Μύθος η ανάκαμψη - Ύφεση 5,6% το α' τρίμηνο στην Ελλάδα

Κοινωνία

Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας έφτασε το 5,6% το α΄ τρίμηνο του 2013 , με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται (σε τρέχουσες τιμές) στα 41,888 δισ. ευρώ ή χαμηλότερα και από το α΄ τρίμηνο 2005 (44,206 δισ. ευρώ). Με την συγκυβέρνηση να είναι διαιρεμένη και πιο αδύναμη από ποτέ, πιεσμένη από πάνω κι από κάτω.

Από δυο χωριά...Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), που δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ, αναθεώρησε επί τα χείρω τις αρχικές

εκτιμήσεις για ύφεση 5,3% το α΄ τρίμηνο, καθώς, προέκυψαν νέα στοιχεία, που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά, είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία Μαρτίου εισαγωγών και εξαγωγών), είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κύριοι λόγοι για την πτώση του ΑΕΠ κατά 5,6% είναι η περαιτέρω μεγάλη μείωση της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Ειδικότερα, η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 8,7% και η συνολική καταναλωτική δαπάνη (συμπεριλαμβανομένης της Γενικής Κυβέρνησης) παρουσίασε μείωση 8,3%. Ενώ, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν κατά 11,4%.

Στον αντίποδα, η μείωση κατά 22,9% στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, αντιστάθμισε εν μέρει την πτώση του ΑΕΠ. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών εμφάνισαν μείωση 2,6% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 4,9% και οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 12,4%). Ενώ, μείωση 7,8% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 5,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών 17,8%).

Στην πρέσα της τρόικας και του... "λάθους"(!)Με ενδιαφέρον αναμένεται η πορεία του ΑΕΠ τόσο για το τρέχον έτος, όσο και για το 2014, με δεδομένη τη διχογνωμία στις προβλέψεις από τη μια πλευρά του υπουργείου Οικονομικών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από την άλλη του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ.

Το υπουργείο και η Κομισιόν, εκτιμούν ότι εφέτος το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 4,2% συνολικά, για να περάσει σε θετικό πρόσημο (+0,6%) το επόμενο έτος, Αντίθετα, το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 4,9% εφέτος και συνέχιση της ύφεσης και το 2014, με μείωση του ΑΕΠ κατά 1,4%. Στο ίδιο μήκος κύματος με το ΔΝΤ κινείται και ο ΟΟΣΑ, που προβλέπει ύφεση της τάξης του 1,2% το 2014.

Τρίτο δάνειο, νέο μνημόνιο

Εν τω μεταξύ πληθαίνουν οι φωνές και τα κέντρα που μιλούν για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους και νέο δάνειο αντίστοιχα με επιπρόσθετα μέτρα.

Ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ ξεμπροστιάζει και ένα άλλο «ατού» της κυβέρνησης. Το «greek success story» που προωθούν η κυβέρνηση και ο Αντώνης Σαμαράς προσωπικά.

Ο τέως πρόεδρος του Eurogroup όχι μόνο αρνήθηκε να υιοθετήσει την άποψη ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει για δανεισμό στις αγορές το 2014, αλλά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για νέο δάνειο και συνεπώς νέο μνημόνιο!

Ακόμη και αν αποφασιστεί ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, οι αγορές δύσκολα θα μας δανείσουν και έτσι υπάρχει σοβαρή προοπτική το καλοκαίρι του 2014 η ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματεύεται με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ για ένα τρίτο μνημόνιο.

«Η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές τα επόμενα χρόνια. Δεν αποκλείω νέο δάνειο, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα να το πούμε. Πρέπει πρώτα να δούμε τα στοιχεία και δεν θέλω να δώσω την εντύπωση ότι η ευρωζώνη έχει ήδη αποφασίσει γι’ αυτό», δήλωσε ο Γιούνκερ.

Πώς λοιπόν ο Σαμαράς σήκωσε τη σημαία ότι «το 2014 απαλλασσόμαστε από το μνημόνιο» τη στιγμή που στους διαδρόμους των Βρυξελλών είναι κοινό μυστικό ότι μόνο με λογιστικές αλχημείες βγαίνουν τα στοιχεία;

Ο πρωθυπουργός μάλλον ποντάρει στο γεγονός ότι τόσο η Ε.Ε. όσο και το ΔΝΤ δεν είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν την παραχώρηση δανείων προς τις προβληματικές χώρες.

Αυτό όμως που παραβλέπει, και είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, είναι το γεγονός ότι μόλις περάσουν οι αποφάσεις για την τραπεζική ενοποίηση στην Ε.Ε. τα πακέτα διάσωσης θα περιέχουν απαραιτήτως και bail - in, δηλαδή το «κούρεμα» των καταθέσεων.

Tags: ύφεσηοικονομίαμέτραπερικοπές
Keywords
Τυχαία Θέματα