Ολόκληρη η συνέντευξη τύπου του Κ. Γαβρόγλου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Nα σας καλωσορίσω και προσωπικά. Σήμερα θα ήθελα να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου που την ερχόμενη εβδομάδα θα αναρτηθεί στη διαβούλευση και που έχει σχέση με τις ρυθμίσεις για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων και των μεταπτυχιακών σπουδών.

Μοιράστηκε ένα αναλυτικό δελτίο. Πρέπει να είναι σαφές ότι οτιδήποτε πούμε στη συνέχεια, προσπαθεί να λύσει και δικά μας προβλήματα, αλλά είναι και στο πλαίσιο ενός διεθνούς ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. Θεωρούμε ότι πολλά από όσα λέμε διασφαλίζουν και αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

Σίγουρα επανεπιβεβαιώνει το δημόσιο χαρακτήρα, όπως επίσης και την ανάγκη που υπάρχει για ένα πλαίσιο συναίνεσης και συνεννόησης των ατόμων και που σπουδάζουν, αλλά και που υπηρετούν το πανεπιστήμιο. Πάντα έχοντας υπόψη και θέματα εργασιακής ασφάλειας όσων υπηρετούν.

Συνδέει τη λειτουργία των πανεπιστημίων μας και των ΤΕΙ και των ερευνητικών κέντρων και με τοπικές κοινωνικές και περιφερειακές ανάγκες. Εξασφαλίζει όρους ελεύθερης πρόσβασης ανεξαρτήτως κοινωνικών ανισοτήτων και επίσης διευρύνει το πλαίσιο της κοινωνικής λογοδοσίας. Έχει μια σημασία και αυτό.

Η φιλοσοφία του παρόντος νομοσχεδίου έχει συζητηθεί και δημόσια και σε Συνόδους Πρυτάνεων και Προέδρους των ΤΕΙ. Και αυτό έχει συζητηθεί την τελευταία διετία. Έχουμε κάποια καινούργια ζητήματα, αλλά η φιλοσοφία αυτή παραμένει η ίδια. Πρώτο μέλημά μας να αποκατασταθεί ο ακαδημαϊσμός στα Ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης στον τόπο μας και να δώσουμε μια νέα πνοή δημοκρατικής λειτουργίας. Να παρέχουμε ένα πλαίσιο ευρύτατων συναινέσεων, να δημιουργήσουμε θεσμούς και προϋποθέσεις στην πορεία του ενιαίου χώρου έρευνας και εκπαίδευσης.

Να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία. Πολύ σημαντικό. Να δώσουμε τη δυνατότητα διεύρυνσης και διεθνοποίησης των σπουδών μας και προφανώς να εξορθολογήσουμε και τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα σας πω επιγραμματικά ορισμένες ρυθμίσεις, ώστε να έχετε την ευκαιρία να θέσετε το όποιο ερώτημα έχετε. Πρώτον, στη Σύγκλητο ξέρετε μέχρι σήμερα υπάρχει ένας αλγόριθμος με τον οποίο συμμετέχουν οι πρόεδροι των τμημάτων. Εμείς λέμε ότι στη Σύγκλητο πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι πρόεδροι όλων των τμημάτων, όλων των ΑΕΙ.

Επίσης πρέπει να ξαναδημιουργηθεί και να λειτουργεί το Πρυτανικό Συμβούλιο. Ξέρετε ότι το Πρυτανικό Συμβούλιο ήταν ένα Συμβούλιο το οποίο ήταν ανάμεσα στον Πρύτανη και τη Σύγκλητο. Ήταν ένα, κατά μία έννοια, ένας εκτελεστικός θεσμός που υλοποιούσε και τις αποφάσεις της Συγκλήτου και είχε και δικές του αυτοτελείς αρμοδιότητες. Αυτό είχε καταργηθεί από το 2011 ουσιαστικά, με αποτέλεσμα πάρα πολλές συνεδριάσεις των Συγκλήτων, ειδικά των μεγάλων πανεπιστημίων, να έχουν πάνω από 100 θέματα σε κάθε συνεδρίαση. Αυτό δεν κάνει αποτελεσματική την όποια λειτουργία.

Φέρνουμε επίσης κάτι καινούργιο που θα ήθελα να το συζητήσουμε αναλυτικά μετά και αυτό είναι ότι οι Πρυτάνεις θα εκλέγονται σε διαφορετικό ψηφοδέλτιο από τους αντιπρυτάνεις. Θα είναι με μονοσταυρία οι Αντιπρυτάνεις. Προφανώς με μονοσταυρία και οι Πρυτάνεις και ο καθένας θα έχει το δικό του πρόγραμμα.

Ο Πρύτανης μετά θα αναθέσει διάφορα καθήκοντα στους διάφορους αντιπρυτάνεις, αλλά θεωρούμε πρώτον, αυτό που ήταν με το νόμο του 2011 και συνεχίζει να ισχύει δηλαδή ότι ο Πρύτανης αφού εκλεγεί, διορίζει ο ίδιος τους Αντιπρυτάνεις, ένα πράγμα που δεν εκφράζει την πανεπιστημιακή κοινότητα, δεν είναι αποτελεσματικό, σίγουρα δεν είναι δημοκρατικό.

Επίσης ένα παλαιότερο καθεστώς που κατέβαιναν τα πρυτανικά σχήματα ως μια ομάδα, οι περισσότερες και οι περισσότεροι που σας γνωρίζω, έχετε ειδικευθεί σε αυτό τον τομέα και ξέρετε τα προβλήματα και τις διαδικασίες με τις οποίες συγκροτούνταν αυτές οι ομάδες. Αν θέλετε μπορώ να μιλήσω αναλυτικότατα επ’ αυτού του ζητήματος.

Επίσης, θα υπάρχει συμμετοχή των φοιτητών στη Σύγκλητο στα τμήματα και στους τομείς. Δεν θα συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες, αλλά θα συμμετέχουν στις συνεδριάσεις αυτών των οργάνων.

Για πρώτη φορά θεσμοθετείται και ένα άλλο όργανο. Αυτό ονομάζεται Περιφερειακό Ακαδημαϊκό Συμβούλιο Ανωτάτης Εκπαίδευσης και Έρευνας. Θα συγκροτήσουμε τέτοια Περιφερειακά Συμβούλια σε όλη τη χώρα. Στα Συμβούλια αυτά θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και των Ερευνητικών Κέντρων των Περιφερειών, όπως επίσης και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της περιοχής.

Και τα Συμβούλια αυτά θα συζητάνε αναπτυξιακές στρατηγικές της Περιφέρειας παίρνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τα πλεονεκτήματα των εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων της περιφέρειάς τους.

Θα υπάρξει μια χρηματοδότηση η οποία θα υλοποιεί τις προτάσεις που θα έρχονται. Αυτά δεν θα παίζουν κανένα απολύτως ρόλο ως προς την καθημερινή λειτουργία των Ιδρυμάτων. Τα Ιδρύματα είναι αυτοδιοικούμενα, δεν έχουν κανένα λόγο να ανακατώνεται κανένας άλλος θεσμός στην καθημερινή τους λειτουργία. Αλλά θα είναι ένα όργανο που θα μπορέσει να αναδείξει και τις ιδιαιτερότητες των περιφερειών, αλλά και το συγκεκριμένο ρόλο που μπορούν να παίξουν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα μας ως προς την υλοποίηση κάποιων δυναμικών προοπτικών ως προς τις περιφέρειες.

Αυτός ο θεσμός θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με το Εθνικό Συμβούλιο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού. Το Φεβρουάριο θεσμοθετήσαμε αυτό το Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν και εκπαιδευτικοί φορείς, αλλά και παραγωγικοί φορείς. Άρα εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα νέο θεσμό. Πρόεδρος του θεσμού είναι ο καθηγητής ο κ. Σπύρος Γεωργάτος, την Τρίτη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής έγινε αναλυτικότατη συζήτηση ως προς το χαρακτήρα αυτού του οργάνου. Αυτό το όργανο θα είναι σε συνεχή επαφή με τα Περιφερειακά Συμβούλια.

Ενισχύουμε επίσης το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Τα Πανεπιστήμια πια θα έχουν την ευθύνη και της διαδικασίας προκήρυξης θέσεων και οτιδήποτε έχει σχέση με την ολοκλήρωση των διαδικασιών προκήρυξης και εκλογής. Το Υπουργείο θα βγει έξω από αυτό διότι υπάρχει μια πρόσθετη γραφειοκρατία που νομίζουμε ότι δε βοηθά κανέναν.

Επίσης οι άδειες απουσίας των καθηγητών των Πανεπιστημίων, η απόκλιση από το υποχρεωτικό ωράριο και η αρμοδιότητα για τη σύσταση των Τομέων, όλα αυτά πια πάνε στο Πανεπιστήμιο. Το Υπουργείο έχει πάντα βεβαίως το δικαίωμα να παρέμβει αν υπάρχουν παρανομίες, αν μας έρθει η όποια καταγγελία κτλ.

Επειδή όμως είναι ελάχιστα αυτά τα φαινόμενα, θεωρούμε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η αυτονομία και το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων και με αυτό τον τρόπο. Πέρα από τα Περιφερειακά Συμβούλια που γίνονται για πρώτη φορά στη λογική που σας είπα, πέρα από τη ρύθμιση της μονοσταυρίας στην εκλογή των Αντιπρυτάνεων που και αυτό γίνεται για πρώτη φορά στη λογική της πιο πλουραλιστικής και πιο αποτελεσματικής λειτουργίας των Πανεπιστημίων μας, επίσης για πρώτη φορά δίνουμε μια δυνατότητα στους φοιτητές μας.

Η δυνατότητα αυτή είναι να μπορούν να παίρνουν 25% των μαθημάτων ενός τμήματος, σε παραπλήσιο γνωστικό πεδίο από αυτό στο οποίο έχουν εισαχθεί. Αν δηλαδή κάποιος έχει εισαχθεί στο Τμήμα Α’ στις σχολές όπως ξέρετε, συνήθως συνυπάρχουν τμήματα με παραπλήσια γνωστικά πεδία ή γνωστικά πεδία που παραδοσιακά είναι κάτω από την ίδια ομπρέλα.

Εμείς λοιπόν λέμε, όταν πας σ’ ένα τμήμα, θα μπορείς να πάρεις έναν αριθμό μαθημάτων της τάξης του 25%, αφού το δικό σου τμήμα από τα πριν θα έχει συνάψει ένα πρωτόκολλο συνεργασίας με το άλλο τμήμα. Δεν είσαι υποχρεωμένος να το πάρεις. Αλλά δε θέλουμε να γίνεται κι αυτό που γίνεται σήμερα, ότι αν κάποιος έχει ένα ενδιαφέρον, πρέπει να τελειώσει πρώτα το τμήμα του και μετά να δώσει κατατακτήριες εξετάσεις για να μπορέσει να ικανοποιήσει αυτά του τα ενδιαφέροντα.

Εμείς λέμε, ότι η διεπιστημονικότητα είναι ένα πολύ καλό πράγμα. Ήδη σήμερα πολλά τμήματα συνεργάζονται μεταξύ τους για να μπορείς να πάρεις έναν αριθμό μαθημάτων αλλά αυτός είναι στον κορμό κατά μία έννοια του πτυχίου σου. Εμείς λοιπόν λέμε ότι έχεις πια αυτή τη νέα δυνατότητα. Αυτή η νέα δυνατότητα μπορεί να είναι ν’ αποκτήσεις κάποιες γνώσεις και για επαγγελματικούς λόγους, αλλά να είναι να ικανοποιήσεις και κάποιο ενδιαφέρον σου. Το 25% των μαθημάτων δεν είναι ένας μικρός αριθμός.

Εδώ τώρα όμως θέλει μια πολύ μεγάλη προσοχή στον τρόπο που θα προβληθεί και δημόσια αυτή η ρύθμιση. Για να μπορέσεις να πάρεις το όποιο πιστοποιητικό ότι παρακολούθησες κανονικά όμως, μ’ εργασίες, εξετάσεις κτλ. αυτά τα άλλα μαθήματα, θα πρέπει να έχεις πάρει το πτυχίο του τμήματος στο οποίο μπήκες. Άρα δε διαταράσσονται με τίποτα τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Μπαίνω στο Τμήμα Α’, μπορώ να πάρω στη διάρκεια των σπουδών μου αφού τελειώσω μετά από 4 χρόνια τα μαθήματα από το Τμήμα Β’ αλλά το πιστοποιητικό θα το πάρω υπό την προϋπόθεση ότι θα πάρω το πτυχίο μου στο Α’. Άρα επαγγελματικά δικαιώματα είναι το Α’, είναι το πτυχίο στο οποίο μπήκες.

Αυτό είναι ένα μέτρο το οποίο το επιβάλλουν και οι επιστημονικές αλλαγές που γίνονται, το επιβάλλει η διεπιστημονικότητα πάρα πολλών κλάδων πια, το επιβάλλουν οι δυνατότητες που πρέπει να δίνουν τα Πανεπιστήμιά μας στους φοιτητές τους και τις φοιτήτριές του και το επιβάλλει μία σύγχρονη αντίληψη για την εκπαίδευση η οποία δεν είναι υπέρ των στεγανών.

Ως προς τα μεταπτυχιακά, τα μεταπτυχιακά, ξέρετε ότι είναι ένας από τους πολύ θετικούς θεσμούς, προφανώς διεθνώς, αλλά προφανώς και στον τόπο μας, να θεωρήσουμε ότι οι όποιες ρυθμίσεις που γίνονται δεν είναι επειδή υπάρχει μια κριτική είτε στο θεσμό είτε σε πάρα πολλά μεταπτυχιακά που πραγματικά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε απολύτως από τα μεταπτυχιακά που γίνονται στα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου και εδώ είμαι διατεθειμένος να σας απαντήσω ακόμη και σε ερωτήσεις με τεράστιες λεπτομέρειες.

Ταυτοχρόνως όμως έχει δημιουργηθεί και ένα άναρχο τοπίο. Όχι απ’ όλα, αλλά υπάρχει κι αυτό το στοιχείο. Υπάρχουν κι εδώ κάποιες παθογένειες. Και επειδή όλα αυτά γίνονται για το νέο κόσμο, για την κοινωνία, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε σε ρυθμίσεις που χωρίς να υποβαθμίζουν και υποτιμούν και υπονομεύουν τα θετικά τους χαρακτηριστικά, να μπορέσουμε να απομονώσουμε αυτά τα στοιχεία τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι σωστά και μάλιστα σε λιγότερες είναι και κραυγαλέα απαράδεκτα.

Εδώ τώρα έχει μια πολύ μεγάλη σημασία, ποιο είναι το βασικό μας, το καθοδηγητικό στοιχείο ως προς τη συγκρότηση αυτών των ρυθμίσεων. Το βασικό μας στοιχείο είναι το ακαδημαϊκό, είναι η ποιότητα. Τα μεταπτυχιακά, ό,τι και να γίνει πρέπει να είναι στημένα με κανόνες ποιότητας, με κανόνες αξιοκρατίας, με κανόνες ακαδημαϊκότητας. Έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό .

Και το δεύτερο στοιχείο είναι ακριβώς επειδή πρέπει να είναι στημένα με κανόνες ακαδημαϊκότητας κτλ., κανένας φοιτητής και καμία φοιτήτρια δεν πρέπει να μείνει έξω από τα μεταπτυχιακά για λόγους οικονομικούς. Άρα, όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην πρόσβαση στα μεταπτυχιακά και τα παιδιά τα οποία δεν έχουν αυτή την ευχέρεια την οικονομική θα μπαίνουν χωρίς να πληρώνουν τίποτε απολύτως.

Αυτό είναι και μέσα στη λογική της κυβέρνησης, υπακούει και σε πολλές αρχές και της κυβέρνησής μας, αλλά και της φιλοσοφίας του Συντάγματός μας.

Αν θέλετε μπορούμε να συζητήσουμε για τα τέλη φοίτησης, να είναι σαφές όμως ότι σε αναντιστοιχία με πολλές περιπτώσεις όπως γίνονται αυτές σήμερα, εμάς το βασικό μας κριτήριο στην αποδοχή των τελών φοίτησης, θα είναι η αναλυτική περιγραφή του κόστους κάθε μεταπτυχιακού.

Γιατί σήμερα έχουμε το παράλογο, ορισμένα προγράμματα μεταπτυχιακά να είναι δωρεάν και ορισμένα προγράμματα να μην είναι δωρεάν. Στο ίδιο γνωστικό πεδίο. Αναρωτιέται κανείς γιατί αυτό γίνεται και δεν είναι στα πλούσια Πανεπιστήμια που γίνονται δωρεάν και στα μη πλούσια που δε γίνονται δωρεάν.

Εδώ λοιπόν εμείς λέμε ότι υπάρχει ένα θέμα τί κοστίζει το κάθε μεταπτυχιακό. Με συστηματικό όμως τρόπο όχι στο γόνατο. Σε ορισμένα γίνεται με συστηματικό, αλλά στα περισσότερα δε γίνεται. Υπάρχει επίσης μια απόφαση του ΣτΕ και η απόφαση στου ΣτΕ είναι σαφέστατη στην ασάφειά της. Δηλαδή λέει ότι δε μπορεί να υπάρχει πρόδηλη δυσαναλογία μεταξύ των τελών φοίτησης και των παροχών προς τους φοιτητές.

Το μεταπτυχιακό είναι και μια παροχή στους φοιτητές. Είναι τα εργαστήρια, είναι η βιβλιογραφία, είναι ο κόσμος που κάνει μάθημα κτλ. Εδώ δεν πρέπει να υπάρχει μια δυσαναλογία ανάμεσα στα τέλη φοίτησης και στις παροχές που δίνονται. Άρα το ύψος των τελών δε μπορεί να είναι δυσανάλογα μεγάλο.

Το ΣτΕ σε αυτή του την απόφαση έδειξε μια σοφία. Χωρίς να είναι πολύ συγκεκριμένο, έδωσε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο συζητάμε. Και βεβαίως εμείς αυτό που λέμε είναι ότι εάν τυχόν υπάρχουν δωρεάν μεταπτυχιακά, τα οποία όμως μας έχει έρθει το κόστος τους, τα δωρεάν μεταπτυχιακά θα τα πάρουμε υπόψη όταν θα κάνουμε την κατανομή του κρατικού προϋπολογισμού προς τα Πανεπιστήμια. Πανεπιστήμια που έχουν δωρεάν μεταπτυχιακά, θα ενισχυθούν στην κατανομή του προϋπολογισμού.

Υπάρχει και κάτι άλλο. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει μια πλήρης διαφάνεια στη διαχείριση των μεταπτυχιακών σπουδών. Ζητάμε από τα Πανεπιστήμια να μας πουν ποια ήταν τα έσοδά τους από τα δίδακτρα μέχρι τώρα και που πήγαν αυτά τα έσοδα και δικαιολογημένα, χωρίς να αναφέρουν ονόματα και προφανώς χωρίς να παραβιάζεται κανένα προσωπικό δεδομένο, θα θέλαμε τα Ιδρύματα να τα αναρτήσουν στις ιστοσελίδες τους για την τελευταία πενταετία.

Τώρα, σε κάθε Σχολή μετά από πρόταση των Τμημάτων της Σχολής θα υπάρχει ένα όργανο που θα είναι η επιστημονική συμβουλευτική Επιτροπή και η οποία κάθε πέντε χρόνια θα αξιολογεί το κάθε μεταπτυχιακό που γίνεται στο πλαίσιο του κάθε Τμήματος της Σχολής.

Άρα έχουμε τη δυνατότητα να μην πληρώνει κανείς που δεν έχει τα οικονομικά μέσα, έχουμε το κριτήριο της ακαδημαϊκότητας, έχουμε το κριτήριο του δικαιώματος αναπομπής από το Υπουργείο, έχουμε την ενίσχυση της διαφάνειας στα μεταπτυχιακά και έχουμε τη δυνατότητα αξιολόγησης των προγραμμάτων.

Εμείς ως προς τα οικονομικά θέλω να είναι σαφές ότι υπάρχει το περιθώριο μέχρι το 40% των φοιτητών να μην πληρώνουν τέλη φοίτησης. Διότι το 40% του πληθυσμού οι φορολογικές τους δηλώσεις είναι κάτω από το μέσο όρο. Θεωρούμε ότι τα παιδιά που με ένα αλγόριθμο που είναι πολύ απλός, που τα εισοδήματα των οικογενειών τους είναι σε αυτό το κομμάτι της κατανομής που είναι περίπου 40% δεν θα πληρώνουν καθόλου δίδακτρα.

Αν σε κάποιο Τμήμα έχουν εισαχθεί παραπάνω από το 40% παιδιών με οικονομικές ανάγκες, τότε η πολιτεία θα πληρώνει ό,τι αντιστοιχεί για το επιπλέον αριθμό των φοιτητών. Έχουμε εξασφαλίσει αυτά τα κονδύλια και αυτά τα κονδύλια θα πάνε για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες.

Εδώ θα προβλέπουμε και διάφορες άλλες λεπτομέρειες που θα τις έχετε δει και επίσης προβλέπουμε και κάτι άλλο: το δικαίωμα του 1/3 των μελών ΔΕΠ που κάθε Τμήματος να μπορεί να παρέμβει στη Σύγκλητο σε περίπτωση που θεωρεί ότι τα τέλη φοίτησης είναι υπερβολικά. Το δικαίωμα δηλαδή μιας μειοψηφίας να δημοσιοποιήσει την άποψή της, τα επιχειρήματά της προς τη Σύγκλητο, μιας και οι Σύγκλητοι των Πανεπιστημίων και τα Συμβούλια των ΤΕΙ, έχουν την ευθύνη της λειτουργίας και της δημιουργίας των μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

Τώρα, αν έχεις ένα πρόγραμμα και είναι ενός μόνο Τμήματος και το πρόγραμμα αυτό χρειάζεται ένα άλφα αριθμό διδασκόντων για να μπορεί να σταθεί στα πόδια του, εμείς λέμε ότι το 60% των διδασκόντων πρέπει να προέρχεται από το Τμήμα που το προτείνει.

Και αν είναι πολλά Τμήματα πάνω από ένα, δύο, τρία, που συγκροτούν αυτό το μεταπτυχιακό, τότε πρέπει το 80% των διδασκόντων να προέρχεται από αυτά τα Τμήματα. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε περιπτώσεις που υπήρχαν μεταπτυχιακά από Τμήματα που είχαν ένα μέλος ΔΕΠ, έχουμε δυστυχώς ενδείξεις και από Τμήματα χωρίς μέλη ΔΕΠ που δημιούργησαν μεταπτυχιακά τα οποία και στελέχωσαν τα μεταπτυχιακά τους με κόσμο και μέλη ΔΕΠ που έρχονταν από άλλα Πανεπιστήμια και όπου πληρώνονταν.

Εμείς λέμε ότι αν θέλεις να πληρωθείς από ένα μεταπτυχιακό γιατί υπάρχουν και πάρα πολλοί διδάσκοντες που τα κάνουν δωρεάν που δεν πληρώνονται και έχει σημασία αυτό και πρέπει η πολιτεία να αναγνωρίσει όχι μόνο τη γενναιοδωρία τους, αλλά να αναγνωρίσει και τον ακαδημαϊσμό τους.

Αν όμως θέλεις να πληρωθείς, πρέπει τότε να κάνεις ένα μεταπτυχιακό αμισθί, αφού βεβαίως έχεις ικανοποιήσει τις νομικές σου υποχρεώσεις. Άρα κάνεις ό,τι μαθήματα πρέπει να κάνεις νομικά, εννοώ λόγω των δεσμεύσεων που έχεις των τυπικών, και αν τώρα θέλεις να πας να κάνει κάποιο μεταπτυχιακό που θα πληρωθείς έχεις τη δυνατότητα να πληρωθείς, αλλά για να το κάνεις αυτό πρέπει να διδάσκεις τουλάχιστον σε ένα αμισθί.

Ο λόγος που το λέμε αυτό είναι ο εξής: σήμερα δεν είναι άπειρος ο χρόνος που έχουν οι πανεπιστημιακοί. Έχουν να ασχοληθούν με προπτυχιακά μαθήματα, έχουν να ασχοληθούν με την έρευνά τους, έχουν να ασχοληθούν με τη σύνταξη προγραμμάτων και συνεργασίες με άλλα Ιδρύματα, έχουν να ασχοληθούν με την επίβλεψη των διδακτορικών και ορισμένοι ασκούν και Διοίκηση και έχουν να ασχοληθούν και μια γραφειοκρατία που δεν είναι ευκαταφρόνητη.

Αν τώρα κανείς έχει χρόνο διαθεσιμότητα να προσφέρει τις γνώσεις του κάπου, εμείς λέμε να τις προσφέρει κατ' αρχήν αμισθί. Διότι έτσι θεωρούμε ότι πρέπει να λειτουργεί το Πανεπιστήμιο. Αν έχει ακόμη περισσότερο χρόνο, τότε να πληρωθεί.

Ο λόγος που το λέμε αυτό είναι ότι έχουμε συνειδητοποιήσει ένα κίνδυνο, που πρέπει να τον δημοσιοποιήσουμε: Υπάρχουν Τμήματα όπου πολλά από τα μέλη του διδακτικού προσωπικού είναι και σε πολλά μεταπτυχιακά, ορισμένα είναι και στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, αν τώρα βάλουμε ότι πρέπει να κάνουμε και κάποια έρευνα, πρέπει να κάνουν κάποιες συνεργασίες διεθνείς, πρέπει να δουλεύουν μαζί με τους υποψήφιους διδάκτορες που δεν θέλω να το υποτιμήσουμε καθόλου πόσο χρόνο χρειάζεται αυτό, τότε επειδή η μέρα έχει 24 ώρες έχουμε ενδείξεις ότι υποβαθμίζονται πάρα πολύ τα προπτυχιακά προγράμματα.

Υπάρχει μια αίσθηση ότι τα προπτυχιακά προγράμματα είναι στον αυτόματο πιλότο και τα προπτυχιακά είναι η καρδιά του Πανεπιστημίου και αυτά πρέπει να προφυλαχθούν με κάθε τρόπο.

Τελειώνω, προφανώς έχουμε ρυθμίσεις και για τα διδακτορικά όπου κι εκεί πρέπει να μπει μια κανονικότητα γιατί έχουμε πάρα πολλά Τμήματα με υπερβολικά υψηλό αριθμό διδακτορούχων και οι οποίοι λιμνάζουν και άρα πρέπει τα Τμήματα να δουν τι κάνουν, το Υπουργείο δεν μπορεί να πηγαίνει σε κάθε Τμήμα να τα λέει αυτά.

Και βεβαίως να δούμε πολύ σοβαρά με αυτές τις ρυθμίσεις πως θα κάνουμε και το επόμενο βήμα, το οποίο επόμενο βήμα θα είναι η ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του ενιαίου χώρου εκπαίδευσης και έρευνας ανάμεσα στα Πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και τα ερευνητικά Ιδρύματα.

Με δυο πράγματα θέλω να τελειώσω. Το ένα είναι ότι πρέπει να μπει μια τάξη –και λέω πολύ συνειδητά τη λέξη- στα εξ αποστάσεως και στα σεμινάρια δια βίου εκπαίδευσης. Και θα είμαστε πάρα – πάρα πολύ αυστηροί σε αυτό. Δεν βάζουμε τίποτε, γιατί θέλουμε να το μελετήσουμε. Το μελετάμε ήδη και θέλουμε να το μελετήσουμε.

Το δεύτερο είναι ότι θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί σε θέματα ποιότητας. Τα Πανεπιστήμιά μας μέχρι τώρα έχουν δείξει πάρα πολλά δείγματα εξαιρετικής ποιότητας. Μέσα σε ένα τέτοιο περίπλοκο θεσμό όπως είναι τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ προφανώς υπάρχουν και νησίδες αυθαιρεσίας και νησίδες όπου η ποιότητα δεν παίζει κανένα ρόλο.

Αλλά η ποιότητα δεν είναι κάτι το στατικό. Αν είχες ποιότητα το 1990 δεν σημαίνει χωρίς να κάνεις τίποτε, ότι αυτή η ποιότητα αναπαράγεται. Άρα πρέπει τα Πανεπιστήμιά μας και οι διδάσκοντες σε αυτά κυρίως και τα ΤΕΙ, καθημερινά να έχουν μπροστά τους ποιες πρωτοβουλίες θα μπορούν να πάρουν για να ενισχυθεί η ποιότητα και η διασφάλισή της διαφάνειας, προφανώς, η αξιολόγησή τους κλπ.

Καταλαβαίνω ότι η πολιτεία δεν έχει κάνει όσα πρέπει σε αυτό τον τομέα. Αυτό θέλω να είναι σαφές. Έχουμε και εμείς πάρα πολλά να κάνουμε. Πάρα πολλά. Και κυρίως πρέπει να δούμε τι γίνεται στο θέμα της οικονομικής ενίσχυσης.

Και όπως γνωρίζετε, ο θεσμός των Περιφερειακών Συμβουλίων που είπαμε, συμπληρώνεται με το θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου Εκπαίδευσης και Ανθρώπινου Δυναμικού και με μια άλλη Επιτροπή που είναι η Επιτροπή Μελέτης των Οικονομικών της Εκπαίδευσης.

Αυτή η Επιτροπή είναι μια Επιτροπή που ενώ θα έπρεπε να έχει ιδρυθεί εδώ και 10ετίες για να μην σας πω από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, δεν είχε γίνει. Εδώ υπάρχει μια συστηματική μελέτη και με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από άλλα κόμματα, από τα προνήπια μέχρι τα διδακτορικά, χωρίς να έχουμε ένα μπούσουλα ποιες είναι οι ανελαστικές ανάγκες, ποιες είναι οι προτεραιότητες κλπ, δεν μπορούμε να χαράξουμε και μια επί της ουσίας οικονομική πολιτική ως προς τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, όπου αυτή τη στιγμή έχουμε πραγματικά ένα μεγάλο έλλειμμα στη χρηματοδότησή τους, αν και από φέτος για πρώτη φορά υπάρχει αυτή η αύξηση στον προϋπολογισμό η οποία πιστεύουμε την επόμενη χρονιά θα είναι υψηλότερη από ότι ήταν και φέτος.

Σας ευχαριστώ. Έχω πολλά επιμέρους που θα τα δούμε στο πλαίσιο των ερωτοαπαντήσεων.

Ι. ΡΟΥΣΣΟΣ («ΑΘΗΝΑ 9,84»): Καλή σας ημέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω αν είστε υπέρ ή κατά στην εκπόνηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων με δίδακτρα από τα πανεπιστήμια στα αγγλικά για αλλοδαπούς φοιτητές.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είπατε μεταπτυχιακών ή προπτυχιακών;

Ι. ΡΟΥΣΣΟΣ («ΑΘΗΝΑ 9,84»): Μεταπτυχιακών.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ήδη υπάρχουν και δεν είμαστε αντίθετοι. Βεβαίως με τους κανόνες της ποιότητας κλπ. Έχουμε το Διεθνές Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη και το οποίο θέλουμε να ενισχύσουμε εμείς πάρα πολύ και σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποια μεταπτυχιακά που γίνονται σε άλλη γλώσσα, εκτός από την ελληνική. Είναι ένα πράγμα που θα θέλουμε ειδικά στα μεταπτυχιακά να το ενισχύσουμε.

Ι. ΡΟΥΣΣΟΣ («ΑΘΗΝΑ 9,84»): Και προφανώς το κοστολόγιο που αναφέρατε πριν ότι θα ζητήσετε αφορά και αυτά;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αφορά τα πάντα. Τα πάντα. Εμένα με ρώτησαν για τα μεταπτυχιακά, απάντησα για τα μεταπτυχιακά. Τώρα να έρθουμε στα προπτυχιακά.

Στα προπτυχιακά είναι λίγο πιο μπλεγμένο, όπως ξέρετε, το θέμα. Είναι πιο μπλεγμένο για τους εξής λόγους: πρώτον στην Ευρώπη και έχει μεγάλη σημασία αυτό, πάνω από το 95% των προγραμμάτων σπουδών των προπτυχιακών, είναι στις γλώσσες της κάθε χώρας και το καταλαβαίνετε και για ποιο λόγο. Και λογικό είναι να είναι.

Ορισμένα έχουν και κάποια προγράμματα που είναι σε ξένη γλώσσα, κυρίως είναι στα αγγλικά, αλλά όχι μόνο. Εδώ υπάρχει μια νομοθεσία η οποία νομοθεσία λέει ότι δύνανται να ιδρυθούν τμήματα τα οποία να παρέχουν προπτυχιακές σπουδές σε ξένη γλώσσα για άτομα που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό υπάρχει στη νομοθεσία. Αυτή τη δυνατότητα την έχει το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εγώ θα πρότεινα το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπως ξέρετε, έχει ορισμένα μεταπτυχιακά που λειτουργούν, αλλά δεν έχει προπτυχιακά παρ’ όλο που προβλέπει η θεσμοθέτησή του και προπτυχιακά.

Σε συνεργασία με άλλα τμήματα των ελληνικών πανεπιστημίων και ΤΕΙ, να δούνε τι δυνατότητες υπάρχουν για τέτοιου είδους συνεργασίες και προοπτικές. Πρέπει όμως να είναι απολύτως σαφές ότι αυτά θα είναι αναλυτικά και ως προς τον τρόπο που μπαίνουν οι φοιτητές και ως προς την ποιότητα των προγραμμάτων σπουδών και ως προς το κόστος και ως προς το ευρωπαϊκό δίκαιο. Επειδή λες ότι θα είναι για άτομα που είναι εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν μπορεί να υπάρχει και μια αυθαιρεσία ως προς το συνολικό νομοθετικό και θεσμικό τους καθεστώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν κάποιος φοιτητής θέλει να έρθει από κάποια ευρωπαϊκή χώρα να σπουδάσει σε κάποιο ελληνικό πανεπιστήμιο, αυτό δεν μπορεί να το κάνει; Το σκέφτεστε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα σας πω. Εάν θέλει κανείς να σπουδάσει προπτυχιακά στη Γαλλία, πρέπει να ξέρει γαλλικά. Εάν πάει στη Γερμανία πρέπει να ξέρει γερμανικά. Αν θέλει να πάει στην Ολλανδία θα πρέπει να ξέρει ολλανδικά. Οι Ολλανδοί είναι δίγλωσσοι σχεδόν.

Άρα εδώ λέμε κατ’ αρχήν είναι σωστό να ξέρεις ελληνικά για να σπουδάσεις στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Γιατί κοιτάξτε, δεν είναι μόνο λόγω θέμα αξιοπρέπειας, ιστορίας κλπ. Υπάρχει και ένα θέμα καλλιέργειας της γλώσσας. Η γλώσσα είναι ένα ζωντανό πράγμα και καλλιεργείται και μέσα από αυτούς τους τρόπους.

Επειδή όμως καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να υπάρχουν δυνατότητες, άτομα από τρίτες χώρες να θέλουν να έρθουν, ή από ορισμένες ευρωπαϊκές, να δούμε αυτό το καθεστώς. Ο θεσμός υπάρχει, αν υπάρχει και η διάθεση, να το δούμε.

Υπάρχει όμως και ένας άλλος θεσμός τον οποίο δεν αξιοποιούμε καθόλου. Και αυτός είναι ο θεσμός των καλοκαιρινών σχολείων. Των θερινών σχολείων. Τα θερινά σχολεία είναι κάτι που συνήθως γίνεται τους θερινούς μήνες και είναι γύρω από ένα θέμα, στο οποίο έρχονται και διδάσκουν άτομα από το εξωτερικό, άτομα που είναι στην Ελλάδα. Αυτό έχει μια πολύ μεγάλη ευελιξία. Τα παιδιά που συνήθως πάνε σε αυτά τα θερινά σχολεία, έχουν εξαιρετική εμπειρία, διότι είναι και παιδιά από το εξωτερικό και παιδιά από τον τόπο μας, συνήθως πολλά από αυτά γίνονται, π.χ. αρχαιολογία μπορεί να είναι μέσα στο πανεπιστήμιο αλλά μια εβδομάδα να πάνε σε μια ανασκαφή κλπ, αλλά και πολλά άλλα.

Άρα και αυτά είναι το 90% στα αγγλικά. Να λοιπόν εδώ ένας θεσμός που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί πλήρως. Έχουμε τις εγκαταστάσεις, αυτά συνήθως οικονομικά μπορούν και βγάζουν τα έξοδά τους, άρα να ένας θεσμός ο οποίος θα μπορούσε να ενισχύσει πάρα πολύ και το προφίλ μας.

Λέω λοιπόν επειδή κατηγορηθήκαμε, όπως κατηγορηθήκαμε και για πολλά άλλα πράγματα ότι εδώ έχουμε εμμονές, αγκυλώσεις, σταλινικές νοοτροπίες κλπ. Νομίζω ότι με τις διευκρινίσεις φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία εμμονή – τα υπόλοιπα τα αντιπαρέρχομαι – σε αυτά τα ζητήματα.

Εκείνο που θέλουμε όμως δεν θέλουμε να γίνει όπως είναι ορισμένα εξ αποστάσεως και όπως είναι ορισμένα δια βίου.

Ι. ΡΟΥΣΣΟΣ: Αν μου επιτρέπετε, όλη αυτή η συζήτηση περί των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά τα αγγλόφωνα, ή τα προπτυχιακά γίνεται κυρίως στο πλαίσιο της εξεύρεσης πόρων. Δηλαδή το ζητούμενο νομίζω ότι δεν είναι να βγάλουν τα έξοδά τους, απλά να είναι ένας αξιοσημείωτος πόρος το οποίο θα ελαφρύνει λίγο και την κρατική χρηματοδότηση. Με αυτή την έννοια σας ρωτάμε εάν είστε υπέρ ή κατά.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Ρούσσο, αυτό τώρα είναι μια άλλη ερώτηση. Θα σας την απαντήσω, αλλά είναι διαφορετική από την προηγούμενη.

Τα πανεπιστήμια και οι πανεπιστημιακοί, δεν μπορεί να είναι θεσμοί κερδοφορίας. Τελεία. Θα μου πείτε «όταν η πολιτεία δεν τα ενισχύσει για να μπορέσουν να καλύψουν πολλές φορές και τα στοιχειώδη έξοδά τους, τι να κάνουν». Βεβαίως. Υπάρχει ένα θέμα. Αλλά να δούμε ποιο είναι το βασικό. Το βασικό είναι ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας.

Τώρα, να ξέρετε ότι τα Πανεπιστήμιά μας και τα ΤΕΙ τα οποία είναι επίσης Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα από αδράνεια πολλές φορές δεν τα αναφέρω, αλλά τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στη χώρα μας είναι τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, έχουν δείξει μια πρωτοφανή επιτυχία στο να φέρνουν στον τόπο μας ερευνητικά προγράμματα από διεθνείς Οργανισμούς.

Θυμάστε πριν κάποια χρόνια κάποιοι καλοθελητές θέλησαν και αυτό το στοιχείο να το υπονομεύσουν ότι άνοιξαν μαγαζάκια, ότι έγινε το ένα, ότι έγινε το άλλο και τα λοιπά. Τώρα έχει κοπάσει αυτό. Έχει κοπάσει, χωρίς καμία αυτοκριτική γιατί έπαιξε το ρόλο του κι αυτό στην υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και στην απαξίωσή της.

Εδώ έχουμε να κάνουμε με προγράμματα που έρχονται της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτά τα προτείνουν Έλληνες ακαδημαϊκοί -ακαδημαϊκοί, από τα Πανεπιστήμιά μας- σε συνεργασία με εξαιρετικές ομάδες από το εξωτερικό. Περνάνε από ένα κόσκινο, που δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο αυστηρό είναι.

Αυτό, ας το αναγνωρίσουμε. Ένα κομμάτι αυτών πάει στην αντιμετώπιση των αναγκών. Κατά τη γνώμη μου κακώς, έπρεπε να πηγαίνουν σε αναπτυξιακή πορεία. Αλλά τι να κάνουν τα Πανεπιστήμια; Να λειτουργήσουν κάτω από το μίνιμουμ; Τα Πανεπιστήμια αυτή τη στιγμή και προς τιμή τους προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουν τη λειτουργία, ώστε να μην μπορεί να υπονομευτεί και αυτή η εξαιρετική λειτουργία που έχουν.

Καταλαβαίνω ότι ένα κομμάτι των διδάκτρων -θα το προβλέψουμε κι εμείς- θα πηγαίνει και σε τέτοιες ανάγκες του Πανεπιστημίου. Εμείς είμαστε αντίθετοι σε αυτή τη φιλοσοφία, λέμε ότι αυτό να γίνεται τώρα, αλλά στην προοπτική να τελειώνει. Γι' αυτό και σας είπα για τα πορίσματα της Επιτροπής για τα οικονομικά της εκπαίδευσης.

Όταν θα ξέρουμε πραγματικά ποιες είναι οι ανελαστικές ανάγκες και για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ έχει ολοκληρωθεί, αλλά θέλουμε να το ξέρουμε στο σύνολο της εκπαίδευσης, τότε θα πρέπει η Κυβέρνηση να βγει και να πει σε τρία χρόνια (;) σε τέσσερα χρόνια (;) «καλώ όλα τα Κόμματα να δεσμευτούμε, ότι αυτή η ψαλίδα θα κλείσει».

Γιατί αν αρχίσουμε τα λεφτά που έρχονται από τα ερευνητικά προγράμματα, αυτά που παίρνει το Πανεπιστήμιο ένα ποσοστό να τα ξοδεύουμε για τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ, αν ένα κομμάτι των διδάκτρων είναι για άλλη υλικοτεχνική υποδομή, δεν θα υπάρχει κανένα κονδύλι το οποίο θα είναι για την αναπτυξιακή πορεία αυτών των Ιδρυμάτων μας.

Εμείς λέμε: υποχρέωση της πολιτείας, αυτή τη στιγμή έχουμε μειώσει κατά 70% είναι απαράδεκτο το νούμερο και το λέω γιατί το ζούμε, είναι ένα πρόβλημα που είναι αποτέλεσμα της κρίσης και μέσα σε αυτό το πλαίσιο λειτουργούν ασφυκτικά τα Πανεπιστήμια. Εμείς λέμε θα δούμε τις ανάγκες, θα δεσμευτούμε ότι θα κλείσει η ψαλίδα και θα το δείτε ότι από του χρόνου από το ’18 θα υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι θα αρχίσει να κλείνει η ψαλίδα, ώστε τα υπόλοιπα να χρησιμοποιηθούν για αναπτυξιακούς λόγους και προοπτικές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω μόνο μερικές διευκρινιστικές ερωτήσεις να κάνω. Πρώτα - πρώτα λέτε στα συλλογικά όργανα στα Πανεπιστήμια θα δοθεί θεσμικά λόγος στους φοιτητές και θα επανέλθει η φοιτητική συμμετοχή στους Τομείς, τα Τμήματα και τη Σύγκλητο. Αλλά δεν το διευκρινίζετε ακριβώς αυτό. Δηλαδή όταν λέτε ότι θα επανέλθουν, ως τι. Σε τι ποσοστό; Γιατί τώρα αυτή τη στιγμή ξέρουμε ότι ένας ο φοιτητής, αν δεν κάνω λάθος.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γι' αυτό λέμε να το βγάλουμε στη διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα να ακούσουμε και απόψεις μέσα στο διάλογο. Όταν βγαίνει για διαβούλευση κάτι, πραγματικά υπάρχει μια απίστευτη συμμετοχή.

Όπως επίσης θα κάνουμε και κάτι άλλο, θα στείλουμε σε όλα τα μέλη του διδακτικού προσωπικού των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ, τους ερευνητές των Ερευνητικών Κέντρων και το προσωπικό που είναι το επιστημονικό προσωπικό των Πανεπιστημίων που είναι όλοι αυτοί γύρω στους 21.000 άτομα, προσωπικά στον καθένα τις διευκρινίσεις -έχουμε το μηχανισμό να το κάνουμε αυτό- επ’ αυτών των ζητημάτων, θα θέλουμε απόψεις τους, όπως επίσης και από τη διαβούλευση και νομίζουμε μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα μας έρθουν και αυτές οι αντιδράσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό για ποιο λόγο το κάνετε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ποιο;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και επαναφέρετε στη Σύγκλητο τους φοιτητές ξανά; Υπάρχει κάποιος λόγος;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί αν θυμάστε παλιά στο παρελθόν είχαμε πολλές διαφωνίες, πολλούς τσακωμούς, επεισόδια στα Πανεπιστήμια με τις Συγκλήτους και τα λοιπά.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όπως είδατε και σε αυτό που σας μοιράσαμε, έχουμε μια μανία για την κοινωνική συναίνεση. Τώρα η κοινωνική συναίνεση όπως ξέρετε είναι πέρα των προθέσεων και των επιθυμιών του όποιου Υπουργού. Είναι ένα πολύ σύνθετο ζήτημα.

Εμείς λέμε ότι οι φοιτητές έχουν πολλά να πουν. Έχουν πολύ περισσότερα να πουν στους Τομείς και τα Τμήματα τους που τους αφορά ως προς τα προγράμματα σπουδών, ως προς τον τρόπο που γίνονται τα μαθήματα και τα λοιπά, εκεί θα είναι ενδεχομένως και λίγο πιο ενισχυμένοι. Θα πρέπει να βρουν δημοκρατικούς τρόπους εκπροσώπησης και νομίζουμε ότι η συμβολή των φοιτητών δεν πρέπει να μας τρομάζει. Αντιθέτως πρέπει να την παίρνουμε υπόψη στους προβληματισμούς μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι και γι' αυτό που είπατε για το 40% των παιδιών. Αφορά το κάθε Πανεπιστήμιο;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το κάθε μεταπτυχιακό πρόγραμμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το 40% των ασθενέστερων.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να σας το πω πιο παραδειγματικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να μην κάνουμε λάθος.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, έχετε απόλυτο δίκιο. Κοιτάξτε, τι σημαίνει εγώ κάνω το κόστος και λέω ότι βάζω ένα τέλος εγγραφής 1.000 € για να συνεννοούμαστε. Έρχεται στο Υπουργείο η απόφαση Συγκλήτου και δεν αναπέμπεται γιατί θεωρείται ότι είναι μια χαρά.

Εγώ τώρα όλο αυτό το έκανα, με βάση το πόσους θα πάρω φοιτητές και ότι το 60% θα μου δώσει το τέλος εγγραφής. Δηλαδή αν είναι να πάρω 100 –για να κάνουμε πάλι εύκολα τους υπολογισμούς- οι 60 φοιτητές θα δώσουν από 1.000 €. Άρα εγώ έχω κάνει τους υπολογισμούς μου σύμφωνα με το κόστος και ότι θα έχω ένα εισόδημα από τους 60.

Τώρα, μπορεί στη φετινή χρονιά να μην έρθουν 40 που είναι από τα ασθενέστερα στρώματα και να έρθουν 30. Οι 10 αφού δεν είναι από τα ασθενέστερα στρώματα θα δώσουν 1.000 €. Αν όμως έρθουν 50 και όχι 40, τότε η πολιτεία θα δώσει για τους 10 που θα έρθουν.

Εδώ προσθέστε ότι θα υπάρχει η δυνατότητα μιας ολιγόωρης εργασίας πάνω αποκλειστικά σε ακαδημαϊκά ζητήματα. Ένα πράγμα, που είναι διεθνής πρακτική. Δεύτερον, ότι υπάρχουν υποτροφίες από πάρα πολλά άλλα Ιδρύματα. Άρα υποτροφίες επίσης του ΙΚΥ, άρα θέλω να σας πω ότι δεν είναι δωρεάν για όλους.

Αλλά τουλάχιστον εξασφαλίζουμε μια κοινωνική πολιτική σε μια πορεία στο πλαίσιο και των πορισμάτων αυτής της Επιτροπής, να μπορεί η πολιτεία να ενισχύει και όλα τα μεταπτυχιακά ώστε να είναι δωρεάν για όλους. Σήμερα δυστυχώς δεν είμαστε σε θέση να το κάνουμε, θεωρούμε αυτό που προτείνουμε την καλύτερη δυνατή κοινωνική πολιτική ως προς τα μεταπτυχιακά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε για το 25% που θα μπορούν να πηγαίνουν σε άλλο Τμήμα. Εγώ θέλω να πάω να παρακολουθήσω το 25% τι κερδίζω από αυτό; Μπορώ δηλαδή μόλις τελειώσω το Τμήμα μου να συνεχίσω …;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατ' αρχήν διευρύνεται η γνώση σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πέρα από αυτό. Μπορώ να συνεχίσω να έρθω στο άλλο Τμήμα αφού πάρω το πτυχίο μου και υπολείπονται τα υπόλοιπα μαθήματά μου;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να πάρουμε ένα παράδειγμα; Θα σας πω, είναι πολύ καίρια η ερώτησή σας. Να πάρουμε το Φυσικό. Εγώ εισάγομαι στο Φυσικό και είναι ένα πάρω ένα αριθμό μαθημάτων μέχρι να πάρω το πτυχίο μου. Μπορεί να πάρω το πτυχίο και να πάω για μεταπτυχιακά ή να πάω για άλλο.

Όσο είμαι στο Φυσικό όμως επειδή κάνω και κάποια μαθήματα Μαθηματικών, αρχίζω να έχω ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα Μαθηματικά.

Τώρα, ο μόνος τρόπος είναι είτε εγώ ελεύθερα να μπορώ να παρακολουθώ μαθήματα στα Μαθηματικά γιατί πράγματι θα πάω σ’ έναν Καθηγητή, θα τους πω «μπορώ να έρθω στην τάξη σας κτλ.», θα μου πει «ναι» προφανώς γιατί έτσι γίνεται και να παρακολουθήσω. Ή να δώσω εξετάσεις καινούργιες, να μπω στο Μαθηματικό και να το τελειώσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ενώ είμαι στο Φυσικό;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Συνήθως όχι, το τελειώνεις το Φυσικό και μπαίνεις κατατακτήριες. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι όσο είσαι στο Φυσικό, από το δεύτερο χρόνο σου και μετά που θα έχεις δει λίγο και τα δικά σου ενδιαφέροντα, τα οποία μπορείς να θέλεις να τα διευρύνεις προς τη Χημεία, μπορεί να θέλεις να τα διευρύνεις προς τα Μαθηματικά, αφού τα δύο Τμήματα, το Φυσικό με το Μαθηματικό, το Φυσικό με το Χημικό έχουν κάνει ένα πρωτόκολλο συνεργασίας, θα μπορεί το Μαθηματικό και το Χημικό να λέει, δηλαδή όποιοι τελειώνουν το Φυσικό, από τα Μαθηματικά μπορούν να πάρουν αυτό το φάσμα των μαθημάτων.

Εγώ λοιπόν τελειώνοντας, είτε στη διάρκεια των τελευταίων δυο χρόνων είτε αφού πάρω το πτυχίο μου, θα έχω τη δυνατότητα να πάρω αυτά τα μαθήματα. Άρα εγώ θα έχω πτυχίο Φυσικής και θα έχω κι ένα πιστοποιητικό ότι έχω παρακολουθήσει κανονικά όμως, όχι τουρίστας, έναν αριθμό μαθημάτων, όσους θα προβλέπεται με το πρωτόκολλο κτλ., στο άλλο Τμήμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και θέλω να πάρω και πτυχίο Μαθηματικών.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τότε θα πρέπει να δώσετε κατατακτήριες και να πάρετε Μαθηματικά, καταλάβατε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έλεγα μήπως με κατατακτήριες μπω στο Μαθηματικό κανονικά, αλλά θα υπολείπονται τα μαθήματα αυτά που δεν έχω παρακολουθήσει, μείον δηλαδή το 25%. Γιατί εγώ έχω πάρει ένα πιστοποιητικό. Αυτό εννοώ, δε θα ξεκινήσω από την αρχή δηλαδή, αυτό εννοώ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, αυτό να σας πω κάτι, και τώρα γίνεται. Δηλαδή τί γίνεται τώρα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ ήξερα τις κατατακτήριες μόνο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τώρα τί γίνεται; Πολλά Τμήματα, αντί να παίρνουν έξτρα προσωπικό για να διδαχθούν μαθήματα τα οποία διδάσκονται στο διπλανό Τμήμα, λένε στα

Keywords
εκπαιδευση, σας ευχαριστώ, αθηνα 984, τει, νέα, αει, συμμετοχή, συγκεκριμένο, βουλη, δεπ, σημαίνει, αθηνα, ρωτήσω, θεσσαλονικη, γαλλια, σχολεια, ελλαδα, διευκρινίσεις, δεη, οτε, ικυ, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, σταση εργασιας, μετρο, κλειστα σχολεια, φορολογικη δηλωση 2011, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, στημενα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, αξιολογηση, ητανε μια φορα, εξτρα, κοινωνια, κομματα, τι σημαινει, χωρες, το θεμα, αλφα, βημα, γερμανια, γνωμη, γνωση, δωρεαν, θεμα, ικυ, καθημερινη, ολλανδια, ονοματα, πλαισιο, πορος, προγραμμα, σχολες, υψος, χημεια, αδρανεια, αει, αυξηση, αλγοριθμος, ανοιχτο πανεπιστημιο, απλα, απειρος, τει, βγαινει, γαλλικα, γερμανικα, γινει, γινεται, γινονται, γλωσσα, γονατο, δεδομενο, δευτερο, δεπ, διαστημα, διδακτρα, δυνατοτητα, δημοσιο, δυστυχως, δειτε, δηλωσεις, διευκρινίσεις, διοικηση, δοθει, δωσει, εγινε, ευκαιρια, ευκολα, ευρω, υπαρχει, εβδομαδα, εμμονη, εμμονες, ενδιαφεροντα, εννοια, εξετασεις, εξοδα, επρεπε, επιτυχια, ερευνα, ερχεται, ερχονται, ευθυνη, ευρωπη, ιδια, ιδιο, ιδρυση, υπηρχαν, ισχυει, κυβερνηση, κυριε, λαθος, λεφτα, λειτουργια, λεπτομερειες, λογο, μαθηματικα, μηνες, μπορεις, μπορειτε, ξερετε, ομαδα, παντα, ολλανδικα, ομπρελα, ουσιαστικα, παιδια, πεδια, πεδιο, περιφερειακο, ποιοτητα, πνοη, πολιτεια, προβληματα, προγραμματα, πρυτανης, πτυχιο, ρυθμισεις, ρυθμιση, ρολο, ρωτήσω, σας ευχαριστώ, σεμιναρια, σιγουρα, συγκεκριμένο, συζητηση, συζητησουμε, συνεχεια, συνταξη, συμμετοχή, σοφια, σχηματα, τιμη, τμημα, τρια, τριτη, υλοποιηση, φοιτητρια, φοιτητης, φυσικο, φορα, χρονος, χαρα, ψαλιδα, ωρες, δικαιωμα, δικαιωματα, δικιο, ευχερεια, ειπαμε, ελληνικα, επεισοδια, ερωτησεις, εθνικο, γλωσσες, γνωσεις, χωρα, ιδιαιτερο, υπουργειο, κομματι, καρδια, μεινει, μελετη, μπροστα, ομαδες, οργανα, ποδια, σημαίνει, σπυρος, σωστο, θελω να, θεματα, θετικα, βεβαιως
Τυχαία Θέματα