Οικογενειακή παροχή και Ενιαίο επίδομα τέκνων - Ποιοι τα δικαιούνται και μέχρι πότε χορηγούνται
Περιμένοντας τις αλλαγές που θα επέλθουν από 1-1-2018 μετά την συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς που αφορούν το οικογενειακό επίδομα (Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών) η Π.Α.Σ.Α. σας ενημερώνει για το τι ισχύει έως σήμερα.
Οι αλλαγές που εξετάζονται σύμφωνα με διαρροές της κυβέρνησης είναι να ενοποιηθεί το ειδικό
Δείτε τι ισχύει έως σήμερα για το παραπάνω επίδομα αλλά και για την Οικογενειακή παροχή.
Α. Οικογενειακή παροχή, δίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 του ν. 4354/2015 και χορηγείται μηνιαίως με την καταβολή του μισθού .
Άρθρο 15. Οικογενειακή παροχή
1. Για την ενίσχυση της οικογένειας των υπαλλήλων, που εμπίπτουν στις διατάξεις του παρόντος νόμου, χορηγείται μηνιαία οικογενειακή παροχή, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση των υπαλλήλων, ως εξής:
Για υπάλληλο με τέκνα ανήλικα ή ανίκανα σωματικά ή πνευματικά για άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος με ποσοστό αναπηρίας πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον, η παροχή ορίζεται σε πενήντα (50) ευρώ για ένα (1) τέκνο, σε εβδομήντα (70) ευρώ συνολικά για δύο (2) τέκνα, σε εκατόν είκοσι (120) ευρώ συνολικά για τρία (3) τέκνα, σε εκατόν εβδομήντα (170) ευρώ συνολικά για τέσσερα (4)τέκνα και προσαυξάνεται κατά εβδομήντα (70) ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.
Η παροχή του προηγούμενου εδαφίου δεν χορηγείται σε υπάλληλο με τέκνα τα οποία έχουν ίδια εισοδήματα είτε από την άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος είτε από άλλη πηγή, υποβάλλουν δική τους φορολογική δήλωση και το δηλωθέν εισόδημα υπερβαίνει το ύψος του αφορολόγητου ορίου, όπως αυτό διαμορφώνεται κάθε φορά από τις διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας. Σε αυτή την περίπτωση η οικογενειακή παροχή παύει να καταβάλλεται για το οικονομικό έτος κατά το οποίο διαπιστώνεται η υπέρβαση του ως άνω ορίου.
Η κατά τα ανωτέρω παροχή χορηγείται για τέκνα προερχόμενα από γάμο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα, εφόσον είναι άγαμα και δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους ή το 19ο έτος, εφόσον φοιτούν στη Μέση Εκπαίδευση.
2. Ειδικά, για τέκνα που φοιτούν σε οποιονδήποτε φορέα μεταλυκειακής εκπαίδευσης, δημόσιας ή ιδιωτικής, η παροχή δίδεται μόνο κατά τη διάρκεια του ελάχιστου αριθμού των αναγκαίων για την απονομή των τίτλων σπουδών εξαμήνων, που προβλέπεται από τον οργανισμό κάθε φορέα εκπαίδευσης και σε καμία περίπτωση πέρα από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.
3. Για τη διακοπή της παροχής, λόγω συμπλήρωσης των ανωτέρω, κατά περίπτωση, ορίων, ως ημέρα γέννησης των παιδιών θεωρείται η 31 η Δεκεμβρίου του έτους γέννησής τους και, προκειμένου περί φοιτητών ή σπουδαστών, η λήξη του ακαδημαϊκού ή σπουδαστικού έτους.
4. Η παροχή του παρόντος άρθρου δεν καταβάλλεται στους Γενικούς Γραμματείς Υπουργείων.
Τα εδάφια τρίτο και τέταρτο της παραγράφου 1, τέθηκαν όπως προστέθηκαν με την παράγραφο 3 του άρθρου 35 του ν. 4484/2017 (ΦΕΚ Α' 110/01-08-2017 και ισχύουν από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι από 01/08/2017, σύμφωνα με το άρθρο 85 του ιδίου νόμου.
