Λιγότεροι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές του 2012

Η μείωση του αριθμού υποψηφίων οφείλεται στην υπογεννητικότητα που έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται ο μαθητικός πληθυσμός, αλλά κυρίως στο γεγονός ότι πολλοί μαθητές της Γ\' Λυκείου επέλεξαν να μη συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Μειωμένος κατά 4,9% θα είναι ο αριθμός των υποψηφίων που θα λάβουν φέτος μέρος στις Πανελλαδικές

Εξετάσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, αίτηση συμμετοχής στις φετινές εξετάσεις υπέβαλαν 110.851 τελειόφοιτοι και απόφοιτοι έναντι 116.542 πέρυσι, ενώ ο αριθμός των εισακτέων θα παραμείνει ο ίδιος συγκριτικά με πέρυσι - περί τους 75.000. Έτσι, το ποσοστό επιτυχίας ξεπερνά το 67%.

Η μείωση του αριθμού υποψηφίων οφείλεται στην υπογεννητικότητα που έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται ο μαθητικός πληθυσμός, αλλά κυρίως στο γεγονός ότι πολλοί μαθητές της Γ\' Λυκείου επέλεξαν να μη συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και να πάρουν μόνο απολυτήριο. Πέρυσι, περίπου 3.500 τελειόφοιτοι ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο, απορρίπτοντας την προοπτική των εξετάσεων για εισαγωγή στα ΑΕΙ ενδεχομένως και λόγω του υψηλού κόστους της φοίτησης σε κάποιο περιφερειακό τμήμα. Υπολογίζεται ότι περίπου 60.000 είναι το κόστος της φοιτητικής μετανάστευσης για τα πέντε έτη σπουδών.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, από το σύνολο των 110.851 υποψηφίων που υπέβαλαν αίτηση για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, οι 87.820 είναι τελειόφοιτοι (72.565) και απόφοιτοι (15.255) των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ), που θα διεκδικήσουν μία θέση στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), που θα διεκδικήσουν θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ υπέβαλαν αίτηση 613 (649 πέρυσι) υποψήφιοι, εκ των οποίων 78 (62 πέρυσι) απόφοιτοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα