Πάνω από 150 επιχειρήσεις "κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας" ξεκίνησαν ήδη

Περισσότερες από 150 επιχειρήσεις που κινούνται στο πλαίσιο της «κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας» έχουν ιδρυθεί στην Ελλάδα από τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε υπερψηφίστηκε ο σχετικός νόμος, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, σε ειδική εκδήλωση για την «κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία» στα Ιωάννινα.

Σαν παράδειγμα μιας τέτοιας επιχείρησης, η κ. Αντωνοπούλου έφερε ένα εγχείρημα στον

τομέα των υπηρεσιών στην Ρόδο, όπου συγγενικά πρόσωπα ατόμων με αναπηρία, αποφάσισαν συλλογικά να προσφέρουν υπηρεσίες σε άτομα που έχουν ανάγκη και να αντιμετωπίσουν προβλήματα. «Αρχικά το εγχείρημα ξεκίνησε με μικρό κύκλο εργασιών και σήμερα αποτελεί ευρωπαϊκό πρότυπο, με δραστηριότητα στον χώρο του τουρισμού» ανέφερε η αν. υπουργός Εργασίας. Αντίστοιχα και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που ξεπερνούν τις 150, κατάφεραν να κινηθούν «με πρόγραμμα και σχέδιο, με βάση τον ν.4430/2016 που οριοθετεί το πλαίσιο της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας και επιχειρηματικότητας στην χώρα μας. Γνώμονας για το θεσμικό αυτό πλαίσιο, ήταν η προτεραιότητα που έθεσε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση» ανέφερε.

«O τομέας της «κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας» διαφοροποιείται από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό, γιατί μεταξύ άλλων αναπτύσσεται με συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες συμμετοχής και λήψης αποφάσεων, δίνει προτεραιότητα στον βιοπορισμό των εργαζομένων, ενώ τηρεί κανόνες όσον αφορά το κοινωνικό αποτύπωμα της παραγωγής» σημείωσε η αν. υπουργός. «Μέσα από την «κοινωνική επιχείρηση», δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης δικτύων που θα δημιουργήσουν ένα οικοσύστημα προώθησης προϊόντων, υπηρεσιών, τεχνογνωσίας και υποστήριξης. Για τον θετικό κοινωνικό αντίκτυπο που έχουν αυτές οι επιχειρήσεις, το κράτος παρέχει την υποστήριξη με ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία, φορολογικά κίνητρα και υποστηριχτικά μέσα» συμπλήρωσε η κ. Αντωνοπούλου.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Ράνια Αντωνοπούλουκοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία
Keywords
Τυχαία Θέματα