Η παράγραφος 2, τέθηκε όπως αντικαταστάθηκε από τότε που ίσχυσε, ήτοι από 01/01/2016, με την παράγραφο 4 του άρθρου 35 του ν. 4484/2017
Β. Για την ενίσχυση των οικογενειών έχουν θεσπιστεί τα ακόλουθα επιδόματα:
1) Ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων: Με το Ν.4093/2012 (ΦΕΚ 222/Α72012), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, θεσπίζεται το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων, το οποίο καταβάλλεται λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων, την κλίμακα ισοδυναμίας, το ισοδύναμο εισόδημα και την εισοδηματική κατηγορία. Το «ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων», το οποίο κυμαίνεται έως 40 ευρώ το μήνα ενώ κατά πάσα πιθανότητα σύμφωνα με τις αλλαγές που θα επέλθουν από 1-1-2018 το ποσό θα ανέρχεται έως70 € για κάθε παιδί και καταβάλλεται σε οικογένειες με 1 ή περισσότερα παιδιά βάσει συγκεκριμένων εισοδηματικών κριτηρίων.
2) Ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων: Με το Ν.4141/2013 (ΦΕΚ 81/Α72013), καταβάλλεται ειδικά στις οικογένειες με τρία και άνω εξαρτώμενα τέκνα ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων, το οποίο ορίζεται σε πεντακόσια (500) ευρώ κατ’ έτος για κάθε τέκνο, εφόσον το συνολικό οικογενειακό εισόδημα, (Ν.4170/2013, ΦΕΚ 163/Α 72013), είναι μέχρι σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) ευρώ για τις τρίτεκνες οικογένειες. Το ως άνω όριο οικογενειακού εισοδήματος προσαυξάνεται κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για τις τετράτεκνες οικογένειες και κατά τέσσερις χιλιάδες (4.000) ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο για τις οικογένειες με περισσότερα των τεσσάρων τέκνα.
Ως οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα των καθαρών ποσών των συζύγων που δηλώθηκαν το προηγούμενο οικονομικό έτος (μαζί με τόκους, ενοίκια, μερίσματα μετοχών κλπ).
Ως εξαρτώμενα τέκνα οικογένειας, για τα οποία καταβάλλεται η Οικογενειακή παροχή νοούνται:
α) Τέκνα φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα, που είναι άγαμα και δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους ή το 19ο έτος εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση. Για τέκνα που φοιτούν σε ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ελλάδας ή αναγνωρισμένο του εξωτερικού ή σε Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα επιδόματα καταβάλλονται μόνο κατά το χρόνο φοίτησής τους, που προβλέπεται από τον οργανισμό της κάθε σχολής και σε καμία περίπτωση πέραν της συμπλήρωσης του 24ου έτους της ηλικίας τους.
ΟΡΙΟ 1: ΑΝ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΜΟΝΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΜΕΧΡΙ ΤΟ 18 ή 19, 31/12/του έτους που γίνεται 18 ή 19
Δικαιούνται το επίδομα τέκνου μέχρι την ολοκλήρωση του έτους που το παιδί θα γίνει 18 ετών και δεν έχει εισαχθεί σε κάποια σχολή (ΙΕΚ, ΤΕΙ ΑΕΙ). Σε περίπτωση που το παιδί έχει χάσει κάποια τάξη στο σχολείο μπορεί να το πάρει μέχρι το τέλος του έτους (31/12) που θα γίνει 19 ετών με τη προϋπόθεση ότι το παιδί φοιτά στο σχολείο και δεν έχει διακόψει.
Παράδειγμα: Αν ένα παιδί έχει γεννηθεί 2 Ιανουαρίου του 2003 σε περίπτωση που δεν φοιτήσει σε ΙΕΚ, ΤΕΙ, ΑΕΙ οι γονείς θα παίρνουν το επίδομα μέχρι 31/12/2021. Σε περίπτωση που έχει χάσει κάποια τάξη ή τάξεις οι γονείς θα παίρνουν το επίδομα μέχρι 31/12/2022 αν όμως το παιδί φοιτά και δεν έχει διακόψει.
.
ΟΡΙΟ 2: ΑΠΟ ΤΗ 1η ΕΓΓΡΑΦΗ
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 1: το επίδομα το παίρνει τόσα χρόνια όσα χρόνια είναι η σχολή (2 για ΙΕΚ, 4 για ΑΕΙ, 5 για πολυτεχνικές ή 5ετή τμήματα Πανεπιστημίων, 6 για Ιατρικές) του εσωτερικού που φοιτά ή σε ισότιμη με ελληνική σχολή, Πανεπιστημίου του Εξωτερικού.
Αν έχει γραφτεί σε κάποια σχολή το 1ο εξάμηνο, το επίδομα θα το παίρνει μέχρι 31 Αυγούστου του έτους που ολοκληρώνονται τα έτη σπουδών όπως προβλέπονται τα έτη της σχολής που φοιτά.
Αν έχει εγγραφεί στη σχολή το 2ο εξάμηνο (σχόλη ΤΕΙ) τότε το επίδομα θα το παίρνει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου του έτους που ολοκληρώνονται τα έτη σπουδών της σχολής που φοιτά
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Αν κάποιο παιδί έχει εγγραφεί σε 5ετή σχολή, το Σεπτέμβριο (1ο εξάμηνο) του 2015, το επίδομα θα το παίρνει μέχρι τις 31/8/2020
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 2:Εάν έχει επανεγγραφεί σε άλλο τμήμα ή σχολή ή κάνει μεταπτυχιακές σπουδές σε σχολές του εσωτερικού ή ισότιμες του εξωτερικού και πάλι το επίδομα το παίρνει τόσα χρόνια όσα χρόνια είναι η σχολή ή το μεταπτυχιακό που παρακολουθεί. Πάλι ο χρόνος διακοπής είναι μέχρι 31/8του έτους που ολοκληρώνονται τα έτη σπουδών που προβλέπει η σχολή.
ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΙΣΧΥΟΥΝ, ΜΈΧΡΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ 24Ο ΕΤΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ 31/12 ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:
Επίδομα δικαιούνται και όσοι φοιτούν και σε ΔΗΜΟΣΙΑ ή ΙΔΩΤΙΚΑ Ι.Ε.Κ.
Επίδομα τεκνού πάνω από 24 ετών παίρνουν μονό αν το παΐδι έχει αποδεδειγμένη ΑΝΑΠΗΡΙΑ 50% ΚΑΙ ΠΑΝΩ
Δείτε τι προβλέπει ο νόμος 4093/2012, για το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων
IA.2. ΕΝΙΑΙΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΕΚΝΩΝ
1. Θεσπίζεται ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων, το οποίο αντικαθιστά τα καταργούμενα με τις υποπεριπτώσεις 12 και 14 της παρούσας διάταξης οικογενειακά επιδόματα.
2. Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων καταβάλλεται λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων, την κλίμακα ισοδυναμίας, το ισοδύναμο εισόδημα και την εισοδηματική κατηγορία.
Ως κλίμακα ισοδυναμίας ορίζεται το σταθμισμένο άθροισμα των μελών της οικογένειας. Ο πρώτος γονέας έχει στάθμιση 1, ο δεύτερος γονέας έχει στάθμιση 1/3 και κάθε εξαρτώμενο τέκνο έχει στάθμιση 1/6. Ως ισοδύναμο εισόδημα ορίζεται το καθαρό, ετήσιο, οικογενειακό εισόδημα (φορολογητέο εισόδημα) διαιρεμένο με την κλίμακα ισοδυναμίας.
Οι οικογένειες που δικαιούνται το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων διαιρούνται αναλόγως του ισοδυνάμου εισοδήματος σε τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες, ως εξής: (Α) έως έξι χιλιάδες (6.000) ευρώ που λαμβάνουν το πλήρες επίδομα, (Β) από έξι χιλιάδες και ένα (6.001) ευρώ έως δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ που λαμβάνουν τα 2/3 του επιδόματος, (Γ) από δώδεκα χιλιάδες και ένα (12.001) ευρώ έως δεκαοκτώ χιλιάδες (18.000) ευρώ που λαμβάνουν το 1/3 του επιδόματος.
Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων υπολογίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων ως εξής: σαράντα (40) ευρώ ανά μήνα για ένα εξαρτώμενο τέκνο, ογδόντα (80) ευρώ ανά μήνα για δύο εξαρτώμενα τέκνα, εκατόν τριάντα (130) ευρώ ανά μήνα για τρία εξαρτώμενα τέκνα και εκατόν ογδόντα (180) ευρώ ανά μήνα για τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τετάρτου, καταβάλλεται, πέραν των ανωτέρω, μηνιαίο επίδομα εξήντα (60) ευρώ.
Για τον υπολογισμό της εισοδηματικής κατηγορίας λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα που αναφέρεται στο εκκαθαριστικό του τρέχοντος οικονομικού έτους.
3. Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων καταβάλλεται για τέκνα προερχόμενα από γάμο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα, εφόσον είναι άγαμα και δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας του ή το 19ο έτος εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση. Ειδικά, για τα τέκνα που φοιτούν στην ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση, στο «Μεταλυκειακό έτος - Τάξη Μαθητείας» των ΕΠΑ.Λ., καθώς και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), το επίδομα καταβάλλεται μόνο κατά το χρόνο φοίτησής τους που προβλέπεται από τον οργανισμό της κάθε σχολής και σε καμία περίπτωση μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους. Επιπλέον, ως εξαρτώμενα τέκνα για θεμελίωση του δικαιώματος λήψης του επιδόματος, λαμβάνονται υπόψη τα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, καθώς και το απορφανισθέν τέκνο ή τα απορφανισθέντα τέκνα που αποτελούν ιδία οικογένεια και επήλθε θάνατος και των δύο γονέων.
4. Σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου ή υπαίτιας εγκατάλειψης των τέκνων του και οριστικής διακοπής της συγκατοίκησης ή διαζυγίου, το επίδομα καταβάλλεται σε όποιον έχει την κύρια ή αποκλειστική ευθύνη διατροφής των τέκνων. Το επίδομα καταβάλλεται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και στον πατέρα, ο οποίος έχει ένα ή περισσότερα ζώντα τέκνα από διαφορετικούς γάμους, καθώς και τα νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα από τον ίδιο, εφόσον όμως έχει την αποκλειστική ευθύνη διατροφής τους και η μητέρα δεν επιδοτείται για τα παιδιά της αυτά.
5. Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων χορηγείται κατόπιν αίτησης και καταβάλλεται από την 1 η του επόμενου μήνα υποβολής της. Για τη διακοπή του επιδόματος, λόγω συμπλήρωσης των οριζομένων στην παράγραφο 3, κατά περίπτωση, ορίων, ως ημέρα γέννησης των τέκνων θεωρείται η 31 η Δεκεμβρίου τους έτους γέννησής τους και, προκειμένου περί φοιτητών ή σπουδαστών, η λήξη του ακαδημαϊκού ή σπουδαστικού έτους.
6. Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων χορηγείται στις ακόλουθες κατηγορίες προσώπων εφόσον έχουν μόνιμη και συνεχή δεκαετή διαμονή στην Ελλάδα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ευρίσκονται στην Ελλάδα:
α) Έλληνες πολίτες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα,
β) ομογενείς αλλοδαπούς που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και διαθέτουν δελτίο ομογενούς,
γ) πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα,
δ) πολίτες των χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) και Ελβετούς πολίτες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα,
ε) αναγνωρισμένους πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων (ν.δ. 3989/1959, Α'201), όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης του 1967 για το Καθεστώς των Προσφύγων (α.ν. 389/1968, Α'125),
στ) ανιθαγενείς, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1954 για το Καθεστώς των Ανιθαγενών (ν. 139/1975, Α' 176),
ζ) δικαιούχους του ανθρωπιστικού καθεστώτος, η) πολίτες άλλων κρατών που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα και είναι γονείς τέκνων ελληνικής υπηκοότητας.
7. Το επίδομα της παρούσας υποπαραγράφου δεν προσμετράται στο καθαρό, ετήσιο, οικογενειακό εισόδημα και απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.
8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ρυθμίζονται τα θέματα διαδικασίας χορήγησης και καταβολής του επιδόματος και ο φορέας καταβολής του. Με όμοιες αποφάσεις δύναται να επανακαθοριστεί η εντεταλμένη αρχή καταβολής και να αναπροσαρμοστεί το ύψος των επιδομάτων της παρούσας διάταξης.
9. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ρυθμίζεται και κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή της παρούσας υποπαραγράφου.
10. Οι σχετικές πιστώσεις εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
11. Το εισοδηματικό κριτήριο της παραγράφου 22 του άρθρου 27 του ν. 4052/2012 αναφέρεται στο καθαρό, ετήσιο, οικογενειακό εισόδημα (φορολογητέο εισόδημα) του έτους 2011, όπως αυτό δηλώθηκε στη φορολογική δήλωση των δικαιούχων. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται υποχρεωτικά για τις καταβολές του τελευταίου διμήνου του 2012. Τυχόν καταβολές που έγιναν μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου σε υπερβαίνοντες τα όρια της παραγράφου 22 του άρθρου 27 του ν. 4052/2012 δεν αναζητούνται.
12. Οι παράγραφοι 1 και 4 του άρθρου 63 του ν. 1892/1990 και η παράγραφος 1 του άρθρου 1 του ν. 3454/2006, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν, καθώς και η κατ' εξουσιοδότηση εκδοθείσα νομοθεσία, καταργούνται από 1.11.2012.
13. Η παράγραφος 3 του άρθρου 21 του ν. 4025/2011 και η παράγραφος 22 του άρθρου 27 του ν. 4052/2012, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν, καταργούνται από 1.1.2013.
14. Το άρθρο 63 του ν. 1892/1990, η παράγραφος 1 του άρθρου 1 του ν. 3454/2006, το άρθρο 6 του ν. 3631/2008, τα άρθρα 42 και 43 του ν. 3918/2011, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν, παύουν να ισχύουν από την έναρξη εφαρμογής της παρούσας διάταξης, όσο αφορά στη χορήγηση και καταβολή των προϋφιστάμενων οικογενειακών επιδομάτων. Ομοίως καταργούνται και οι κατ' εξουσιοδότηση των ανωτέρω υπουργικές αποφάσεις και κάθε άλλη απόφαση με την οποία ρυθμίζεται η καταβολή των επιδομάτων που αντικαθίστανται με το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων.
15. Κάθε διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις της παρούσας υποπαραγράφου παύει να ισχύει από την έναρξη εφαρμογής της, όσο αφορά στη χορήγηση και καταβολή των προϋφιστάμενων οικογενειακών επιδομάτων. Το αφορολόγητο ποσό της παρ .2 του άρθρου 9 του ν. 2238/1994 (Α' 151) αντικαθίσταται από το προβλεπόμενο σε αυτή την υποπαράγραφο επίδομα από 1ης Ιανουαρίου 2013.
16. Η εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας υποπαραγράφου άρχεται την 1.1.2013 εκτός αν ορίζεται άλλως στις προηγούμενες παραγράφους.
Δείτε τι προβλέπει ο νόμος Νόμος 4141/2013 για το ειδικό επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων
Άρθρο 40
Ειδικό επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων
1.Καταβάλλεται ειδικά στις οικογένειες με τρία και άνω εξαρτώμενα τέκνα ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων, το οποίο ορίζεται σε πεντακόσια (500) ευρώ κατ’ έτος για κάθε τέκνο, εφόσον το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα είναι μέχρι σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) ευρώ για τις τρίτεκνες οικογένειες. Το ως άνω όριο οικογενειακού εισοδήματος προσαυξάνεται κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για τις τετράτεκνες οικογένειες και κατά τέσσερις χιλιάδες (4.000) ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο για τις οικογένειες με περισσότερα των τεσσάρων τέκνα.
