Οι ανέγγιχτοι και η μακραίωνη φιλία

Αρθρογράφος: Νίνα Γεωργιάδου

Η επίσκεψη του Κάρολου και της Καμίλας μας έφερε κοντά στο "μεγαλείο" των ανέγγιχτων της "γαλαζοαίματης" φάρας. Πρόκειται για τους γνωστούς εστεμμένους κηφήνες, γόνους απέθαντων ζόμπι, που ζουν μέσα στον απόλυτο πλούτο, αδιαφορούν για την απόλυτη πρόκληση και περιφέρουν την ανώφελη ύπαρξή τους προκαλώντας τον κοινό νου.
Δυστυχώς όμως, παρά την ισοπέδωση λαού και χώρας και τις πικρές εμπειρίες απ τη βασιλική ραδιουργία στο πρόσφατο παρελθόν, φαίνεται ότι ο κοινός νους είναι πια είδος σε ανεπάρκεια.
Έτσι,

η επίσκεψη των κηφήνων πυροδότησε σχολιασμούς για το μενού της μέρας, το ανεπίτρεπτο άγγιγμα της προσαρμοσμένης πια Περιστέρας και ανέδειξε το "φιλανθρωπικό" έργο του εστεμμένου. Αποφεύγοντας τα εμετικά της ανάγνωσης του Χάρυ Πόττερ σε ένστολους μαθητές απ' την Καμίλα, το πεντοζάλι του κρυόκωλου δούκα και άλλα τέτοια, που προκαλούν ωστόσο απανωτούς οργασμούς στην ελληνική τηλεόραση, ας επικεντρωθούμε στα πιο ουσιώδη.
Τα περί "μακραίωνης φιλίας" που εκστόμισε ο εστεμμένος ανέγγιχτος στην- κατά παραγγελία - ομιλία του, πέρασαν σχεδόν απαρατήρητα αν δεν προκάλεσαν κιόλας ρίγη συγκίνησης.
Η "ΜΑΚΡΑΙΩΝΗ ΦΙΛΙΑ" συνοπτικά στους τελευταίους 2 αιώνες
1) Με βάση τις σχέσεις στοργής ανάμεσα σε σουλτάνο και αγγλικό θρόνο, ο Ελγιν, με σουλτανικό φιρμάνι, ξεκίνησε το 1801 το ξήλωμα των μαρμάρων του Παρθενώνα. Με πολλές καταστροφές και βανδαλισμούς, το έργο της αποκαθήλωσης ολοκληρώθηκε και το 1804 άρχισε η μεταφορά 33 κιβωτίων κλοπιμαίων, των γνωστών ως Ελγίνεια μάρμαρα.
2) Η Αγγλία, ως μέλος της Ιεράς Συμμαχίας καταδίκασε και πολέμησε την Ελληνική Επανάσταση. Στο Συνέδριο της Βερόνας δεν δέχτηκαν καν τους αντιπροσώπους της "περιφερόμενης στα παράλια της Αργολίδας" προσωρινής επαναστατικής κυβέρνησης.
3) Ποτέ δεν αποκάλεσαν τους επαναστατημένους, εκείνη την περίοδο, Έλληνες αλλά Ρωμιούς και ραγιάδες, προκειμένου να μη θεωρηθεί ότι αναγνωρίζουν την ύπαρξη ελληνικού έθνους.
4) Η στάση των προγόνων του εστεμμένου και των άλλων Ιερών Συμμάχων διαφοροποιήθηκε όταν περίπου είχε κριθεί η τύχη της επανάστασης σε εθνικοαπελευθερωτικό επίπεδο και προκειμένου να μη συνεχιστεί και ως κοινωνική επανάσταση. Ειδικά για τα δικά της συμφέροντα η Αγγλία, διαπίστωσε ότι την συνέφερε ένα ναυτικό προτεκτοράτο στην άκρη της Χερσονήσου του Αίμου από τη συνέχιση της κυριαρχίας του σουλτάνου.
