ΝΔ για την εκπαίδευση: «Προχωρήστε σε όσα ζητάει ο ΟΟΣΑ»
«Ναι» στις συγχωνεύσεις – «ναι» στο 30ωρο στην εκπαίδευση
Όπως είναι ήδη γνωστό, η Νέα Δημοκρατία ψήφισε “ναι”, στη Βουλή , στις τροπολογίες (άρθρα 244, 245, 246) του υπουργείου Παιδείας για το υποχρεωτικό 30ωρο και τις συγχωνεύσεις.
Τυχαίο ή συγκυριακό; Κάθε άλλο! Όταν πριν από λίγο καιρό ο ΟΟΣΑ έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση
1. «Στην Ελλάδα, η σχολική τάξη είναι μικρότερη, περιλαμβάνοντας 17 μαθητές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 22 μαθητές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση».
2. «Σε σχέση με τις ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, κατά τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ ο εκπαιδευτικός διδάσκει ετησίως 772 ώρες στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, 694 ώρες στις πρώτες τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 643 ώρες στις τελευταίες τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
3. «Στην Ελλάδα, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ο εκπαιδευτικός διδάσκει ετησίως 569 ώρες και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση 415 ώρες. Έτσι, η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με τις λιγότερες ώρες διδασκαλίας για τους διδάσκοντες».
Παράλληλα, απηύθυνε προς τον υπουργό Παιδείας την εξής ερώτηση: «Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες πρόκειται να προβεί το υπουργείο Παιδείας για την αξιοποίηση των δεδομένων της πρόσφατης έκθεσης του ΟΟΣΑ για την Παιδεία μας, με σκοπό την ανάταση του εκπαιδευτικού συστήματός μας, ιδίως ενόψει των χιλιάδων κενών που υπάρχουν ακόμη στα σχολεία;»
Ο Θ. Φορτσάκης, μέσω της ερώτησής, του αυτής έλεγχε ουσιαστικά το υπουργείο Παιδείας, γιατί δεν αυξάνει το ωράριο των εκπαιδευτικών, γιατί δεν προχωρά σε συγχωνεύσεις σχολείων και γιατί δεν αυξάνει τους μαθητές ανά τμήμα έτσι ώστε να ευημερήσουν οι δείκτες και τα στατιστικά που παραθέτει η έκθεση του ΟΟΣΑ.
Τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε, η ΝΔ ξεπέρασε τις προτεραιότητες που συνήθως υπάρχουν στην έναρξη της σχολικής χρονιάς! Η ανησυχία της Τομεάρχου Παιδείας Νίκης Κεραμέως, ως καθαρόαιμου τοποτηρητή του νεοφιλελεύθερου ΟΟΣΑ και των θεσμών, ήταν αν «θα υλοποιηθεί φέτος η αυτοαξιολόγηση των Σχολικών Μονάδων» η οποία, όπως λέει, έχει συμφωνηθεί με τους «Θεσμούς».
Ο Κυριάκος έχει …σχέδια!
Παράλληλα δεν έχει περάσει μεγάλο διάστημα από τότε που ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μητσοτάκης ζήτησε οι καθηγητές των ΑΕΙ να μπορούν να ιδρύουν επιχειρήσεις.
Μιλώντας, μάλιστα, σε πρωτοετείς δημόσιου πανεπιστημίου εκθείασε τις αρετές των ιδιωτικών πανεπιστημίων και λίγο αργότερα πρότεινε τα σχολεία να μην είναι υπό την εποπτεία της Πολιτείας αλλά να είναι αυτόνομα.
Την ίδια περίπου περίοδο, στην ομιλία του, από το βήμα της 82ης Δ.Ε.Θ. στη ΔΕΘ, ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ξεπέρασε τον εαυτό του.
Ανέφερε συγκεκριμένα: «Αξίζουμε αυτόνομα και δημιουργικά σχολεία. Με ελευθερία στην οργάνωση, τη διαχείριση πόρων, την επιλογή διδακτικού προσωπικού. Αλλά και ελευθερία στην κατάρτιση προγράμματος σπουδών και επιλογή διδακτικών μεθόδων. Με αξιολόγηση παντού».
Η λεγόμενη αυτονομία της σχολικής μονάδας, η διαφοροποίηση στο ίδιο το περιεχόμενο του σχολείου, η μετατροπή των σχολείων σε οικονομικές μονάδες που θα προσπαθούν να εξασφαλίσουν το «ψωμί» τους μόνες τους (προφανώς από τους γονείς ή από κάποιους χορηγούς), η λεγόμενη «ελεύθερη επιλογή» του διδακτικού προσωπικού (που σημαίνει εδραίωση μηχανισμών ρουσφετιού), μαζί με την ενίσχυση του ρόλου της γονεϊκής επιλογής, της δυνατότητας δηλαδή των γονιών να επιλέξουν σχολείο, αποτελούν τη «χημεία» της αποδόμησης του δημόσιου χαρακτήρα του εκπαιδευτικού συστήματος.
Παράλληλα, η ανάθεση μεγάλου μέρους της ευθύνης για τη χρηματοδότηση, τη λειτουργία, τους προσανατολισμούς κάθε εκπαιδευτικού ιδρύματος στο εκπαιδευτικό προσωπικό, στους εκπαιδευόμενους, στους γονείς, στην «τοπική κοινωνία» και στους «παραγωγικούς φορείς», είναι φανερό ότι καλλιεργεί την τάση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις των «πελατών», αφού η συντήρηση ή η ανάπτυξή τους εξαρτώνται άμεσα από τη «ζήτηση» των εκπαιδευτικών «προϊόντων» τους.
Η παιδαγωγική και η διδακτική οδηγούνται να υποταχθούν σε μια νέα αντίληψη, που έχει σχέση περισσότερο με την επιχειρηματική λογική, αφού το σχολείο θα λειτουργεί με κριτήριο την εξεύρεση κονδυλίων και πρέπει να προσαρμόζει τη λειτουργία του σ' αυτήν την προοπτική.
Στο όνομα του «αποτελεσματικού σχολείου» και του ανταγωνισμού με βάση τα κριτήρια της αγοράς, είναι ορατός ο κίνδυνος δημιουργίας σχολείων πολλών και διαφορετικών ταχυτήτων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία γκρίζων μορφωτικών ζωνών στις ήδη γκρίζες κοινωνικές περιοχές.
Το όραμα της ΝΔ για την Παιδεία
Πελάτες ή μαθητές; Ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα του 10ου Συνεδρίου του κόμματος του ήταν σαφής για το πώς εννοεί τη δική του μεταρρύθμιση στο χώρο της παιδείας: «Μία παιδεία βασισμένη στον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ πολλαπλών επιλογών με γνώμονα πάντα την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών σκεπτόμενοι πρώτα από όλα, τους μαθητές, τους πραγματικούς πελάτες της παιδείας».
Πώς το είπε ο κ. Μητσοτάκης; Τι είναι οι μαθητές; Πελάτες λέει. Οι μαθητές είναι οι πελάτες των σχολείων. Δεν υπάρχει, πιο χαρακτηριστική φράση δυσφήμισης της εκπαίδευσης, όταν ο μαθητής μετατρέπεται σε καταναλωτή, σε πελάτη, και όταν η μόρφωση υποβαθμίζεται σε αγοραία διαδικασία και εμπόρευμα. Και αυτό δεν ειπώθηκε από τον κ. Μητσοτάκη, «εν τη ρύμη του λόγου του» σε συνέντευξη τύπου, ειπώθηκε με το βάρος της Εισηγητικής Ομιλίας του, στο 10ο Συνέδριο της Ν.Δ.
Και κάνουμε αυτή την επισήμανση γιατί αν γνωρίζει κανείς, στοιχειωδώς, τις απόψεις για την εκπαίδευση της ΝΔ και του Προέδρου της καταλαβαίνει αμέσως ότι όσα είπε ο τελευταίος «για τους μαθητές – πελάτες» κάθε άλλο παρά «ανορθογραφία» αποτελούν στο όραμά του για την παιδεία.
Επιδέξια και αθόρυβα, με τη βοήθεια του τακτοποιημένου λόγου μιας νέας (;) μεταρρυθμιστικής σταυροφορίας, όπου σκόπιμα έχει υποκατασταθεί η αναζήτηση των αιτιών από τη διαπίστωση των αποτελεσμάτων, όλος ο προβληματισμός μοιάζει με τη θεωρία του πεπρωμένου στη θρησκευτική σκέψη, όπου οι άνθρωποι αναφωνούν «είναι θέλημα θεού» για να εξηγήσουν ή να δικαιολογήσουν μια ορισμένη εξέλιξη των πραγμάτων: η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης είναι η λύση! Στο πλαίσιο αυτό οι εκπαιδευτικοί πρέπει να μεταλλαχθούν σε κακοπληρωμένους τεχνικούς και οι μαθητές και οι γονείς τους σε πελάτες.
Kάτω από την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού σχεδιάζεται και υλοποιείται μια εκπαιδευτική πολιτική σύμφωνα με την οποία το σχολείο λειτουργεί με τα βασικά χαρακτηριστικά μιας ανταγωνιστικής επιχείρησης, μετατρέποντας ουσιαστικά τη γνώση σε εμπόρευμα. Όλα μετριούνται. H γνώση κατέχεται και ελέγχεται, αγοράζεται και πωλείται. Oι επιδόσεις των υποκειμένων της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων χρησιμοποιούνται ως μονάδες μέτρησης της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας. H λογική αυτή οδηγεί στην εφαρμογή μοντέλων αξιολόγησης και ελέγχου με «πιστοποιητικά ποιότητας» σύμφωνα με τα πρότυπα της βιομηχανίας και του εμπορίου. Χαρακτηριστική είναι η χρήση του διεθνούς εμποροβιομηχανικού προτύπου ISO 9000 ως πιστοποιητικού ποιότητας για την ικανοποίηση των μαθητών και των γονέων που αντιμετωπίζονται σαν «καταναλωτές», «πελάτες».
ΝΔ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τα επαγγέλματα που θα κυριαρχήσουν την επόμενη δεκαετία
- Ο πρώην άσος ελληνικής ομάδας που νοσηλεύεται σε ψυχιατρική κλινική
- Διαφορετικά περιγράφουν οι αστυνομικοί το περιστατικό με την ηθοποιό, Τζένη Ιωακειμίδου
- Νεκρά οκτώ παιδιά που έφαγαν κρέας θαλάσσιας χελώνας
- Ο Αμαζόνιος της Ελλάδας! Μας τον αποκαλύπτει ένας Ταξίαρχος με τις φωτογραφίες του!
- Βήχας που δεν περνάει: Τι να κάνετε για να ηρεμήσετε!!!
- Πατρινός νευροχειρουργός έχασε τη ζωή του στις Άνδεις από έλλειψη οξυγόνου
- Άγιος Αντώνιος: Ο θαυμαστός βίος και τα θαύματά του!
- Στο Taxisnet νέα ηλεκτρονική εφαρμογή για ρύθμιση και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών
- Αυτή η γυναίκα «αδειάζει» το Χόλιγουντ: «Ολοι ήξεραν για τον Γουάινσταϊν»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Alfa Vita
- Πρακτική Άσκηση στην Ύπατη Αρμοστεία - Αιτήσεις
- Ποιος είναι το νέο μέλος του ΙΕΠ, Γιάννης Ρουσάκης
- Unicef: Πάνω από 5.000 παιδιά σκοτώθηκαν στον πόλεμο της Υεμένης
- Μισθός εκπαιδευτικών 2018. Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν μισθολογικά.
- Τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες και άνοδος της θερμοκρασίας
- Πότε θα γίνουν προσλήψεις στην Πρωτοβάθμια;
- Άστατος καιρός - τοπικές βροχές - θερμοκρασία σε μικρή άνοδο
- ΝΔ για την εκπαίδευση: «Προχωρήστε σε όσα ζητάει ο ΟΟΣΑ»
- Τελευταία Νέα Alfa Vita
- ΝΔ για την εκπαίδευση: «Προχωρήστε σε όσα ζητάει ο ΟΟΣΑ»
- Πότε θα γίνουν προσλήψεις στην Πρωτοβάθμια;
- Άστατος καιρός - τοπικές βροχές - θερμοκρασία σε μικρή άνοδο
- Τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες και άνοδος της θερμοκρασίας
- Unicef: Πάνω από 5.000 παιδιά σκοτώθηκαν στον πόλεμο της Υεμένης
- Πρακτική Άσκηση στην Ύπατη Αρμοστεία - Αιτήσεις
- Ποιος είναι το νέο μέλος του ΙΕΠ, Γιάννης Ρουσάκης
- Μισθός εκπαιδευτικών 2018. Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν μισθολογικά.
- Σύλλογος Σεφέρης: Τώρα απαιτείται συνέχιση και κλιμάκωση της πάλης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το Ritz-Carlton ανοίγει ξανά στο Ριάντ – Είχε γίνει «χρυσή φυλακή» για δεκάδες πρίγκιπες
- Ο «Καραφλομπέκατσος» και η «Σπυριδούλα» στο Θέατρο Σταθμός
- Οδηγούμε το Kia Sportage 1.7 diesel
- Αναχαιτίστηκε βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τους σιίτες αντάρτες στην Υεμένη
- Σφόδρα ενοχλημένοι οι Τουρκοκύπριοι με την τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας
- Στους δρόμους οι αγρότες από τη Δευτέρα
- Αντιδράσεις για το ζεϊμπέκικο των γιατρών στη Μυτιλήνη
- Γιώργος Καρράς: Δεν προσχωρώ, αλλά συνεργάζομαι με τη ΔΗΣΥ
- Μία περιήγηση στους "Δρόμους του νερού" της Θεσσαλονίκης
- Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στα γραφεία της ΠΟΕΣ