Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Μικρές αλλαγές που θα σας σώσουν τη ζωή

Η «επιδημία» των καρδιαγγειακών νοσημάτων με κύριες εκδηλώσεις το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο, που αποτελούν την πρωταρχική αιτία θανάτου και αναπηρίας στην Ελλάδα, θα λάβει διαστάσεις πανδημίας αν δεν υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τους παράγοντες κινδύνου. Υπενθυμίζοντας αυτή τη διαπίστωση το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ) συνεχίζει και σήμερα για τρίτη ημέρα το πρόγραμμα «Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου», το οποίο υλοποιείται με την επιστημονική συνδρομή της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής

της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Μετρό στο Σύνταγμα. Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ), πραγματοποίησε εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης του κοινού τονίζοντας ότι «μπορούμε όλοι -και στην Ελλάδα- να «μοιραστούμε τη δύναμη» και να εμπνεύσουμε τις οικογένειες, τους φίλους και τους συνανθρώπους μας να κάνουν μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην υγεία της καρδιάς».

Ο αν. καθηγητής Καρδιολογίας της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Τσιούφης, Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ) και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης (European Society of Hypertension) με αφορμή τις εκδηλώσεις για την παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς μίλησε στην ΕΡΤ για τον υγιεινό τρόπο ζωής, ως τον καλύτερο και απλούστερο τρόπο θωράκισης της καρδιάς από τις παθήσεις.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, και σήμερα 30 Σεπτεμβρίου, στην Αθήνα, στην Αίθουσα του Μετρό στο Σύνταγμα, από τις 9:00 έως τις 17:00, γιατροί – συνεργάτες του ΕΛΙΚΑΡ ενημερώνουν τους πολίτες, θα ελέγχουν την αρτηριακή πίεση, την ολική χοληστερόλη, τον καρδιακό ρυθμό και θα προσδιορίζεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, βάσει ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, δωρεάν, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους εξεταζόμενους.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς, στις 29 Σεπτεμβρίου, εμβληματικά σημεία-ορόσημα σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως το Table Mountain στη νότια Αφρική, η οθόνη Nasdaq στην Times Square της Νέας Υόρκης, o τροχός SingaporeFlyer, ο Sky Tower στη Νέα Ζηλανδία και πολλά άλλα, φωταγωγήθηκαν σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού, σχετικά για τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Στην Ελλάδα με πρωτοβουλία της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, φωταγωγήθηκε το ιστορικό κτίριο της Ακαδημίας Αθηνών, επί της οδού Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχει μεγάλη ανάγκη να καταγράφεται και να παρακολουθείται διαχρονικά η συχνότητα των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στον ελληνικό πληθυσμό. Η γνώση αυτή επιτρέπει τη στόχευση των επιστημονικών και άλλων προγραμμάτων, τα οποία προορίζονται να περιορίζουν τα εμφράγματα και τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, που αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου στην Ελλάδα.

Συμπεράσματα των προγραμμάτων πρόληψης του ΕΛΙΚΑΡ

Τα προγράμματα πρόληψης του ΕΛΙΚΑΡ στα 12 χρόνια που διεξάγονται, έδειξαν ότι από τους περίπου 65.000 ενήλικες που εξετάστηκαν:

50% έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης (>190mg/dl), 25% είναι υπερτασικοί και 10% διαβητικοί,

42% είναι υπέρβαροι και 50% στις ηλικίες κάτω των 50 ετών καπνιστές.

Μόνον 1 στους 3 Έλληνες πετυχαίνει τον στόχο της υπολιπιδαιμικής αγωγής όταν ξεκινά τη θεραπεία παρά την εκτεταμένη χρήση στατινών. Μόνον οι μισοί από όσους γνωρίζουν ότι έχουν υψηλή χοληστερόλη κάνουν κάτι για να τη μειώσουν, περισσότεροι από ό,τι εκτιμάτο (>3% του πληθυσμού των ενηλίκων στην Ελλάδα) πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, ενώ στους ηλικιωμένους (>75 ετών) το ποσοστό είναι >10%. Τα στοιχεία αυτά εξηγούν τον μεγάλο αριθμό αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων στη χώρα (35.000/έτος).

Επομένως, η ενημέρωση των πολιτών αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα για τη βελτίωση της επικίνδυνης αυτής εικόνας.

H Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά:

Υιοθετήστε έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής

Έχετε ως στόχο τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης δραστηριότητα πέντε φορές την εβδομάδα.

Θυμηθείτε ότι ακόμη και μικρά πράγματα όπως η ανάβαση μιας σκάλας ή η αποβίβαση από το λεωφορείο λίγο νωρίτερα μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Σταματήστε το κάπνισμα – αυτό είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας. Αν χρειάζεστε βοήθεια, μιλήστε με έναν επαγγελματία υγείας.

Επιλέξτε μια ισορροπημένη διατροφή. Προσπαθήστε να τρώτε 5 μερίδες (περίπου μια χούφτα) φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Αφήστε τα παιδιά σας να συμμετέχουν στο μαγείρεμα για να μάθουν για την υγιεινή διατροφή.

Ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάςυγείακαρδιά
Keywords
Τυχαία Θέματα