5) Το 1824, η Αγγλία συνήψε με την Ελλάδα, το πιο επαχθές δάνειο στην ιστορία των κρατικών δανειων. Από τις 800.000 στερλίνες, παρακρατήθηκαν προκαταβολικά οι 502.000 ως τόκοι, ρήτρες κλπ. Τον επόμενο χρόνο, το νέο ληστρικό δάνειο 2 εκατ στερλινών κατέληξε , μετά την παρακράτηση 1,1 εκατ για τόκους, σε αποπληρωμή του πρώτου δανείου και ναυπήγηση σάπιων πλοίων πάλι από τους Αγγλους. Η διαχείρισή του δε έγινε, όχι από την ελληνική κυβέρνηση αλλά από την ίδια την Αγγλία και το "Φιλελληνικό Κομιτάτο". Η αποπληρωμή εκείνου του δανείου, από το 1825 συνεχίστηκε μέχρι το σωτήριο 2010 (!!!), οπότε και ξεκίνησε περίπου η κατοχή από το ΔΝΤ
6) Το 1864, η Αγγλία, με πόνο ψυχής αποχωρεί από τα Επτάνησα και την από το 1815 Αγγλική Αρμοστεία των Ηνωμένων Πολιτειών των Ιονίων Νήσων (!!!). Μια περίοδο ανοιχτής τρομοκρατίας των Άγγλων, με κατάργηση των συνταγματικών δικαιωμάτων και πνίξιμο στο αίμα των δύο επαναστάσεων 1848 και 1849.
7) Τα χρόνια της "ανεξάρτητης" και "μακροημερεύουσας" Ελλάδας - προτεκτοράτου της Αγγλίας, αποικιοκρατούν την Κύπρο από το 1878-1960 και οργιάζουν οι εκτελέσειςμε κρεμάλες των αντιστασιακών της Κύπρου. Μετά το 1960, παραμένει και πάλι "προστάτιδα" δύναμη.
8) Στον ελλαδικό χώρο, η "μακραίωνη φιλία" συνεχίζεται με παλινορθώσεις και επανενθρονίσεις διωγμένων εισαγόμενων εστεμμένων, όπως του Γεώργιου Β', γόνου του αγγλικού θρόνου, που λειτουργούσαν ως τοποτηρητές των Αγγλικών συμφερόντων στην ελληνική μπανανία. Με τη δική του υπογραφή, του εστεμμένου, την 4η Αυγούστου 1936, καταργήθηκε το κοινοβουλευτικό πολίτευμα και δόθηκε η εξουσία στη φασιστική τάπα, που άκουγε στο όνομα Μεταξάς.
9) Το 1940, με βαθιά ευγνωμοσύνη στον εστέμμενο τσάτσο του, ο τότε Αγγλόφιλος Μεταξάς είπε ένα, για τα μάτια, όχι, στο τελεσίγραφο του Ντούτσε, όντας όμως μιλιταριστής και φασίστας, είχε προδιαγράψει την "υποχώρηση μέχρι τον Άραχθο". Τα σχέδια ανατράπηκαν από τους "τρελλούς" της ιστορίας.
10) Το 1944, η μεγαλειώδης αντίσταση ΕΑΜ - ΕΛΑΣ κατά του ναζισμού ανέτρεπε όλη τη μέχρι τότε πορεία της χώρας, ως προτεκτοράτου των Άγγλων. Με τα Δεκεμβριανά, ο Σκόμπυ πυροδοτεί τον αιματηρό εμφύλιο, που καταλήγει σε χιλιάδες νεκρούς, στην επικράτηση των δοσίλογων και μαυραγοριτών του ναζισμού και στην παράδοση της χώρας στο νέο επικυρίαρχο πέραν του Ατλαντικού.
Αυτά είναι μόνο 10 σημεία της "μακραίωνης φιλίας". Για την τρέχουσα φιλία σε σχέση και με τη νέα οικονομική υποδούλωση, το αγγλικό νταβατζιλίκι στο δικό μας εφοπλιστικό λόμπυ και άλλες φιλικές παραμέτρους, χρειάζεται επιπλέον homework!

Ετικέτες: Νίνα Γεωργιάδου
Keywords
Τυχαία Θέματα