Οι Διευθυντές αρνούνται να αναλάβουν καθήκοντα στις σχολικές επιτροπές Δήμων

Πρόσφατα εκδόθηκε απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών που, εκτός των άλλων, αλλάζει τη σύνθεση των μελών των Σχολικών Επιτροπών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης (διαβάστε εδώ την απόφαση).

Στην απόφαση προβλέπεται ότι στη σύνθεση των Σχολικών Επιτροπών μετέχουν ως μέλη περισσότεροι Διευθυντές Σχολικών Μονάδων.

Πολλοί όμως Διευθυντές σύμφωνα με πληροφορίες του fresh-education.gr αρνούνται τη συμμετοχή τους ως μέλη των Σχολικών Επιτροπών των Δήμων επικαλούμενοι

ότι, αν και δεν θα διαχειρίζονται Δημόσιο χρήμα θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση περιουσιακής κατάστασης, η οποία μάλιστα λόγω της πολυπλοκότητάς της κοστίζει χρήματα αφού πρέπει να πληρωθεί λογιστής.

Επίσης επικαλούνται ότι δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη η αποδοχή ή μη του ορισμού τους ως μέλη.

Όπως τονίζει το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας δεν έχει προβλεφθεί και ο «νόμιμος» χρόνος συμμετοχής των Διευθυντών στις συνεδριάσεις των Σχολικών Επιτροπών, διότι θα πρέπει να μετέχουν μετά τις 14.00, πέραν δηλαδή του εργασιακού τους ωραρίου όπως ορίζεται αυτό από τη σχετική νομοθεσία στην εκπαίδευση.

Η ΔΟΕ έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση για αυτό παλαιότερα

Αρ. Πρωτ. 16 Αθήνα 20/7/2017

Προς

Τον Υπουργό Παιδείας

κ. Γαβρόγλου Κωνσταντίνο

Κοιν.

Συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε.

Θέμα: Υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των εκπαιδευτικών μελών σχολικών επιτροπών

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. επανέρχεται στο ζήτημα της υποχρέωσης των εκπαιδευτικών οι οποίοι ορίζονται, με αποφάσεις των Ο.Τ.Α. σε εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης 8440/2011, ως μέλη των σχολικών επιτροπών (τακτικά και αναπληρωματικά) και υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση περιουσιακής κατάστασης των ίδιων και των οικογενειών τους.

Πριν από δύο χρόνια, με επιστολή (αριθ. Πρωτ. 240 4/12/2015) προς τον, τότε, Υπουργό Παιδείας κ. Φίλη με θέμα: «Υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης μελών σχολικών επιτροπών», το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έκανε παρέμβαση ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση με την οποία να απαλλάσσονται ρητώς και με απόλυτη σαφήνεια οι εκπαιδευτικοί μέλη των σχολικών επιτροπών από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης των ίδιων και των οικογενειών τους.

Δυστυχώς, σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από την πλευρά της πολιτείας.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., έπειτα και από ειδοποιήσεις που δέχτηκαν από την «Αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης», συνάδελφοί μας οι οποίοι δεν υπέβαλαν τη σχετική δήλωση, επανέρχεται στο ζήτημα, καλώντας τον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου να επιληφθεί άμεσα του ζητήματος προχωρώντας στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Παράλληλα επισημαίνουμε ότι είναι απαραίτητο να δοθεί παράταση στην κατάθεση δηλώσεων των συναδέλφων μας με δεδομένο τον υπερβολικό χρόνο που απαιτεί μια τέτοια διαδικασία. Ταυτόχρονα πρέπει να ανασταλεί ή όποια διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων και οποιονδήποτε άλλων κυρώσεων προβλέπονται για τη μη έγκαιρη υποβολή της δήλωσης (μέχρι τις 30/06/2017).

Θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατόν οι εκπαιδευτικοί να ορίζονται μέλη των σχολικών επιτροπών χωρίς προηγούμενη συνεννόηση, χωρίς ενημέρωση για τις υποχρεώσεις, χωρίς νομική κάλυψη και χωρίς την αποδοχή του ορισμού από την πλευρά τους.

Σε αυτό το πλαίσιο ζητούμε να ρυθμιστεί νομοθετικά το ζήτημα του ορισμού των εκπαιδευτικών στις σχολικές επιτροπές έτσι ώστε η επιθυμία τους να αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση ορισμού τους.

Μπροστά στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. απαιτεί να αναλάβουν οι Ο.Τ.Α., άμεσα, μέσω των οικονομικών υπηρεσιών τους τη συμπλήρωση των δηλώσεων καθώς και το κόστος των ενδεχόμενων προστίμων.

Επισημαίνουμε και πάλι ότι οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι ορίζονται να συμμετέχουν στις σχολικές επιτροπές και διευκολύνουν με κόπο και χρόνο πέραν των καθηκόντων τους το έργο των Ο.Τ.Α. δεν διαχειρίζονται χρήματα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει περίπτωση μεταβολής της περιουσιακής κατάστασης αυτών και των οικογενειών τους εξαιτίας της συμμετοχής τους σε αυτές τις επιτροπές (πολύ περισσότερο οι συνάδελφοι οι οποίοι παραιτήθηκαν από τις επιτροπές δίχως να έχουν συμμετάσχει σε συνεδριάσεις καθώς και τα αναπληρωματικά μέλη που δε συμμετείχαν και υποχρεώνονται να υποβάλουν δήλωση).

Επιπρόσθετα, όπως όλοι γνωρίζουν, οι Σχολικές Επιτροπές υποβάλλουν τόσο φορολογικές δηλώσεις όσο και ετήσιους οικονομικούς απολογισμούς όπου αποτυπώνονται επακριβώς όλες οι κινήσεις (εισπράξεις και πληρωμές) που γίνονται από τις σχολικές μονάδες ευθύνης τους και άρα κάθε έλεγχος είναι εφικτός.

Περιμένουμε από τον κ. Υπουργό Παιδείας να παρέμβει άμεσα ώστε το πρόβλημα να λυθεί με τις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Πηγή: fresh-education.gr

Διευθυντές σχολείωνΔιευθυντέςσχολικές επιτροπέςΔΟΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα