Όταν οι δούλοι σπάνε τις αλυσίδες - 5 ιστορικά παραδείγματα από εξεγέρσεις σκλάβων

Κάποτε όμως, αποφάσιζαν να σπάσουν τα δεσμά τους και εξεγείρονταν, αντιμετωπίζοντας τους δυνάστες τους με την ίδια βία που τους ασκούσαν και αυτοί. Συγκεντρώσαμε μερικά παραδείγματα.

Η Επανάσταση του Σπάρτακου (73-71 π.Χ.)

Ο Θρακιώτης σκάβος ηγήθηκε της εξέγερσης των μονομάχων και άλλων υπόδουλων κατά των ρωμαίων ιδιοκτητών τους, η οποία κλιμακώθηκε ταχύτατα σε κανονική επανάσταση των σκλάβων, όταν στους άτακτους του Σπάρτακου εντάχθηκαν πολλοί ακόμα οικιακοί δούλοι και σκλάβοι της γης, διαμορφώνοντας ίσως τον μεγαλύτερο στρατό ατάκτων που είχε γνωρίσει μέχρι

εκείνη τη στιγμή η ανθρωπότητα.

Η μαζική και εντυπωσιακότατη εξέγερση των 120.000 ρωμαίων δούλων τους συνδέθηκε με 2 χρόνια ελεύθερης ζωής και αρκετές νίκες απέναντι στις ανίκητες ρωμαϊκές λεγεώνες. Οι Ρωμαίοι, σχεδόν νομοτελειακά, επικράτησαν και 6.000 περίπου ελεύθεροι άνθρωποι σταυρώθηκαν. Βέβαια ο εμβληματικός ηγέτης τους έγινε διαχρονικό σύμβολο της αντίστασης, μέχρι και τις ημέρες μας.

Η Εξέγερση της Βιρτζίνια (1831)

Γνωστή και ως «Εξέγερση του Νατ Τέρνερ», αυτή η επανάσταση των δούλων έμελλε να είναι η πλέον αιματοβαμμένη για τους Αφρικανούς απ’ όλες τις άλλες που έλαβαν χώρα σε αμερικανικό έδαφος. Περίπου 70 δούλοι συμμετείχαν στην εξέγερση, αν και ο αριθμός των αφρικανών νεκρών θα άγγιζε τους 200, με τους φοβισμένους δουλοκτήτες να επιδιώκουν την παραδειγματική τιμωρία.

Ο υποκινητής της επανάστασης Νατ Τέρνερ παρέμεινε ελεύθερος για 2 μήνες πριν κρεμαστεί τελικά κι αυτός, με το όλο γεγονός να οδηγεί σε ακόμα πιο απάνθρωπους νόμους για τη φύλαξη και τον κοινωνικό αποκλεισμό των σκλάβων. Κι αυτό γιατί ο Τέρνερ ήταν μορφωμένος και βαθιά θρησκευόμενος…

Η Επανάσταση της Αϊτής (1791-1804)


Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και το «Βατερλό της Καραϊβικής»: Η περήφανη αντίσταση των αδάμαστων αφρικανών σκλάβων της Αϊτής όσο και ο αποδεκατισμός των στρατευμάτων του από τις τροπικές νόσους έκαναν τη γαλλική κτήση να φαντάζει κατάρα για τον Βοναπάρτη.

Η αξιοσημείωτη αντίσταση των δούλων της Αϊτής θα κατέληγε μάλιστα σε νίκη και ελευθερία τελικά από τον γαλλικό ζυγό, γεγονός που οδήγησε στην ίδρυση ανεξάρτητου κράτους στην Αϊτή, με τον ελεύθερο πια πληθυσμό των αφρικανών σκλάβων να λειτουργεί παραδειγματικά και για άλλες εξεγέρσεις στα μήκη και τα πλάτη του δουλεμπορικού κόσμου. Αξίζει, επίσης, να τονιστεί πως μερικά χρόνια αργότερα η Αϊτή, γνωρίζοντας καλά από την καταπίεση, ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ελληνική επανάσταση του 1821 ενώ 100 εθελοντές συμμετείχαν στον ένοπλο αγώνα κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας...

Η Επανάσταση των Σκλάβων της Νέας Υόρκης (1712)

Η Νέα Υόρκη, όταν ξέσπασε η εξέγερση των δούλων, είχε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο διαβόητα σκλαβοπάζαρα του Νέου Κόσμου. Η κατάρα των δούλων μάλιστα επιδεινώθηκε από το γεγονός ότι δούλευαν συχνά υπό τις διαταγές ελεύθερων Αφρο-Αμερικανών, κάτι που έκανε τη σύγκριση βασανιστική. Κι έτσι 23 δούλοι εξεγέρθηκαν, σκότωσαν 9 λευκούς επιστάτες, τραυμάτισαν άλλους 6, πριν δεκάδες μαύροι συλληφθούν και κλειστούν στη φυλακή, όπου οι περισσότεροι αυτοκτόνησαν.

Και βέβαια για να κρατήσουν τους υπόλοιπους δούλους ήσυχους, 21 σκλάβοι εκτελέστηκαν με παραδειγματική φρικαλεότητα: οι 20 κάηκαν ζωντανοί και ο ένας που απέμεινε υποβλήθηκε σε αδιανόητα βασανιστήρια. Και βέβαια στον απόηχο της εξέγερσης, νέοι περιορισμοί τέθηκαν στους σκλάβους από τους λευκούς «κυρίους».

Η Εξέγερση στους Τσερόκι (1842)


Παρά την τρέχουσα πεποίθηση, δεν ήταν μόνο οι λευκοί ευρωπαίοι που είχαν σκλάβους στην Αμερική (αν και ήταν οι αδιαφιλονήκητοι κυρίαρχοι). Υπήρχαν φυλές γηγενών με μακρά ιστορία στον εξανδραποδισμό αντίπαλων γηγενών πληθυσμών και κάποιες φορές μάλιστα διατηρούσαν και λευκούς σκλάβους, όταν και όπου τους έπιαναν. Και βέβαια οι ινδιάνοι Τσερόκι ήταν διαβόητη για τη «μερίδα» στο σκλαβοπάζαρο των Αφρικανών, κρατώντας μπόλικους για πάρτη τους.

Στα εδάφη λοιπόν που είναι σήμερα η Οκλαχόμα, κάποιοι από τους σκλάβους προσπάθησαν να αποδράσουν με προορισμό το Μεξικό, όπου η δουλεία είχε ήδη απαγορευτεί, αν και σύντομα περικυκλώθηκαν από τους περήφανους πολεμιστές της ινδιάνικης φυλής. Στη συμπλοκή, σκοτώθηκαν δύο Τσερόκι και πέντε Αφρικανοί, με το όλο περιστατικό να οδηγεί σε αυστηρότερους νόμους για την κατοχή δούλων, εμπνέοντας ταυτοχρόνως πολλές ακόμα εξεγέρσεις μαύρων κατά των λευκών και ινδιάνων δυναστών τους…

σκλάβοιεξεγέρσεις σκλάβωνδουλειάδουλέμποροιviral Tweet Stickers: Ιστορία
Keywords
Τυχαία Θέματα