«Ο Μαρινάκης ηγείται ενός αντι-ΣΥΡΙΖΑ Μπερλουσκονισμού»

"Δεν κάνει καλό στον τόπο το να επιχειρείται να οδηγηθεί η Ελλάδα -μέσα από μία οξύτατη πόλωση, υπονομευτική της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών- προς μία κατεύθυνση ύστερου μπερλουσκονισμού", δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο FM 104,9", με αφορμή τη δημόσια αντιπαράθεση του επιχειρηματία

Βαγγέλη Μαρινάκη με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

"Ο κ. Μαρινάκης κινείται, με όσα δηλώνει δημοσίως ο ίδιος, ως ηγέτης μιας έξαλλης αντι-ΣΥΡΙΖΑ αντιπολίτευσης. Αυτό σε μία χώρα που έχει υποστεί πολλά από την ασυδοσία των ισχυρών, των ολιγαρχών -αυτό που ονόμασε ο Κώστας Μητσοτάκης διαπλοκή και ο Κώστας Καραμανλής νταβατζήδες- θα έπρεπε να μας προβληματίσει όλους, όχι μόνο τους Αριστερούς και προοδευτικούς, αλλά και τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους", επισήμανε ο κ. Παπαδημούλης και παρατήρησε:

"Αν ο κ. Μαρινάκης ήθελε μια πληροφορία από την κυβέρνηση και όχι να εκφοβίσει, να απειλήσει, να στείλει εκβιαστικά μηνύματα, τότε θα διάλεγε μίαν άλλη μέθοδο, στη διάρκεια της ημέρας και όχι μαύρα μεσάνυχτα, ένας εξουσιοδοτημένος δικηγόρος του να ζητήσει, με όσα προβλέπουν οι νόμοι και οι κανόνες, τις πληροφορίες που θέλει. Το 'παίρνω τηλέφωνο μαύρα μεσάνυχτα σε απειλητικούς τόνους' θυμίζει άλλες χώρες, άλλες εποχές, άλλες καταστάσεις και θεωρώ ότι σωστά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέλεξε να δημοσιοποιήσει με θεσμικά υπεύθυνο και αυστηρό τρόπο όσα διημείφθησαν. Κατά τα άλλα ο κ. Μαρινάκης είναι κατηγορούμενος, υπόδικος για βαριά ποινικά αδικήματα, αλλά αυτά θα κριθούν από τη Δικαιοσύνη, ούτε από εμένα ούτε από κανένα κόμμα".

Σε ό,τι αφορά τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα ο ευρωβουλευτής εξέφρασε την άποψη πως είναι "λυπηρό η ΝΔ, αντί να διεκδικεί τον δικό της αυτόνομο πολιτικό ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση [...] να παίζει έναν ρόλο δεκανικιού στην άκρως επιθετική και άκρως πολιτική στάση του κ. Μαρινάκη". Σημείωσε, δε, πως για να διαπιστώσει κανείς "το τι συμβολίζει και τι κρύβει αυτή η επιθετικότητα εναντίον της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Μαρινάκη, αρκεί να προσέξει στη μακρά του δήλωση μία φράση, ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη", υπενθυμίζοντας ότι "η κ. Ντόρα Μπακογιάννη επανειλημμένα έχει πει ότι 'φυσικά και έχουμε σχέσεις με πάντρεψε και έβαλε λάδι στο παιδί μου'".

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει την πρωτοβουλία της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, να ζητήσει με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής, τη διενέργεια πρόωρων εκλογών πρoτού κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές για έξοδο από το πρόγραμμα, ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε: "Η εντυπωσιακή στροφή Γεννηματά τη φέρνει σε ακόμη μεγαλύτερη αναντιστοιχία με το κοινό αίσθημα -η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών θέλει εξάντληση της τετραετίας και όχι πρόωρες εκλογές- με τη στάση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, που είναι πολύ πιο φιλικοί προς την Ελλάδα, τον ΣΥΡΙΖΑ, την κυβέρνηση Τσίπρα και θέλουν σταθερότητα και ανάκαμψη και εξάντληση της τετραετίας, αλλά και με την ανάγκη στη νέα περίοδο που ανοίγεται μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια για ήπιο κλίμα, ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση για την επόμενη μέρα και την μεταμνημονιακή στρατηγική και για την αναζήτηση και οικοδόμηση ευρύτερων προοδευτικών συνεργασιών, συγκλίσεων ή και ευρύτερων εθνικών συναινέσεων για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής".

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της πρότασης που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περίοδο 2021-2027΄, ύψους 1,135 τρισ. ευρώ ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε: "Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με μία πολύ μεγάλη πλειοψηφία μερικές βδομάδες πριν ζήτησε έναν πιο φιλόδοξο προϋπολογισμό από αυτόν που παρουσίασε η Κομισιόν, με πιο μεγάλο συνολικό ύψος, 1,3% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ και όχι 1,1%, προκειμένου να μην κοπεί ούτε ένα ευρώ από τις πολιτικές για τη συνοχή -κοινωνική και περιφερειακή- και από την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Δυστυχώς, η πρόταση της Κομισιόν αυτές τις δύο πολιτικές, που είναι υπέρ των αδυνάτων, τις οδηγεί σε περικοπές".

"Χθες", συνέχισε ο κ. Παπαδημούλης, "σφύριξε η Κομισιόν την έναρξη μιας πολύμηνης κόντρας, όπου το Κοινοβούλιο -η μεγάλη πλειοψηφία, πάνω από 70%- θα πιέζει για άνοδο των κονδυλίων του προϋπολογισμού, προκειμένου να μην θιγούν εμβληματικές πολιτικές, όπως είναι η συνοχή και η κοινή αγροτική πολιτική και κάποιες χώρες, όπως είναι η Ολλανδία, που έσπευσε πρώτη, θα πιέζουν για ακόμη λιγότερα". "Η Ευρώπη έχει αποφασίσει να προσθέσει καινούριους στόχους στην ατζέντα της -τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, την άμυνα, την καινοτομία, την αντιμετώπιση του προσφυγικού- και είναι αδύνατον αυτό που είπε χθες η Κομισιόν, να κάνουμε περισσότερα πράγματα με τα ίδια ή και με λιγότερα λεφτά, όπως ζητάει ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας", εξήγησε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημήτρης ΠαπαδημούληςΣΥΡΙΖΑΒαγγέλης Μαρινάκης
Keywords
Τυχαία Θέματα