Κουζέλης: Οι αλλαγές που μεταβάλλουν τον τρόπο διδασκαλίας και μάθησης

Κατ΄αρχάς εστιάσαμε σε παρεμβάσεις που αφορούν τη δημοκρατική λειτουργία του σχολείου, όπως και τον τρόπο οργάνωσής του. Συγκεκριμένα συμμετείχαμε στη συζήτηση για τις δομές στήριξης των σχολείων και την επέκταση του ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου.

Προχωρήσαμε επίσης στον εξορθολογισμό της ύλης, ώστε να είναι λιτή, να μην επιβραβεύει την απομνημόνευση και μειώσαμε τις εξετάσεις. Ταυτοχρόνως φτιάξαμε κενά στο σχολικό πρόγραμμα απαραίτητα και για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Ακόμα, έχουμε εισάγει

τα δύο αυτά χρόνια μια σειρά από φαινομενικά μικρότερες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όμως είναι εξαιρετικά σημαντικές και φτιάχνουν έναν ιστό που θα αποβεί χρήσιμος. Ένα παράδειγμα είναι η θεματική εβδομάδα για την οποία εισπράξαμε πολλές αντιδράσεις. Αλλά φάνηκε πως είχε εξαιρετικά αποτελέσματα. Για μια σπάνια φορά το εκπαιδευτικό σύστημα της δευτεροβάθμιας λειτούργησε οριζόντια και οι εκπαιδευτικοί συνεργάστηκαν μεταξύ τους. Αυτό είναι πολύ μεγάλη αλλαγή για τα ελληνικά δεδομένα.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η περιγραφική αξιολόγηση των μαθητών. Οι εκπαιδευτικοί προσεγγίζουν το κάθε παιδί ξεχωριστά και επομένως διαφοροποιούν τον τρόπο διδασκαλίας ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε μαθητή.

Ένα τελευταίο παράδειγμα είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η εκπόνηση δημιουργικών ερευνητικών εργασιών των μαθητών και όχι μόνο για τη μείωση των παραδοσιακών εξετάσεων.

Με αυτές, λοιπόν, τις «μικρές», αλλά ουσιαστικές αλλαγές μεταβάλλεται ο τρόπος διδασκαλίας και μάθησης και επομένως, σιγά σιγά οι μαθητές και οι μαθήτριες, έρχονται στο επίκεντρο του σχολείου, όπως θα έπρεπε να ισχύει σε κάθε προσπάθεια σχεδιασμού εκπαιδευτικής πολιτικής.

ΕΠΟΧΗ

Γεράσιμος ΚουζέληςΙΕΠ
Keywords
Τυχαία Θέματα