Πανελλήνιες 2018: Πώς και πόσο επηρεάζει η αύξηση των εισακτεών την κίνηση των βάσεων
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2018: Προς τα κάτω «σπρώχνει» τις φετινές βάσεις, η ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων, κατά τη φετινή διαδικασία. Οι σχολές Νομικής και Ψυχολογίας και τα Τμήματα Μηχανολόγων, Οικονομικών Επιστημών, Χημείας και Ναυτιλίας, βάσει των επιπλέον θέσεων που προσφέρουν, μειώνουν τον ανταγωνισμό παρά την αυξημένη ζήτησή τους, σημειώνει ο «Ελεύθερος Τύπος».
Μοναδική εξαίρεση οι Ιατρικές Σχολές, οι οποίες παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Με τη ζήτηση σε αυτές τις σχολές να παραμένει παραδοσιακά σταθερά υψηλή,
Δείτε αναλυτικά τον αριθμό εισακτέων βάσει των επιστημονικών πεδίων με τις πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις, σύμφωνα με το ύψος της αύξησης, όπως τον παρουσιάζει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»:
1ο πεδίο-Ανθρωπιστικές Σπουδές
Μετά από σειρά μειώσεων που δέχθηκαν οι Νομικές Σχολές τα προηγούμενα χρόνια, φέτος υπάρχει «πλούσια» αύξηση 76 θέσεων στις τρεις σχολές, προμηνύοντας πτώση των βάσεων. Μετά την περσινή πτώση 30 μορίων στη Νομική Αθηνών (18.199 μόρια), περαιτέρω μείωση αναμένεται φέτος με την αύξηση 25 θέσεων στον αριθμό εισακτέων. Το ίδιο και για τη Νομική Θεσσαλονίκης, όπου η αύξηση 21 θέσεων θα πολύ πιθανόν να ρίξει την περσινή βάση των 17.953 μορίων. Αντίστοιχα, και στις σχολές Ψυχολογίας που κάθε χρόνο παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση, το «δώρο» επιπλέον 129 θέσεων μπορεί να μη συγκρατήσει την περσινή βάση των 17.826 μορίων. Έκπληξη θα αποτελέσει το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Πέρσι, ως τμήμα ΤΕΙ εκτοξεύτηκε με 800 μόρια αύξηση, στα 15.307, ενώ φέτος ως πανεπιστημιακό πολύ πιθανόν να διεκδικήσει γερή αύξηση.
2ο πεδίο-Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών
Οριακά σταθερές αναμένονται οι βάσεις των πολυτεχνικών σχολών. Στο ΕΜΠ η αύξηση κυμαίνεται από 6 έως 14 εισακτέους και σε αντίστοιχη κλίμακα κινήθηκαν και οι Πολυτεχνικές του ΑΠΘ. Οι Αρχιτεκτονικές με μικρή αύξηση της τάξης των 6 εισακτέων ίσως χάσουν μερικά μόρια ακόμα (19.337 μόρια στο ΕΜΠ πέρσι). Τρανή εξαίρεση το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, το οποίο δέχεται μεγάλο αριθμό εισακτέων με αποτέλεσμα να ρίξει τη βάση του. Στο ΕΜΠ πέρσι το εν λόγω τμήμα κρατήθηκε στα 18.416 μόρια, ενώ στην Ξάνθη «έπεσε» στα 15.551 μόρια. Πάντως, ακόμα κι αν ο ανταγωνισμός κρατήσει ψηλά τις πολυτεχνικές σχολές των κεντρικών Ιδρυμάτων, δεν φαίνεται να γίνεται το ίδιο για τις περιφερειακές, όπου η μείωση είναι σχεδόν δεδομένη.
3ο πεδίο-Επιστήμες Υγείας
Στις επιδόσεις τους στα μαθήματα θα πρέπει να στραφούν οι υποψήφιοι για να έχουν κάποιες ενδείξεις για την πορεία των φετινών βάσεων. Στις σχολές Ιατρικής ο αριθμός παρέμεινε ακριβώς ο ίδιος (σ.σ.: παρά τις δεσμεύσεις του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για περαιτέρω μείωση). Πέρσι η βάση της Ιατρικής Αθήνας ανέβηκε στα 19.143 μόρια και της Θεσσαλονίκης στα 19.043 μόρια. Οι περιορισμένες αυξήσεις στα εξίσου δημοφιλή Τμήματα Βιολογίας και Φαρμακευτικής (λιγότεροι από 10 εισακτέους) δεν φαίνεται να μπορούν να δώσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για πτώση των φετινών βάσεων.
4ο πεδίο-Σχολές Πληροφορικής και Οικονομίας
Πτώση των Τμημάτων Πληροφορικής, Οικονομίας και Ναυτιλιακών προμηνύουν οι φετινοί αριθμοί εισακτέων. Στις σχολές Πληροφορικής δίνονται παραπάνω από 200 θέσεις, αυξημένη τάση και στα Τμήματα Οικονομίας και Ναυτιλίας, σε ένα επιστημονικό πεδίο που παρουσιάζει μεγάλο αριθμό υποψηφίων να σημειώνουν χαμηλές βαθμολογίες. Ενδεικτικά πέρσι οι οικονομικές σχολές κατέρρευσαν με πτώση άνω των 1.000 μορίων τόσο στα περιφερειακά τμήματα όσο και στα κεντρικά.
Οι εκπλήξεις
Τα Τμήματα Χημείας, Δασοπονίας, Τουριστικών αλλά και τα Παιδαγωγικά αποτελούν την μεγάλη έκπληξη φέτος. Τα τρία πρώτα, αν και παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση του αριθμού εισακτέων, πέρσι είδαν τις βάσεις τους να ανεβαίνουν γεωμετρικά ακόμα και 900 μόρια πάνω, όχι μόνο σε πανεπιστήμια αλλά και σε ΤΕΙ.
Οσον αφορά τα Παιδαγωγικά, αυτά φέτος για πρώτη φορά είναι ανοιχτά απ’ όλα τα επιστημονικά πεδία και μένει να δούμε τι ζήτηση θα υπάρξει από τους υποψηφίους για να μπορεί να διαμορφωθεί μια ασφαλής άποψη για τις βάσεις τους. Πάντως πέρσι η υψηλότερη βάση στα Παιδαγωγικά κινήθηκε στα 16.000 μόρια.
Περισσότεροι εισακτέοι, ηπιότερος ανταγωνισμός
Το πρώτο επακόλουθο που μπορεί να έχει η αύξηση του αριθμού των εισακτέων είναι η αύξηση των πιθανοτήτων των υποψηφίων να εισαχθούν σε κάποιο τμήμα ή σε κάποια σχολή της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Όπως επεσήμαναν αναλυτές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αύξηση είναι λελογισμένη, αλλά σίγουρα όχι αμελητέα και αναμένεται να κάνει ευκολότερη την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι οι όλες αυξήσεις έγιναν σε τμήματα που ανταποκρίνονται σε ανάγκες της αγοράς.
«Η αύξηση του αριθμού δεν είναι αμελητέα, αφού ξεπερνά το 5%, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι ηπιότερος φέτος ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων για την εισαγωγή τους σε κάποια τμήματα και γενικότερα, θα είναι ευκολότερη η πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», σχολίασε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Χατζητέγας, εκπαιδευτικός αναλυτής.
Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τον κ. Χατζητέγα, οι βάσεις των περιφερειακών τμημάτων θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα και θεωρείται πιθανότερη η πτώση των βάσεων των τμημάτων του 2ου και του 4ου πεδίου, δηλαδή των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών και των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής.
Όσον αφορά στα παιδαγωγικά τμήματα, πάντως, λόγω της κατάργησης του πεδίου των Παιδαγωγικών Επιστημών, αναμένεται αύξηση της ζήτησης και άρα, άνοδος και των βάσεων.
Αναφορικά με τις περιζήτητες σχολές, ο κ. Χατζητέγας ανέφερε ότι «δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις για μείωση του αριθμού εισακτέων στα κεντρικά ΑΕΙ και έτσι, δεν μεταβάλλεται το τοπίο».
βάσειςπανελλαδικέςπανελλήνιες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κηδεία Στέλιου Σκλαβενίτη: Πότε θα κλείσουν τα καταστήματα
- Αυτός είναι ο επιχειρηματίας που πυροβόλησαν στην Κηφισιά
- Αυτοί που μένουν και αυτοί που φεύγουν από τον Ολυμπιακό
- Θύμα ληστείας η Δήμητρα Αλεξανδράκη
- Μ. Τετάρτη η κηδεία του Στέλιου Σκλαβενίτη – Δυνατότητα για δωρεά αντί στεφάνων
- Survivor spoiler: Μόλις «έσκασε» η ανατροπή - ΣΟΚ - Αυτοί κερδίζουν σήμερα (02/04) την ασυλία
- Ποιο αυτοκίνητο είναι φθηνότερο στην Ελλάδα έως και 4.700€ σε σχέση με το εξωτερικό;
- Χωρισμός βόμβα: Καπίνο - Βιδάλη το "διέλυσαν" λόγω απόστασης
- Πέθανε η Γουίνι Μαντέλα
- ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ: Τρία νέα τροχαία ατυχήματα σε Περιφερειακό και Ε.Ο. Θεσσαλονίκης- Μουδανιών
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Alfa Vita
- Τελευταία Νέα Alfa Vita
- Πανελλήνιες 2018: Πώς και πόσο επηρεάζει η αύξηση των εισακτεών την κίνηση των βάσεων
- Απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα στον Μαρινάκη
- Συναγερμός στον Έβρο: Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα πλημμυρισμένα - Σταθερά πάνω από το όριο η στάθμη
- Εννέα υποτροφίες για μεταπτυχιακά και διδακτορικές διατριβές σε αποφοίτους του ΕΜΠ από το Ίδρυμα Ευγενίδου
- Γνωστοποίηση έκδοσης έκθεσης αποτίμησης Α’ Φάσης καθολικής εφαρμογής του «Μεταλυκειακού Έτους – τάξης μαθητείας»
- Πρόσληψη στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
- Σαλαμίνα: Από το νέο έτος η υποχρεωτική προσχολική αγωγή στα δημόσια Νηπιαγωγεία
- 2 Προσλήψεις στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο
- Νοσταλγώντας το Πάσχα!
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο εκνευρισμός του Γιάννη Σπαλιάρα εκνευρίζεται όταν τον ρωτάνε για τις 4.000 γυναίκες!
- Ξεκάθαρος ο Βαρούχας για τις κάρτες σε Ινσούα – Κουρμπέλη και το πέναλτι του Βράνιες
- «Πυρά» αντιπολίτευσης για ομιλία Καμμένου
- Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την «Οδύσσεια»
- Προθεσμία για να απολογηθεί τη Μεγάλη Τετάρτη πήρε ο 58χρονος που κρατούσε ομήρους τα ξαδέρφια του
- Πιο αισιόδοξος για την επίλυση του ονοματολογικού ο Ζάεφ μετά τη Βιέννη
- Αισιόδοξος για λύση του ονοματολογικού ο Ζαεφ – «Υπάρχουν θετικές εξελίξεις»
- Η Σαχάρα… επεκτείνεται | Δείτε πώς επηρεάζει την Ελλάδα
- Έντονες αντιδράσεις για τη συναυλία της Γλυκερίας στην Κωνσταντινούπολη τη Μ.Τρίτη
- Κηδεία Στέλιου Σκλαβενίτη: Πότε θα κλείσουν τα καταστήματα