Νερό που «καίει» φέρνει η ιδιωτικοποίηση

Κοινωνία

Της Χαράς Τζαναβάρα

Αυξήσεις-φωτιά στα τιμολόγια του νερού και μάλιστα με ρυθμούς πιο γρήγορους και από… fast track φέρνει η προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ. Αιτία; Τα χρέη των δήμων και του Δημοσίου που φτάνουν αισίως τα 840 εκατ. ευρώ.

Οι επίδοξοι «μνηστήρες» στέλνουν στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες το «μήνυμα» να προχωρήσουν σε εξόφληση των λογαριασμών για να καταδεχτούν να μπουν στο παιχνίδι.

Προειδοποιούν

ότι, αν δεν γίνουν δεκτοί οι όροι τους και παραλάβουν την εταιρεία με χρέη, θα αξιοποιήσουν κοινοτική Οδηγία, σύμφωνα με την οποία έχουν δικαίωμα να απαιτήσουν την είσπραξη των οφειλών, με δέσμευση λογαριασμών, μέσα σε 90 ημέρες!

Το μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν οι δήμοι, κυρίως της Ανατολικής Αττικής, που οφείλουν στην ΕΥΔΑΠ 335 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 221,5 αντιπροσωπεύουν τις προσαυξήσεις. Οι οφειλές τους, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων, αυξάνονται κατά 3 εκατ. ευρώ τον μήνα!

Η απειλή προς τους δημότες είναι άμεση και την περασμένη εβδομάδα πέντε δήμαρχοι της Ανατολικής Αττικής συναντήθηκαν με τον Κωστή Χατζηδάκη, από τον οποίο έλαβαν υπόσχεση ότι θα παρέμβει στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών για να ενταχθούν οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί στη γενικότερη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη της αυτοδιοίκησης.

Οι οφειλές των δήμων προς την ΕΥΔΑΠ είναι διαχρονικές και δεν πρέπει να φορτώνεται μόνον στην οικονομική κρίση και τα Μνημόνια. Πολλές φορές στο παρελθόν έχουν γίνει διακανονισμοί με περίπου 40 δήμους για να εξοφληθούν τα χρεωστούμενα, αλλά πληρώθηκαν μια-δυο δόσεις και επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό. Μόνο τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σχεδόν 300 κατασχέσεις, μέσω δεσμεύσεων τραπεζικών λογαριασμών, στους οποίους πιστώνονται έσοδα των δήμων από τον προϋπολογισμό.

Η υπόθεση είναι απλή: η ΕΥΔΑΠ προμηθεύει νερό σε δήμους, κυρίως της Ανατολικής Αττικής, και αυτοί το διανέμουν με τοπικά δίκτυα στους δημότες. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα δίκτυα είναι παλιά ή δεν έχουν κατασκευαστεί με σωστές προδιαγραφές και έτσι οι διαρροές είναι συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα σε περιοχές αυθαιρέτων.

Οι δημότες, στις περισσότερες περιπτώσεις, εξοφλούν τους λογαριασμούς τους στα δημοτικά ταμεία, αλλά οι τοπικές Αρχές διαθέτουν τα έσοδα σε άλλα έργα. Πρωταθλητές εμφανίζονται μεγάλοι δήμοι όπως τα Μέγαρα, ο Μαραθώνας και η Φυλή. Υπάρχουν όμως δήμοι, όπως της Αθήνας, της Νίκαιας και του Κερατσινίου έχουν απλήρωτους λογαριασμούς από βρεφονηπιακούς σταθμούς και πότισμα κοινόχρηστων χώρων. Και σε αυτές τις περιπτώσεις οι τοπικές Αρχές έχουν χρεώσει κανονικά τους πολίτες με δημοτικά τέλη…

Στη συνάντηση με τον Κωστή Χατζηδάκη παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, Μαραθώνα Λουίζος Ιορδάνης, Παιανίας Δημήτρης Δάβαρης, Λαυρεωτικής Κώστας Λεβαντής και ο εκπρόσωπος του Δήμου Μαρκόπουλου. Του ζήτησαν να περιληφθούν οι υποχρεώσεις προς την ΕΥΔΑΠ στη γενικότερη ρύθμιση των χρεών των δήμων που ετοιμάζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Γ. Σταυρίδης και ο βουλευτής Μ. Βορίδης.

«Ο κ. Χατζηδάκης μάς άκουσε με προσοχή και υποσχέθηκε να αναζητήσει λύση μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Π. Φιλίππου και εξήγησε: «αδυνατούμε να πληρώσουμε τα χρέη». Στην περίπτωση του Δήμου Σαρωνικού από τα 11,2 εκατ. του χρέους τα 4,2 εκατ. δεν έχουν καταβληθεί στον δήμο.

«Είναι απλήρωτοι λογαριασμοί συνταξιούχων, ανέργων και άλλων ευπαθών ομάδων που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για βασικά αγαθά που τους είναι απαραίτητα», επισήμανε και χαρακτήρισε υπερβολικές τις προσαυξήσεις που έχει επιβάλει η ΕΥΔΑΠ στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των δήμων. Υπενθύμισε επίσης ότι τα οικονομικά των δήμων έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές.

«Είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο Μανώλης Αγγελάκης, ένας από τους δύο εκπροσώπους των εργαζομένων στη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ και επικεφαλής της ΔΑΚΕ, που προσθέτει: «οι διοικήσεις έκαναν ανέκαθεν προσπάθειες είσπραξης. Οι δήμοι, συχνά με παρεμβάσεις του πολιτικού συστήματος, έβρισκαν βολικό να φορτώνουν με χρέη κρατικούς ή ημικρατικούς οργανισμούς. Ακόμα και αν υπέγραφαν κάποια ρύθμιση στη συνέχεια ήταν ασυνεπείς.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να προστίθενται στην αρχική οφειλή και οι τρέχουσες». Αποκαλύπτει ότι το χρέος αυξάνεται κατά 3 εκατ. ευρώ τον μήνα και υπογραμμίζει: «τα τεράστια χρέη των δήμων ασφαλώς επηρεάζουν το επικείμενο ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ. Ο επίδοξος ιδιώτης αγοραστής θα προικοδοτηθεί με το χρέος και, με βάση την πρόσφατη κοινοτική Οδηγία 2011/7/ Ε.Ε., έχει τη δυνατότητα είσπραξης των μη αμφισβητούμενων οφειλών εντός 90 ημερών, αρκεί να κινήσει τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες.

Σε κάθε περίπτωση, οι οφειλές των δήμων δεν μπορεί να συνεχίσουν να διογκώνονται σε βάρος των καταναλωτών και των μετόχων της ΕΥΔΑΠ. Τα ποσά αυτά στερούν από τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό της ΕΥΔΑΠ, αλλά και τις επενδύσεις για τον άνθρωπο και το περιβάλλον».

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Tags: ΕΥΔΑΠνερο
Keywords
Τυχαία Θέματα