Ο ελληνικός τουρισμός εθνικός πρωταγωνιστής στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση

του Γιάννη Ρέτσου*

Το 2017 είναι μια ακόμα δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα. Η πολυπόθητη κανονικότητα, δηλαδή η δυνατότητα να μπορείς να σχεδιάζεις στοιχειωδώς το μέλλον, να προγραμματίζεις τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις σου, ακόμα δεν έχει έρθει. Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, αν και καθυστερημένα, ελπίζουμε ότι θα συνεισφέρει στη δημιουργία ενός απολύτως αναγκαίου κλίματος σταθερότητας που θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας. Μπορεί να βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου η αστάθεια και

η αβεβαιότητα αποτελούν βασικούς συντελεστές της ζωής μας, ωστόσο πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να βελτιωθούν τα πράγματα. Αν θέλουμε τα επόμενα χρόνια να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της κρίσης, τότε θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.

Σε όλο αυτό το δύσκολο περιβάλλον τα τελευταία χρόνια, ο τουρισμός στην Ελλάδα παραμένει ανθεκτικός και αναπτυσσόμενος. Κατάφερε, παρά τις αντιξοότητες, να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που υπήρξαν και να σταθεί όρθιος. Βοήθησε τα προηγούμενα χρόνια την οικονομία, στήριξε το ΑΕΠ της χώρας, δημιούργησε θέσεις εργασίας, τόνωσε τις τοπικές οικονομίες. Οι αλλεπάλληλες καλές επιδόσεις του όμως δε θα πρέπει να μας καθησυχάζουν. Ιδίως τώρα που βρίσκεται κάτω από ένα καθεστώς διαρκούς φορολογικής επιβάρυνσης. Το ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι βαριά υπερφορολογημένο, σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες. Λόγω της αύξησης των φόρων, έχει εξανεμιστεί ένα μεγάλο ποσοστό ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας της χώρας που επιτεύχθηκε από την αρχή της εφαρμογής των μνημονίων με την επίπονη, κοινωνικά και οικονομικά, εσωτερική υποτίμηση. Η Ελλάδα είναι ακριβότερη έναντι των ανταγωνιστών της, ενώ περιθώρια για μειώσεις τιμών δεν υπάρχουν από τους επιχειρηματίες. Η τελευταία αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά επιβάρυνε το τουριστικό πακέτο, με αποτέλεσμα όσοι ήρθαν στη χώρα μας να περιορίσουν τις δαπάνες τους στην τιμή του ταξιδιού τους. Το τέλος διανυκτέρευσης, εάν εφαρμοστεί, θα αποτελέσει για το ελληνικό τουριστικό πακέτο ένα συντριπτικό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητά του. Η κυβέρνηση καλείται άμεσα να πάρει πρωτοβουλίες για τη λύση του προβλήματος που δημιουργείται. Ιδίως σε αυτή την περίοδο που οι συζητήσεις για τη σεζόν του 2018 έχουν ήδη ξεκινήσει. Οι καλές επιδόσεις του τουρισμού δε σημαίνει ότι θα συνεχιστούν αν συνεχίσουμε την ίδια πολιτική υπερφορολόγησης. Ήδη η μείωση των εσόδων το 2016 και το πρώτο δίμηνο του 2017, είναι ένα πρώτο ανησυχητικό σημάδι που προβληματίζει ιδιαίτερα τον τομέα. Και δεν είναι μόνο αυτό. Αν δεν προχωρήσουμε άμεσα σε συγκεκριμένες μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων, τότε κινδυνεύουμε να χάσουμε ότι με κόπο κερδίσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος θα φέρει επιτέλους περισσότερες επενδύσεις, θα φέρει περισσότερα έσοδα στην ελληνική οικονομία και τα κρατικά ταμεία, αλλά και περισσότερες θέσεις εργασίας. Καμία μεγάλη και σοβαρή επένδυση δεν μπορεί να έρθει, όταν στη χώρα επικρατεί ο συνδυασμός της υπερφορολόγησης και του ασταθούς φορολογικού περιβάλλοντος. Κανείς σοβαρός επενδυτής δε θα έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα, όταν δεν ξέρει πόσο και πως θα φορολογηθεί. Το καθεστώς υπερφορολόγησης που επικρατεί στη χώρα μας βλάπτει ανεπανόρθωτα κάθε προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων.

Άλλο ένα μείζον θέμα είναι τα κόκκινα δάνεια στα ξενοδοχεία. Ο επιχειρηματίας πρέπει να μπορεί να σώσει την επιχείρησή του. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Οι επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, κινδυνεύουν να βρεθούν σε φάση εκκαθάρισης από τους αγοραστές των προβληματικών τους δανείων και όλοι αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά τους κινδύνους αυτής της ιστορίας. Θα πρέπει να επιτραπεί στις τράπεζες, μέσω και της δημιουργίας ενός ευέλικτου και λειτουργικού κανονιστικού πλαισίου, να αναδιαρθρώσουν τα δάνεια των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε έναν καθ' όλα βιώσιμο τομέα της οικονομίας, με πιθανή είσοδο νέων κεφαλαίων ή στρατηγικών επενδυτών, ώστε αυτές να εξυγιανθούν και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Το θέμα των κόκκινων δανείων είναι σημαντικό για ολόκληρο τον τουριστικό τομέα και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζονται πολλά ακόμα να γίνουν. Όμως η απομείωση των φορολογικών βαρών και η ευέλικτη πολιτική στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, μπορούν να δημιουργήσουν ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα για την τουριστική επιχειρηματικότητα. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια τη μακροχρόνια, σταθερή και ισόρροπη ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, στόχος που αν επιτευχθεί, θα τον καταστήσει, ακόμη πιο εμφατικά, εθνικό πρωταγωνιστή στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση.

*Ο Γιάννης Ρέτσος είναι Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων & Α' Αντιπρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε.

ΑΠΕ ΜΠΕ

ελληνικός τουρισμός
Keywords
Τυχαία Θέματα