Πάνω από 1.000 κοινοποιήσεις σε φωτογραφία από το 2008, που εμφανίσθηκε ως «ντοκουμέντο» από το Μακεδονικό συλλαλητήριο

Η ταχύτητα στη διάδοση της πληροφορίας είναι από τα βασικά γνωρίσματα του διαδικτύου και των social media, συμβάλοντας καθοριστικά και με θετικό τρόπο στην γρήγορη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, με μαζικούς όρους.

Φυσικά, όπως συμβαίνει άλλωστε με κάθε τεχνολογικό επίτευγμα, δεν απουσιάζουν και οι αρνητικές όψεις. Συχνά, η εικονική πραγματικότητα των media αυτονομείται από την συμβατική, δημιουργώντας ένα «παράλληλο σύμπαν» στον οποίο πληροφορίες, θεωρίες, νοήματα συγχέονται

και επενεργούν, με τη σειρά τους, στους χρήστες.

Μια κλασική περίπτωση είναι η θύελλα παραπληροφόρησης τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την πορεία για το Μακεδονικό. Θεωρίες συνομωσίας περί... Βούλγαρων αστυνομικών συγχέονται με φωτογραφίες είτε από το 2011 (η φωτογραφία-σύμβολο της καταστολής των «Αγανακτισμένων» με τον καταδιωκόμενο ηλικιωμένο) είτε από το 2008 παρουσιάζονται ως δράσεις των δυνάμεων ασφαλείας στην εφετινή ΔΕΘ.

Τα παραδείγματα είναι δεκάδες, ξεχωρίζει όμως η ανάρτηση με τις 1.000 (!) κοινοποιήσεις, που παρουσιάζεται φωτογραφία από τις κινητοποιήσεις για τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου:

Η ανάρτηση, μάλιστα, παραμένει παρά τις επισημάνεις σε σχόλια.

fake newsόπλοΔΕΘσυλλαλητήριο
Keywords
Τυχαία Θέματα