Νέες αφόρητες πιέσεις οδηγούν τους εκπαιδευτικούς στα πρόθυρα νευρικής κρίσης
του Χρήστου Κάτσικα
Η γνωστοποίηση των πιέσεων του λεγόμενου κουαρτέτου για νέα αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, αύξηση των μαθητών ανά τμήμα και αξιολόγηση, δημιούργησε μεγάλη ανησυχία και αναβρασμό σε ένα κλάδο που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε συνεχή -και με γεωμετρική πρόοδο αυξανόμενη- επιβάρυνση των όρων εργασίας του στο σχολείο, καθώς και σε απογείωση της ανασφάλειας.
Αν και ο επίσημος κρατικός λόγος χέρι χέρι με τις ηλεκτρονικές μας κουβερνάντες, τα ΜΜΕ
Οι εκπαιδευτικοί ανήκουν στην ομάδα των επαγγελματιών που είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο «σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης».
Η επαγγελματική εξουθένωση είναι ένα σύνδρομο σωματικής και ψυχικής εξάντλησης, στο πλαίσιο του οποίου ο εκπαιδευτικός κατακλύζεται από έλλειψη ενθουσιασμού και προσδοκιών, απογοήτευση, απάθεια, αδράνεια, χάνει το ενδιαφέρον του και τα όποια θετικά συναισθήματα έχει για τους μαθητές του, διαμορφώνει αρνητική εικόνα για τον εαυτό του και αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ανακύπτουν κατά την εκπαιδευτική διαδικασία.
Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, το 5-25% των εκπαιδευτικών υποφέρει από το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης.
Στη Γερμανία, το ένα τρίτο των εκπαιδευτικών αισθάνεται επαγγελματικά ακρωτηριασμένο, ενώ ένα δεύτερο τρίτο αισθάνεται παραγνωρισμένο και κουρασμένο.
Αιτίες είναι οι πολυάριθμες τάξεις, οι αυξανόμενες απαιτήσεις του επαγγέλματος και η συμπεριφορά των μαθητών.
Το άγχος, οι απαιτήσεις, ο φόρτος εργασίας και η πίεσης από τον έλεγχο των σχολικών επιθεωρητών είναι κάποιοι από τους λόγους που ωθούν πολλούς εκπαιδευτικούς σε παραίτηση, όπως έγραφε η εφημερίδα Guardian.
Στη Γαλλία οι εκπαιδευτικοί έχουν περισσότερο άγχος συγκριτικά με άλλα επαγγέλματα, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα Times Educational Supplement, ενώ κατά την ίδια εφημερίδα και στον Καναδά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω του άγχους και του υπερβολικού φόρτου εργασίας.
Τέλος, η αύξηση του αριθμού των μαθητών στις ΗΠΑ, χωρίς την απαιτούμενη υποδομή στα σχολεία, δημιουργεί αγχογόνες καταστάσεις, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Los Angeles Times.
Ας έρθουμε τώρα στη χώρα μας.
Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός εκπαιδευτικών "θερίζεται" από εγκεφαλικά και καρδιακά νοσήματα, καρκίνο και σκλήρυνση κατά πλάκας, ενώ την ίδια στιγμή διάφορες μορφές κατάθλιψης έχουν κάνει την εμφανισή τους σε αυξημένο αριθμό, ιδιαίτερα καθηγητών και καθηγητριών.
Στην Ελλάδα, διάφορες έρευνες συγκλίνουν ότι ένα ποσοστό των εκπαιδευτικών που φτάνει περίπου το 25% βιώνει υψηλή ή μεσαία συναισθηματική εξάντληση, ενώ καταγράφεται επίσης ότι ένα ακόμη μεγαλύτερο τμήμα εκπαιδευτικών αισθάνεται ότι δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό στη δουλειά του.
Σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) αναφέρεται ότι από τα πλέον συνήθη προβλήματα που σχετίζονται με την εργασία είναι το άγχος σε ποσοστό 28% και η επαγγελματική εξουθένωση σε ποσοστό 23%.
Σε άλλη έρευνα αναφέρονται ως κυριότερες πηγές άγχους, ο υπερβολικός φόρτος εργασίας, το ατελείωτο τρέξιμο σε 2,3,4 ακόμη και 5 σχολεία, η έλλειψη κονδυλίων, η απειλή της αξιολόγησης, η οργανωτική και διοικητική αυταρχική δομή του σχολείου, ο χαμηλός μισθός, η έλλειψη σεβασμού από μαθητές, γονείς και υπηρεσιακούς παράγοντες, η έλλειψη ευκαιριών για επιμόρφωση κ.λπ.
Όλα αυτά τα βλέπει ως πηγή επαγγελματικού άγχους πάνω από το 70% των εκπαιδευτικών.
Το έδαφος της επαγγελματικής εξουθένωσης
• Όταν δεν βλέπεις νόημα στη δουλειά σου – όταν δεν νιώθεις ικανοποίηση από τη δουλειά σου
Ας πάρουμε τα πράγματα με μια σειρά: η αναμονή του διορισμού, συνήθως πολύχρονη, η αλλεπάλληλη τοποθέτηση σε θέσεις «αναπληρωτή», και οι μετακινήσεις σε διάφορες περιοχές του ελλαδικού χώρου λιπαίνουν το έδαφος της επαγγελματικής εξουθένωσης του εκπαιδευτικού.
Ας έρθουμε τώρα στους εκπαιδευτικούς που έχουν 5 ή 10 ή 20 χρόνια υπηρεσίας.
Σε ποιο ακριβώς περιβάλλον ζουν και εργάζονται; Ποιο είναι το υπαρκτό σχολείο;
Μιλάμε για το σχολείο των δυσαρεστημένων. Αυτή είναι η σωστή ονομασία του σημερινού σχολείου που βιώνει ο εκπαιδευτικός.
Ας προσέξουμε:
- Οι γονείς είναι δυσαρεστημένοι καθώς πληρώνουν πολύ ακριβά τη φοίτηση των παιδιών τους στην κατ' επίφαση δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.
Μάλιστα η δυσαρέσκειά τους τροφοδοτείται δικαίως, ακόμη περισσότερο σήμερα, αφού η «επένδυση» στο σχολικό των παιδιών τους, έχει όλο και λιγότερη «απόδοση» όπως αποδεικνύει η καθημερινή εμπειρία και τα στατιστικά στοιχεία με τους δεκάδες χιλιάδες άνεργους, ετεροαπασχολούμενους και υποαπασχολούμενους πτυχιούχους.
Ας τους ρωτήσουμε ποιος νομίζουν ότι φταίει: ο εκπαιδευτικός.
- Οι μαθητές είναι δυσαρεστημένοι γιατί «ροκανίζουν» την εφηβεία τους στο τρίγωνο σχολείο – φροντιστήριο – ιδιαίτερο, σ' ένα «εκπαιδευτικό σύστημα αμάθειας».
Περισσότερο από ποτέ το σχολείο βιώνεται από τους πρωταγωνιστές του ως χώρος «εξεταστικής θυσίας», σαν μια άχαρη και ψυχρή «αίθουσα αναμονής» στην οποία αναγκαστικά περιμένει ο μαθητής μέχρι να έρθει η ώρα του μοιράσματος των τίτλων.
Ας τους ρωτήσουμε τι νομίζουν ότι ευθύνεται για την άχαρη ζωή τους: ο εκπαιδευτικός.
Οι εκπαιδευτικοί είναι δυσαρεστημένοι, γιατί παράλληλα με τα οικονομικά προβλήματα που τους οδηγούν στην αναζήτηση δεύτερης δουλειάς, βαραίνουν και τα βαριεστημένα μάτια των μαθητών που προγυμνάζονται στο διπλανό φροντιστήριο, ενώ από την άλλη «πλακώνονται» από το εχθρικό υπονοούμενο της κοινής γνώμης που έντεχνα κατευθύνεται να τους θεωρεί μοναδικούς υπεύθυνους.
Ας δούμε τώρα ορισμένες πιο χειροπιαστές αιτίες που συσχετίζονται με την οργάνωση, τις συνθήκες εργασίας και το περιβάλλον στο σχολείο και αποτελούν πηγές δυσαρέσκειας και άγχους για τους εκπαιδευτικούς:
• Η ελλιπής υλικοτεχνική υποδομή μαζί με το σχολικό κτίριο (μέγεθος, προσανατολισμός, φωτισμός, επίπεδα θορύβου, θερμοκρασίες, υγιεινή και ασφάλεια, ύπαρξη γυμναστηρίου και αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, κατάλληλης αυλής, βιβλιοθήκης, εργαστηρίων, γραφείων αλλά και η συνολική αισθητική καθώς και η τοπογραφία του) δομούν ένα κοινωνικό ψυχολογικό περιβάλλον που επηρεάζει καταλυτικά τη σχολική κουλτούρα.
• Οι απαράδεκτα χαμηλές δαπάνες για την παιδεία, επηρεάζουν αρνητικά το έργο σε ποσοστό 80% των εκπαιδευτικών.
• Οι κακές εργασιακές σχέσεις (εργασιακή ανασφάλεια, μισθός, εξέλιξη, η αίσθηση μη ελέγχου εργασιακών γεγονότων, η εργασία στο σπίτι, ο επιπλέον φόρτος εργασίας με διοικητικές εργασίες, ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα, η προοπτική αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης και η παραμονή στην πρώτη γραμμή της εκπαιδευτικής διαδικασίας πάνω από τριάντα χρόνια εργασίας).
• Η καλλιέργεια ανταγωνιστικού κλίματος μεταξύ των εκπαιδευτικών.
• Οι προσπάθειες ενίσχυσης των διαδικασιών ελέγχου και χειραγώγησης του εκπαιδευτικού, η σύνδεση της αξιολόγησης με αριθμητικούς δείκτες αλλά και με την επιτυχία ή μη των μαθητών μας στις εξετάσεις, οδηγεί στον ανταγωνισμό με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, στην κατηγοριοποίηση και στη συντριβή της προσωπικότητας αλλά και της παιδαγωγικής ελευθερίας των εκπαιδευτικών.
• Οι εκπαιδευτικές αλλαγές που συντελούνται στη χώρα μας που συνοψίζονται σε περικοπές, αύξηση του εκπαιδευτικού και εργασιακού χρόνου, επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, συνεχείς μετακινήσεις.
• Οι συνεχείς αλλαγές στις οργανωτικές δομές και στους στόχους, οι οργανωτικές απαιτήσεις της εκπαίδευσης και συγκεκριμένα η ανάγκη συνεχούς παρακολούθησης και ολοκλήρωσης του αναλυτικού προγράμματος σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια.
Για παράδειγμα στα Λύκεια με τις πανελλαδικές το σχολείο και η μαθησιακή διαδικασία αντιμετωπίζεται σαν μια εταιρεία τρένων που το μόνο που ενδιαφέρει είναι να τηρηθούν τα ωράρια.
• Η διάψευση των προσδοκιών για τον ρόλο του στην εκπαίδευση, η αίσθηση της εγκατάλειψης και ο συμβιβασμός με την υπάρχουσα κατάσταση.
• Τα βιβλία τα οποία είναι αναχρονιστικά ή δεν συνάδουν με το ηλικιακό επίπεδο των μαθητών, το φορτωμένο ωρολόγιο πρόγραμμα και το αναλυτικό που σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της αυτενέργειας και των δημιουργικών ικανοτήτων των μαθητριών και μαθητών.
• Η συμπεριφορά των μαθητών. Όσο το σχολείο απαξιώνεται, όσο ο νέος άνθρωπος απομακρύνεται έντεχνα από την αντίληψη ότι η γνώση είναι δύναμη που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο αρκεί να κάνει συλλογικά όνειρα, όσο οι επαγγελματικές προοπτικές στενεύουν, όσο ο εκπαιδευτικός σπρώχνεται να αντιμετωπίσει το μαθητή χωρίς τη λογική της διαπαιδαγώγησης, τόσο θα αυξάνουν τα φαινόμενα της αδιαφορίας, της επιθετικότητας και της σχολικής παραβατικότητας.
Χρήστος Κάτσικαςεπαγγελματική εξουθένωση- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Απ’ τα ψηλά στα χαμηλά: Ποιων επωνύμων τα ακίνητα βγαίνουν σε πλειστηριασμό - Απίστευτη χλιδή
- Κλειστά σχολεία αύριο σε όλη την Ελλάδα και διαδήλωση στο Υπ.Παιδείας
- Ο χωρισμός είναι οριστικός - Ο διάσημος ηθοποιός μόλις κατέθεσε αίτηση διαζυγίου
- Γιατί τα ασανσέρ έχουν καθρέφτες;
- Νέα κινητοποίηση μαθητών την Δευτέρα 4/12 με κλειστά σχολεία και πορεία μαθητών
- Το ανέκδοτο της ημέρας (3/12) - Θα... κλάψετε!
- Εμφύλιος στον Παναθηναϊκό – Πεδίο μάχης οι κερκίδες στη Λεωφόρο
- Ιστορικό διπλό του Πανιωνίου μέσα στη Λεωφόρο
- Παιχνίδια Στουρνάρα με τη φωτιά!
- Βίντεο: Ξύλο μεταξύ οπαδών του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Alfa Vita
- Κλειστά σχολεία αύριο σε όλη την Ελλάδα και διαδήλωση στο Υπ.Παιδείας
- Νέα κινητοποίηση μαθητών την Δευτέρα 4/12 με κλειστά σχολεία και πορεία μαθητών
- Νέες αφόρητες πιέσεις οδηγούν τους εκπαιδευτικούς στα πρόθυρα νευρικής κρίσης
- 4ο Συνέδριο της ΠΕΣΣ στις 9-10 Δεκεμβρίου - Όλο το πρόγραμμα
- Νέα επιχείριση εξαφάνισης των προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών
- Παγκόσμια διάκριση για τον Έλληνα καθηγητή που συνεργάζεται με την Google στους Κβαντικούς Προσομοιωτές
- Αυτό είναι το ψηλότερο (φυσικό) χριστουγεννιάτικο δέντρο της Ελλάδας [pics]
- Black Friday: Περισσότερα ξόδεψαν οι Έλληνες καταναλωτές σε σχέση με πέρυσι
- Σαν σήμερα αποφασίζεται η δωρεάν διανομή βιβλίων στους μαθητές
- Γκάφα σε μετάδοση της ΕΡΤ στο Μαραθώνιο - Παραπέμπονται οι υπεύθυνοι
- Τελευταία Νέα Alfa Vita
- Νέες αφόρητες πιέσεις οδηγούν τους εκπαιδευτικούς στα πρόθυρα νευρικής κρίσης
- Σαν σήμερα αποφασίζεται η δωρεάν διανομή βιβλίων στους μαθητές
- Παγκόσμια διάκριση για τον Έλληνα καθηγητή που συνεργάζεται με την Google στους Κβαντικούς Προσομοιωτές
- Τσίπρας: Η ποιότητα και το ήθος των κοινωνιών αποτυπώνεται στο πώς αντιμετωπίζει τους αδύναμους
- 4ο Συνέδριο της ΠΕΣΣ στις 9-10 Δεκεμβρίου - Όλο το πρόγραμμα
- Αυτό είναι το ψηλότερο (φυσικό) χριστουγεννιάτικο δέντρο της Ελλάδας [pics]
- Νέα κινητοποίηση μαθητών την Δευτέρα 4/12 με κλειστά σχολεία και πορεία μαθητών
- Κλειστά σχολεία αύριο σε όλη την Ελλάδα και διαδήλωση στο Υπ.Παιδείας
- Νέα επιχείριση εξαφάνισης των προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μακ: Χαρούμενος για το γκολ, επιτέλους θα παίξουμε μπροστά στους οπαδούς μας
- Μητέρα μεγάλωσε την επιχείρησή της σε 547 ημέρες για να πάρει πίσω τα παιδιά της
- Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών: Μικρή μέχρι στιγμής η προσέλευση των δικηγορών στις κάλπες για την ανάδειξη νέου πρόεδρου
- «Έμφραγμα» στο 90' για τον Ηρακλή
- Γ' Εθνική: Ηττες για Αχαϊκή και Διαγόρα
- Συνεχίζεται το πρόγραμμα διανομής τροφίμων της «Αποστολής»
- Τσίπρας: Το ήθος των κοινωνιών αποτυπώνεται στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τους πιο αδύναμους
- Κτηνωδία: Κρέμασαν σκύλο σε χωράφι στην Αχαία. 1000 ευρώ επικήρυξη για τον δράστη
- Γεννηματά: «Είμαστε απέναντι και στις δύο όψεις του συντηρητισμού που εκφράζεται από τους δύο πολιτικούς χώρους»
- Η διαθήκη του γιου του «Mr.Jumbo» λίγο πριν το δυστύχημα στην Εθνική Οδό