ΚΠΕ Βάμου: Διεθνής Ημέρα Υπαίθριας Εκπαίδευσης, 17/5

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Βάμου, στο πλαίσιο του Πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ)-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ», το οποίο υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οργάνωσε σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων δράση

στη λίμνη της Αγιάς στα πλαίσια του Διεθνούς Ημέρας Υπαίθριας Εκπαίδευσης την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018.

Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε στη λίμνη της Αγιάς Χανίων και θα πήραν μέρος 26 μαθητές/τριες και 2 εκπαιδευτικοί της Δ’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κισσάμου.

Σκοπός της δράσης αυτής ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών κι εκπαιδευτικών σχετικά με την βιοποικιλότητα της Κρήτης και τη σημασία των υγροτόπων. Στόχοι της δράσης είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τον πλούτο της τοπικής χλωρίδας και πανίδας και να ευαισθητοποιηθούν γι’ αυτά με βιωματικό τρόπο έξω στη φύση. ΄

Τα παιδιά στην εποχή μας περνάνε ελάχιστο χρόνο στη φύση, κλεισμένα συνήθως σε διαμερίσματα ή στο σπίτι πάρα πολλές ώρες μπροστά σε οθόνες υπολογιστή, τηλεόρασης, κινητών και τάμπλετ. Επείγει να ξαναφέρουμε σε επαφή τα παιδιά με τη φύση, να κινηθούν, να παίξουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να ευαισθητοποιηθούν γι’ αυτή. Η υπαίθρια εκπαίδευση είναι μια μοναδική εμπειρία που σπάει τη σχολική ρουτίνα που απαιτεί από τα παιδιά να κάθονται στο θρανίο πολλές ώρες καθημερινά.

Άλλωστε το είπε κάποιο από τα παιδιά που συμμετείχαν, ενθουσιασμένο «αυτή είναι η καλύτερη εκδρομή!», καθώς είχε παρατηρήσει ενδημικά και αποδημητικά πουλιά στη λίμνη, είχε δει χελώνες, είχε συναντήσει την κρητική τρανόσαυρα, είχε ακούσει τον αμερικάνικο βουβαλοβάτραχο που βρέθηκε ως ξενικό είδος να ανατρέπει την οικολογική ισορροπία του υγρότοπου.

Η Διεθνής Ημέρα Υπαίθριας Εκπαίδευσης ξεκίνησε στη Βρετανία το 2012 κι έφτασε πέρσι, το 2017, να συμμετέχουν πάνω από 2 εκατομμύρια μαθητές σε 100 χώρες. Διεθνείς έρευνες έχουν δείξει ότι η υπαίθρια εκπαίδευση συμβάλλει στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών, ενισχύει τη δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων και τις δεξιότητες δημιουργίας ομάδας και, βέβαια, είναι διασκεδαστική για τα παιδιά. Τα μαθήματα που γίνονται στην ύπαιθρο είναι μια σημαντική βιωματική εμπειρία που συχνά μας ακολουθεί μια ζωή. Το ενεργητικό και φυσικό παιχνίδι, το παιχνίδι στη φύση είναι ο πρωταρχικός τρόπος με τον οποίο μαθαίνουν τα παιδιά.

Στον ίδιο φιλόξενο χώρο της λίμνης της Αγιάς βρέθηκαν άλλα δυο σχολεία, ένα δημοτικό σχολείο κι ένα νηπιαγωγείο, ενώ στην Ημέρα Υπαίθριας Εκπαίδευσης συμμετείχαν και άλλα σχολεία με δικές τους δράσεις στην αυλή του σχολείου ή αλλού. Μακάρι να καθιερωθεί και να πολλαπλασιαστούν οι Ημέρες Υπαίθριας Εκπαίδευσης και σε αυτό συμβάλλουν τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα και δράσεις που πάντα συμπεριλαμβάνουν δράσεις υπαίθριας εκπαίδευσης. Επόμενο διεθνές ραντεβού, επόμενη Διεθνής Ημέρα Υπαίθριας Εκπαίδευσης έχει οριστεί η 1η Νοεμβρίου.

ΚΠΕ Βάμου
Keywords
Τυχαία Θέματα