Μελέτη στο σχολείο για μαθητές δημοτικών και στο βάθος ολοήμερα

Φιλόδοξα είναι τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας για σημαντικές αλλαγές από … νηπιαγωγείο, οι οποίες μάλιστα αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στον Ιανουάριο του επόμενου έτους.

Ο θεσμός των Ολοήμερων είναι το πιο πιθανό να βρεθεί πρώτος στο μικροσκόπιο της πολιτικής ηγεσίας, καθώς αν και ως φιλοσοφία στόχευε στο να λειτουργεί ευεργετικά για τους εργαζόμενους γονείς, στην πράξη πολλά Ολοήμερα λειτουργούν ως «πάρκινγκ» για τα παιδιά, τις μεσημεριανές ώρες.

Πρωινή ζώνη

Η ένταξη της μελέτης στην πρωινή ζώνη για τους μαθητές μέχρι την Δ’ Δημοτικού ειδικότερα σε μαθήματα όπως η Γλώσσα

και τα Μαθηματικά, είναι ένα από τα ζητήματα που έχει θέσει η ηγεσία, ώστε να εφαρμοστεί η φιλοσοφία του θεσμού, ενώ αντίστοιχη υποστήριξη με δημιουργικές παρεμβάσεις προορίζονται και για το νηπιαγωγείο. Οι μεταρρυθμίσεις βέβαια, στην Α’ β΄θαμια εκπαίδευση θα επηρεαστούν αρκετά και από το αν θα γίνει δεκτό το αίτημα του υπουργείου για διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ την επόμενη άνοιξη για 15.000 θέσεις εκπαιδευτικών, ενώ λόγο στις αποφάσεις θα έχουν όσοι πέρασαν από τον υπουργικό θώκο του εν λόγω υπουργείου.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρεμιέρα του ΣΕΠΟΠ (Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία), μια πρωτοβουλία του Ανδρέα Λοβέρδου που έχει στόχο να φέρει στο ίδιο τραπέζι συνεδριάσεων του προηγούμενους υπουργούς Παιδείας. Αν ανταποκριθούν θετικά όλοι, τότε στο ίδιο τραπέζι θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Αρβανιστόπουλος, η Άννα Διαμαντόπουλου , ο Άρης Σπηλιωτόπουλος και η Μαριέττα Γιαννάκου. Αν λοιπόν λειτουργήσει δημιουργικά η συνεργασία πολιτικών από διαφορετικές πολιτικές φιλοσοφίες, αναμένονται ιδιαίτερα ενδιαφέρονται τα αποτελέσματα.

Σιωπή…

Από το υπουργείο πάντως τηρούν σιγήν ιχθύος για την κατεύθυνση των αλλαγών που επιδιώκονται, όμως είναι δεδομένο ότι οι τελευταίες ηγεσίες επικεντρώθηκαν θεσμικά στη διαμόρφωση του ολοήμερου σχολείου, ένα ζήτημα που είναι σίγουρο ότι θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις. Κύκλοι του υπουργείου επισημαίνουν στον «Ελεύθερο Τύπο» ότι υπάρχει η πρόθεση για μεταρρυθμίσεις, άλλωστε τόσο ο υπουργός κ. Λοβέρδος όσο και ο υφυπουργός Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον του για την Α’ βαθμια Εκπαίδευση, τις ιδέες όμως θα τις δώσουν οι «παλαίμαχοι». Μέσα στο μήνα, θα πραγματοποιηθεί το πρώτο συμβούλιο, όπου η ηγεσία θα εκφράσει το ενδιαφέρον της για θεσμικές αλλαγές και θα δώσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα στους πρώην υπουργούς να διατυπώσουν τις προτάσεις τους. Πάντως, όπως γνωστοποίησε και από το βήμα της Βουλής οκ. Λοβέρδος: «Τον Ιανουάριο θα είμαστε έτοιμοι για τη θεσμική αλλαγή στη βαθμίδα της εκπαίδευσης που διαμορφώνει τους σύγχρονους Έλληνες, τους σύγχρονους πολίτες».

Το χρονοδιάγραμμα που θέτει η ηγεσία πέφτει πάνω σε μια ακόμη σημαντική ανακοίνωση. Το υπουργείο έχει ήδη αποστείλει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται με μεγάλη αγωνία από τον εκπαιδευτικό χώρο η αποδοχή της άρσης του 1 προς 10 στις προσλήψεις/ αποχωρήσεις στο χώρο της εκπαίδευσης. Μάλιστα, ο κ. Λοβέρδος απέστειλε, μαζί με το αίτημα, μελέτη για τη διάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος και ζήτησε τη διεξαγωγή διαγωνισμού ΑΣΕΠ για προσλήψεις 15.000 εκπαιδευτικών. Όσες δηλαδή είναι οι ελλείψεις στο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Tags: ολοήμερααλλαγές στα σχολείαΛοβέρδος Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα