Οι θέσεις της ΟΛΜΕ για το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Παιδείας

Τo νέο σχολικό έτος ξεκινά και η εκπαιδευτική πραγματικότητα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση παραμένει ζοφερή, παρά το επικοινωνιακό «φτιασίδωμα» που επιχειρεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Η πολιτική των μηδενικών διορισμών συνεχίζεται για άλλη μία χρονιά. Για πέμπτο συνεχές έτος κανένας νέος μόνιμος συνάδελφος δε θα διαβεί το κατώφλι του Δημόσιου Σχολείου την 1η Σεπτέμβρη. Το εκπαιδευτικό προσωπικό γηράσκει επικίνδυνα, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Οι μνημονιακές πολιτικές των κυβερνήσεων που οδήγησαν ακόμα

και στη μη διατήρηση του ειδικού συνταξιοδοτικού καθεστώτος των εκπαιδευτικών (30 χρόνια υπηρεσίας/60ο έτος ηλικίας για συνταξιοδότηση χωρίς καμία ποινή) οδηγούν με ακρίβεια στην πτώση της ποιότητας της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Τα επόμενα χρόνια όλο και περισσότεροι 67ετείς εκπαιδευτικοί θα καλούνται να διδάξουν τα εγγόνια τους.

Η πολιτική των μηδενικών διορισμών συμπαρασύρει το σύνολο των υπηρεσιακών μεταβολών. Για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία έχουμε τόσο χαμηλό αριθμό αποσπάσεων. Είναι συνειδητή πολιτική του Υπουργείου Παιδείας η δραστική περικοπή των αποσπάσεων. Σε διαφορετική περίπτωση, μεγάλες περιοχές της χώρας με ελλειμματικό αριθμό εκπαιδευτικών με οργανική θέση στις περιοχές αυτές (π.χ. Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Ηράκλειο, Ευρυτανία κ.α.) θα απογυμνώνονταν από το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Οι δαπάνες για τη σχολική μονάδα έχουν περικοπεί δραστικά (40% μείον) σε σχέση με τα προ μνημονίων επίπεδα. Τα σχολεία λειτουργούν οριακά και χάρη στην αυταπάρνηση του εκπαιδευτικού προσωπικού. Οι ελλείψεις σε εξοπλισμό και αναλώσιμα είναι μεγάλες. Παρά τις υποσχέσεις της παρούσας κυβέρνησης για αναστροφή της περιοριστικής πολιτικής στο χώρο της εκπαίδευσης, η χρηματοδότηση για την Παιδεία παραμένει στο χαμηλό ποσοστό 2,8% του ΑΕΠ.

Αυτήν τη πραγματικότητα επιδιώκει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να σκεπάσει με επικοινωνιακά τρικ και αυθαίρετες ενέργειες .

Με το έγγραφο του με θέμα: «Προγραμματισμός ενεργειών για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς», το Υπουργείο Παιδείας, για μία ακόμη φορά όχι μόνον θέτει ένα ασφυκτικό και μη υλοποιήσιμο πλαίσιο για τον προσδιορισμό των κενών και πλεονασμάτων, αλλά καλεί τα υπηρεσιακά συμβούλια να ακολουθήσουν μία παράτυπη και στα όρια της νομιμότητας διαδικασία στην τοποθέτηση των εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες.

Με τις συγκεκριμένες οδηγίες απαιτεί:

Από τα ΠΥΣΔΕ «Να συνεδριάσουν από 28/8/2017 έως 31/8/2017, προκειμένου να ανακοινωθούν τα κενά με βάση τον καθορισμό τμημάτων του Ιουνίου και η τοποθέτηση σε αυτά των εκπαιδευτικών που βρίσκονται στη διάθεση, έχουν αποσπαστεί, κλπ.».

Από του Συλλόγους Διδασκόντων, να συνεδριάσουν την 1/9/2017 «για την κατανομή των τμημάτων και την ανάθεση μαθημάτων καθώς και τη διαπίστωση των κενών και των λειτουργικών υπεραριθμιών-πλεονασμάτων, τα οποία αποστέλλουν αυθημερόν στα υπηρεσιακά συμβούλια».

Χωρίς δηλαδή να είναι γνωστός ακόμη ό ακριβής αριθμός των μαθητών και των τμημάτων που θα συγκροτηθούν σε κάθε σχολική μονάδα…

Προτρέπει όμως και σε παράνομες διαδικασίες αφού καλεί τα υπηρεσιακά συμβούλια – κατά παράβαση του Π.Δ.50/96 - , να τοποθετήσουν πρώτα άλλες κατηγορίες εκπαιδευτικών και όχι τους λειτουργικά υπεράριθμους όπως σαφώς ορίζεται από το νόμο.

Είναι σαφές ότι το Υπουργείο Παιδείας επιδιώκοντας να προβάλλει μία εικονική πραγματικότητα για την λειτουργία και τη στελέχωση των σχολείων, στέλνει οδηγίες για διαδικασίες παράτυπες και μη υλοποιήσιμες.

Καλούμε το Υπουργείο να αποσύρει τη συγκεκριμένη εγκύκλιο και τους αιρετούς του κλάδου στα Υπηρεσιακά συμβούλια να ακολουθήσουν τις διαδικασίες εκείνες που θα εξασφαλίσουν την δίκαιη αντιμετώπιση όλων των συναδέλφων αλλά και την πραγματικά ομαλή λειτουργία των σχολείων.

ΟΛΜΕχρονοδιάγραμμα
Keywords
Τυχαία Θέματα