Λέκκας: Οι άξονες που παρουσίασα στον Πρωθυπουργό για την πολιτική προστασία

Την ανάγκη «να τεθεί ένας ευρύς διάλογος» μεταξύ επιστημόνων, επιχειρησιακών φορέων, των εθελοντικών οργανώσεων και των πολιτών με στόχο: «να μειώσουμε τις επιπτώσεις από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές» εξηγεί πως μετέφερε στον πρωθυπουργό της χώρας ο Εύθυμης Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού Προστασίας, μιλώντας

στον Alpha 96,5 για την συνάντηση του με τον Α. Τσίπρα.

Αναφορικά με τις ιδέες που κλήθηκε να προτείνει στον πρωθυπουργό για την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας, ο κ. Λέκκας απαντά πως «δεν κουβαλάμε κάτι καινούργιο», απλά και μόνο καινούργια τεχνολογία και επιστήμη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή «στον παράγοντα πρόληψης θα πρέπει να δώσουμε δέκα φορές μεγαλύτερη σημασία από ό,τι δίνουμε», σε σχέση με την αντιμετώπιση των συνεπειών. Ακόμη παραπέρα, «πάντα πρέπει να υπάρχει μια συνεχής βελτίωση, μια συνεχής βελτίωση στις επιστημονικές γνώσεις» και έτσι θα πρέπει να γίνει «χρήση καινούργιων τεχνολογιών και μεθοδολογιών και στη συνέχεια θα πρέπει να διαμορφωθούν τα κατάλληλα επιχειρησιακά σχέδια», για κάθε περιοχή και για κάθε κίνδυνο χωριστά σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του καθηγητή.

Επίσης, ο ίδιος χαρακτηρίζει «τεράστιο θέμα» την επέμβαση σε περίπτωση έκτακτη καταστροφής, για αυτό υπάρχει ανάγκη αναζήτησης κατάλληλων εργαλείων και κατάλληλης διαχείρισής τους σε περίπτωση «εξέλιξης μια καταστροφής, τεχνολογικής ή φυσικής».

Εντούτοις, κατά τον ίδιο, σημαντικός παράγοντας είναι να μεταλαμπαδευτούν τα επιχειρησιακά σχέδια αντιμετώπισης κινδύνου, στους φορείς και στους πολίτες. Όσον αφορά το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή «δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα» να εκπαιδευτούν τα παιδιά στο σχολείο για το σεισμό, ωστόσο δεν γινόταν συστηματική προσπάθεια για άλλους κινδύνους. Ο κ. Λέκκας τονίζει πως ο ίδιος στο παρελθόν είχε «ενοχλήσει» το υπουργείο Παιδείας, για «ένα ευρύτερο πρόγραμμα αντιμετώπισης του κινδύνου στα σχολεία» ωστόσο όπως αναφέρει, η πρόταση δεν εισακούστηκε. Υπό αυτό το πρίσμα επέστησε στον πρωθυπουργό την ανάγκη για μια «εθνική προσπάθεια», πέραν κομματικών πλαισίων.

Ο κ. Λέκκας υπενθυμίζει επίσης πως σε αρκετές περιοχές της χώρας προμηνύεται ιδιαίτερος κίνδυνος λόγω της περίπλοκης ρυμοτομίας τους και των αυθαιρέτων δομήσεων, υπερθεματίζοντας παράλληλα τη σημασία να κατέχει ο κάθε δήμος σχέδιο εκκένωσης ανάλογο του εκάστοτε κινδύνου και προσαρμοσμένο στην πολεοδομία και στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.

Τέλος ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ σημειώνει πως «δεν μπορούμε να έχουμε απόλυτη προστασία», αντιθέτως η προστασία θα πρέπει να υπάρχει με στόχο τις «λιγότερες δυνατές επιπτώσεις».

Ευθύμης Λέκκαςπολιτική προστασία
Keywords
Τυχαία Θέματα