2.Ως εξαρτώμενα νοούνται τέκνα προερχόμενα από γάμο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα, εφόσον είναι άγαμα και δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους ή το 19ο έτος, εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση. Ειδικά, για τα τέκνα που φοιτούν στην ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση, καθώς και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), το επίδομα καταβάλλεται μόνο κατά το χρόνο φοίτησής τους που προβλέπεται από τον οργανισμό της κάθε σχολής και σε καμία περίπτωση πέρα από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους. Επιπλέον, ως εξαρτώμενα τέκνα για θεμελίωση του δικαιώματος λήψης του επιδόματος, λαμβάνονται υπόψη τα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, καθώς και το απορφανισθέν τέκνο ή τα απορφανισθέντα τέκνα που αποτελούν ιδία οικογένεια και επήλθε θάνατος και των δύο γονέων.
3.Σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου ή υπαίτιας εγκατάλειψης των τέκνων του και οριστικής διακοπής της συγκατοίκησης ή διαζυγίου, το επίδομα καταβάλλεται σε όποιον έχει την κύρια ή αποκλειστική ευθύνη διατροφής των τέκνων. Το επίδομα καταβάλλεται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και στον πατέρα, ο οποίος έχει ένα ή περισσότερα ζώντα τέκνα από διαφορετικούς γάμους, καθώς και τα νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα από τον ίδιο, εφόσον όμως έχει την αποκλειστική ευθύνη διατροφής τους και η μητέρα δεν επιδοτείται για τα παιδιά της αυτά.
4.Το επίδομα της παραγράφου 1 χορηγείται κατόπιν αίτησης και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις. Για τη διακοπή του επιδόματος, λόγω συμπλήρωσης των οριζομένων στην παράγραφο 2, κατά περίπτωση, ορίων, ως ημέρα γέννησης των τέκνων θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους γέννησής τους και, προκειμένου περί φοιτητών ή σπουδαστών, η λήξη του ακαδημαϊκού ή σπουδαστικού έτους. Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή δικαιούχοι είναι όλα τα εξαρτώμενα τέκνα που έχουν γεννηθεί μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και το δικαίωμα αναγνωρίζεται αναδρομικά: α) από 1.1.2013 για τέκνα γεννημένα μέχρι 31.12.2012 και β) από την 1η του επόμενου μήνα της γέννησής τους για τέκνα γεννημένα εντός του 2013.
5.Το επίδομα χορηγείται στις ακόλουθες κατηγορίες προσώπων, εφόσον έχουν μόνιμη και συνεχή δεκαετή κατοικία ή διαμονή στην Ελλάδα, φορολογούνται στην Ελλάδα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ευρίσκονται στην Ελλάδα:
α) Έλληνες πολίτες,
β) ομογενείς αλλοδαπούς που διαθέτουν δελτίο ομογενούς,
γ) πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δ) πολίτες των χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) και Ελβετούς πολίτες, ε) αναγνωρισμένους πρόσφυγες των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων (ν.δ. 3989/1959, Α'201), όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης του 1967 για το Καθεστώς των Προσφύγων (α.ν. 389/1968, Α'125), στ) ανιθαγενείς, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1954 για το Καθεστώς των Ανιθαγενών (ν. 139/1975, Α'176),
ζ) δικαιούχους του ανθρωπιστικού καθεστώτος, η) πολίτες άλλων κρατών που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα και είναι γονείς τέκνων ελληνικής υπηκοότητας.
6.Οι σχετικές πιστώσεις εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
7.Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που εκδίδεται εντός μηνός από τη δημοσίευση του παρόντος, ρυθμίζονται τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την απόδειξη της 10ετούς κατοικίας ή διαμονής στην Ελλάδα, η διαδικασία χορήγησης του επιδόματος και ο φορέας καταβολής του. Με όμοιες αποφάσεις ρυθμίζεται και κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή της παρούσας διάταξης.
8.Η παρ. 7 του άρθρου 7 του ν. 4110/2013 (Α'17) καταργείται.
ΦΩΤΗΣ Βασίλειος
Αντιπρόσωπος ΕΑΣΥΑ στην ΠΟΑΣΥ ΔΑΕ/ΥΜΕΤ Μέλος Π.Α.Σ.Α.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σκότωσε τη λεχώνα γυναίκα του και την πεθερά του μέσα στο νοσοκομείο
- 'Εφυγε από τη ζωή στα 51 ο Λιμενάρχης της Αίγινας - Πένθος στο Λ.Σ για τον Αντιπλοίαρχο Κυριάκο Γκαρή
- Η ανατροπή για τους ηλικιωμένους και τις αιτήσεις για κοινωνικό μέρισμα
- Αιμορροΐδες ή ορθοκολικός καρκίνος; Ποια είναι τα συμπτώματα-κλειδιά
- ΕΦΕΤ: Αποσύρει προϊόν της ΑΒ Βασιλόπουλος και μπιφτέκι που ανιχνεύτηκαν με σαλμονέλα
- Ο Εύζωνας που κοίταξε με αυστηρό βλέμμα τον Ερντογάν - Δείτε τη φωτογραφία που κάνει θραύση
- Δεν ξεκολλούσαν ο ένας από τον άλλον
- Εορταστικό ωράριο: Πότε ξεκινά και ποιες Κυριακές τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά
- Δείτε γιατί πρέπει να τρώμε αμύγδαλα καθημερινά
- Πέθανε ο δήμαρχος Τήνου Σίμος Ορφανός
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Alfa Vita
- Οικογενειακή παροχή και Ενιαίο επίδομα τέκνων - Ποιοι τα δικαιούνται και μέχρι πότε χορηγούνται
- Διαβήτης: Η δίαιτα χαμηλών θερμίδων μπορεί να πετύχει πλήρη υποχώρηση χωρίς φάρμακα
- Ειδικότητες ενός κατώτερου ωραρίου
- 2000 τα κενά στην Παράλληλη Στήριξη
- Ποιοι είναι οι όροι ένταξης στο Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον
- 14ο Χριστουγεννιάτικο Bazaar Stray.gr για τα αδέσποτα ζώα της πόλης
- Για ακούστε αυτόν τον δάσκαλο τι έχει να μας πει!
- Πόσο και κυρίως, πως πρέπει να βοηθάτε τα παιδιά στο διάβασμα και τις εργασίες
- Ανατίναξαν ΑΤΜ στη Κ. Τιθορέα της Φθιώτιδας
- Τελευταία Νέα Alfa Vita
- Οικογενειακή παροχή και Ενιαίο επίδομα τέκνων - Ποιοι τα δικαιούνται και μέχρι πότε χορηγούνται
- Διαβήτης: Η δίαιτα χαμηλών θερμίδων μπορεί να πετύχει πλήρη υποχώρηση χωρίς φάρμακα
- Ποιοι είναι οι όροι ένταξης στο Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον
- Πόσο και κυρίως, πως πρέπει να βοηθάτε τα παιδιά στο διάβασμα και τις εργασίες
- Ανατίναξαν ΑΤΜ στη Κ. Τιθορέα της Φθιώτιδας
- 14ο Χριστουγεννιάτικο Bazaar Stray.gr για τα αδέσποτα ζώα της πόλης
- Για ακούστε αυτόν τον δάσκαλο τι έχει να μας πει!
- 2000 τα κενά στην Παράλληλη Στήριξη
- Ειδικότητες ενός κατώτερου ωραρίου
- Όχι στην υποβάθμιση και στη συγχώνευση λένε οι φοιτητές του τμήματος Εργοθεραπείας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νέες οδηγίες και απαντήσεις για το κοινωνικό μέρισμα
- Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμο για τα τέλη κυκλοφορίας
- Φεστιβάλ επιλεγμένων μεταχειρισμένων από την Peugeot
- Πατούλης: Συνεργασία Δήμων και Περιφερειών για ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης
- ΠΑΤΡΑ: Η Άννα Δενδρινού παρουσιάζει σήμερα τη “Νύχτα του Φαντού” στα Public
- Ποια λιπαρά ΔΕΝ προσθέτουν κιλά και προστατεύουν από καρδιακά και διαβήτη
- Το 70% των Γερμανών “βλέπει” ξανά κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού
- Πότε τελειώνει για φέτος η Αγγελική Νικολούλη;
- Τι συμβαίνει με τον ιδρώτα μας
- Τελειωμένη η μεταγραφή του Βέλλιου στον Ολυμπιακό