, θα οδηγήσει και στην απεμπλοκή των μαθητών από την παραπαιδεία. Όσο αυτό είναι εφικτό βέβαια, αφού δεν παύει η διαδικασία της πανελλαδικής εξέτασης να συνιστά διαγωνισμό. “Ο τυποποιημένος τρόπος να μαθαίνουμε δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ουσιαστική εκπαίδευση”, σημειώνει ο Κ. Γαβρόγλου.
Εκτός θέματος η Ν.Δ.
Εκτός θέματος βρέθηκε για μια ακόμη φορά η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ., Νίκη Κεραμέως, όταν κατηγόρησε μέσα στην εβδομάδα την κυβέρνηση για «δημαγωγία και φθηνό λαϊκισμό», όσον αφορά στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια«. Επιμένοντας να αρνείται να απαντήσει στο πιεστικό ερώτημα περί της αναμόρφωσης του Λυκείου, συνέχισε να εστιάζει την αντιπολιτευτική της ατζέντα στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Μήνες τώρα η Ν.Δ., όπως και σύσσωμη η αντιπολίτευση, δεν έχουν πάρει θέση εξάλλου σε όσα ακούγονται περί μείωσης των διδακτικών ωρών ή των εξεταζόμενων μαθημάτων στη Β’ και Γ’ Λυκείου. Αρνούνται να πάρουν θέση στον διάλογο για το ποια θα είναι τα μαθήματα αυτά. Έτσι, ενώ η Νίκη Κεραμέως κατηγορεί για »ανευθυνότητα" το υπουργείο Παιδείας, μάλλον είναι η αξιωματική αντιπολίτευση εκείνη που αρνείται να πάρει θέση για το τι μαθαίνουν σήμερα οι έφηβοι στα σχολεία.
“Άλλο ένα επεισόδιο στο σίριαλ της κατάργησης των Πανελλαδικών”, είδε και το Ποτάμι την Παρασκευή, ζητώντας μια “αξιόπιστη, αντικειμενική και ενιαία διαδικασίας αξιολόγησης των μαθητών κατά τη διάρκεια του Λυκείου, σε όλη την επικράτεια. Αυτή είναι η βάση για τη συζήτηση του τρόπου εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση σε συνδυασμό με τις αδιάβλητες Πανελλαδικές εξετάσεις”.
«Εμείς δεν θα εμπλακούμε σε αυτή τη συζήτηση. Θα ασχοληθούμε αποκλειστικά και μόνο με το Λύκειο. Με αυτό τον τρόπο και μόνο θα είναι παρελθόν το σημερινό σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων», απαντούν ανώτατες πηγές του υπουργείου Παιδείας.
Πηγή: Κωστοπούλου Μίνα - Η ΑΥΓΗ
Κώστας Γαβρόγλουεξετάσειςσύστημα πρόσβασηςΛύκειο- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πέθανε ο Γιώργος Ματζουράνης
- Η Μπαλατσινού παράτησε τον Κικίλια και την έκανε για την Αμερική
- Capital Controls: Έρχονται σαρωτικές αλλαγές-Τέλος στο όριο αναλήψεων των 840 ευρώ από 1η Σεπτεμβρίου
- Πέθανε ο Γιώργος Ματζουράνης
- Στο TAXIS τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ: Ποιες εκπτώσεις θα δούμε
- Μαρία Ιωαννίδου: Η ζωή μου είναι μέσα στη μιζέρια
- Ολοκληρώθηκε η νεκροψία του άτυχου Αντώνη - Αυτή είναι η ακριβής αιτία θανάτου
- Οι εφαρμογές που «τρώνε» την μπαταρία του κινητού
- Φωτιά ΤΩΡΑ στα Μέγαρα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Alfa Vita
- Νέο Λύκειο: Υποχρεωτικά μαθήματα και μαθήματα επιλογής - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο
- ΕΛΜΕ Θήρας: Ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων 2017
- Το υπουργείο Παιδείας θέλει να καταργήσει τους δασκάλους καλλιτεχνικών από τα σχολεία;
- Κώστας Γαβρόγλου: «Αυτοί μιλάνε για εξετάσεις, εμείς μιλάμε για αλλαγές στο Λύκειο»
- Εξακολουθούν να μαίνονται τα πύρινα μέτωπα στη Ζάκυνθο - Καλύτερη εικόνα από σήμερα το πρωί
- ΠΑΣΑΔ: Τα κενά και τα πλεονάσματα μετά τις αποσπάσεις (Β φάση) σε όλες τις Διευθύνσεις
- 900.000 εργαζόμενοι περιμένουν πάνω από 1 χρόνο για να πάρουν το μισθό τους
- ΚΚΕ: Πετροβολούν το χτες με το βλέμμα στο αύριο
- Αναγνώριση προϋπηρεσίας εκτός δημόσιου τομέα και υπηρεσιακή εξέλιξη εκπαιδευτικών
- Σύλλογος ΠΕ Αμαρουσίου: ΠΔ 79: η θεσμική έκφραση των μνημονιακών αντιεκπαιδευτικών πολιτικών
- Τελευταία Νέα Alfa Vita
- Κώστας Γαβρόγλου: «Αυτοί μιλάνε για εξετάσεις, εμείς μιλάμε για αλλαγές στο Λύκειο»
- Νέο Λύκειο: Υποχρεωτικά μαθήματα και μαθήματα επιλογής - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο
- ΠΑΣΑΔ: Τα κενά και τα πλεονάσματα μετά τις αποσπάσεις (Β φάση) σε όλες τις Διευθύνσεις
- ΕΛΜΕ Θήρας: Ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων 2017
- ΚΚΕ: Πετροβολούν το χτες με το βλέμμα στο αύριο
- Σύλλογος ΠΕ Αμαρουσίου: ΠΔ 79: η θεσμική έκφραση των μνημονιακών αντιεκπαιδευτικών πολιτικών
- Εξακολουθούν να μαίνονται τα πύρινα μέτωπα στη Ζάκυνθο - Καλύτερη εικόνα από σήμερα το πρωί
- Το υπουργείο Παιδείας θέλει να καταργήσει τους δασκάλους καλλιτεχνικών από τα σχολεία;
- Αναγνώριση προϋπηρεσίας εκτός δημόσιου τομέα και υπηρεσιακή εξέλιξη εκπαιδευτικών
- 900.000 εργαζόμενοι περιμένουν πάνω από 1 χρόνο για να πάρουν το μισθό τους
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Δεν έχουμε σχέση με την ακροδεξιά» υποστηρίζει ο Μητσοτάκης
- Κυριάκος Μητσοτάκης στην «Κ»: Να γράψουμε τη δική μας ιστορία
- Βαρκελώνη: «Δεν φοβόμαστε», η μεγαλειώδης διαδήλωση κατά της τρομοκρατίας [εικόνες]
- Εφημερίδες: Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (27/08/2017)
- Φωτιά Ζάκυνθος: Μαίνεται η πυρκαγιά στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού
- Δολοφονούν αστυνομικούς: 100 νεκροί αστυνομικοί από την αρχή του έτους
- Kοντά σε συμφωνία με Μαουρίτσιο ο ΠΑΟΚ!
- Λίβανος: Στρατός και Χεζμπολάχ ανακοίνωσαν την παύση των επιχείρησεων εναντίον του ΙSIS
- Μέρκελ: Ελλάδα και Ιταλία δεν μπορούν να σηκώσουν μόνες τους το βάρος των προσφύγων
- Θεοδωράκης: «Το πολιτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει»