Παρεμβάσεις ΔΕ: Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των ΕΠΑΛ δημιουργούν. Οταν...

Όταν...

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας συγχωνεύει καταργεί και ιδιωτικοποιεί την Δημόσια Επαγγελματική εκπαίδευση.

Το Υπουργείο Παιδείας οργανώνει φιέστες για την ανάδειξη, υποτίθεται, των ΕΠΑΛ, του δημόσιου πυλώνα της Επαγγελματικής εκπαίδευσης,

όταν ο κύριος διακηρυγμένος στόχος αυτής της καμπάνιας είναι η προώθηση της μαθητείας μέσω της μη τυπικής εκπαίδευσης.

Οι εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΛ κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες όλα τα χρόνια, πολύ περισσότερο την τελευταία

οκταετία της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών, να κρατήσουν τα ΕΠΑΛ όρθια με ανύπαρκτη χρηματοδότηση των σχολείων και των εργαστηρίων που έχει περικοπεί κατά 70% τα τελευταία χρόνια, με ανύπαρκτη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών των ΕΠΑΛ για τις ραγδαίες εξελίξεις στα επιστημονικά τους πεδία, με απόλυτη συρρίκνωση των μισθών τους που φτάνει και το 50%. Η ωμή πραγματικότητα δείχνει ότι μεγάλο μέρος του εργαστηριακού εξοπλισμού, των προσομοιωτών και εποπτικών μέσων, είναι κατασκευασμένα απ’ τους εκπαιδευτικούς με την βοήθεια των μαθητών τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που για τις ανάγκες αυτές των εργαστηρίων οι εκπαιδευτικοί έχουν βάλει δικά τους χρήματα.

Στον αντίποδα η σημερινή κυβέρνηση, σε συνέχεια όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, συρρικνώνει τα ΕΠΑΛ και ενισχύει την κατάρτιση μέσω δομών της μη τυπικής εκπαίδευσης και της μαθητείας.

Την χρονική περίοδο της καμπάνιας για την υποτιθέμενη ανάδειξη των ΕΠΑΛ, το Υπουργείο Παιδείας ενεργοποιεί όλον το διοικητικό μηχανισμό για την εφαρμογή του συστήματος του αυτόματου κόφτη των μη παρακολουθούντων μαθητών στο τέλος του Α’ τετραμήνου, για να συγχωνεύσει και να καταργήσει τμήματα γενικής παιδείας, τομέων και ειδικοτήτων αλλά και εκπαιδευτικού προσωπικού.Με την εφαρμογή των διατάξεων για την ανελαστική λειτουργία τμημάτων με βάση τον κατώτερο αριθμό μαθητών, στοχεύει στη συγχώνευση και κατάργηση σχολείων μέσω της κατάργησης τμημάτων γενικής παιδείας τομέων και ειδικοτήτων. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας 1500 περίπου τμήματα των ΕΠΑΛ είναι για κατάργηση, αφού εφέτος δεν συμπλήρωσαν τον κατώτερο αριθμό μαθητών και λειτουργούν με υπουργικές αποφάσεις, μετά από πιέσεις των εκπαιδευτικών των γονιών και των μαθητών.Με τις συνεχείς μεταρρυθμίσεις στα ΕΠΑΛ έχουν μειωθεί τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα σπουδών των τομέων και των ειδικοτήτων από 20% έως και 50%.Μειώνονται οι δυνατότητες των αποφοίτων των ΕΠΑΛ για πρόσβαση στα ΑΤΕΙ με το ειδικό ποσοστό του 20%, αφού καταργείται επι της ουσίας η δυνατότητα της πρόσβασης στην Αττική μέσω της ουσιαστικής κατάργησης των ΑΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Οι απόφοιτοι του ΕΠΑΛ έχουν δυνατότητα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Αττική μόνο κατά 5% πλέον.Η εφαρμογή στο μέλλον προτάσεων, όπως αυτές που αποτυπώνονται στο πόρισμα Λιάκου για την επαγγελματική εκπαίδευση, θα οδηγήσουν σε παραπέρα συρρίκνωση τα ΕΠΑΛ κατευθύνοντας μεγάλη μάζα μαθητών, μετά το Γυμνάσιο ή την Α’ Λυκείου, στις δομές της μη τυπικής εκπαίδευσης και μέσω της μαθητείας στην αγορά εργασίας ως φτηνό εργατικό δυναμικό στο όνομα της εκπαίδευσης. Ήδη ένα μέρος των μαθητών βιώνουν αυτή τη πραγματικότητα μέσω των σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ και των ΣΕΚ που λειτουργούν με ευθύνη των άλλων Υπουργείων.

Η κυβέρνηση ενώ συρρικνώνει τον δημόσιο πυλώνα της Επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ) , αναπτύσσει τις δομές της κατάρτισης μέσω της μη τυπικής εκπαίδευσης και της μαθητείας, τόσο μετά την Α’ Λυκείου (ΟΑΕΔ, ΣΕΚ), όσο και μετά τη Λυκειακή βαθμίδα (4ο προαιρετικό έτος μαθητείας, ΙΕΚ, ΚΕΚ κλπ).

Έχει νομοθετήσει την ενοποίηση (πολιτική και διοικητική) μέσω της συνεργασίας των υπουργείων Εργασίας και Παιδείας και του ΟΑΕΔ, της μη τυπικής εκπαίδευσης (ΣΕΚ, ΟΑΕΔ, ΙΕΚ, ΚΕΚ κλπ) με τη Δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση (ΕΠΑΛ), με στόχο να δημιουργηθεί ενιαίος φορέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ) για την προώθηση της μαθητείας, σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ. Ιδιωτικοποιεί την Επαγγελματική εκπαίδευση χαρακτηρίζοντας με υπουργική απόφαση τις επιχειρήσεις ως «συμπληρωματικές εκπαιδευτικές δομές» στα πλαίσια της μαθητείας.Δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να ιδρύσουν σχολές και δομές κατάρτισης με βάση τη μαθητεία πέρα και έξω και απ’ αυτές τις δομές της μη τυπικής εκπαίδευσης. Γνωστή είναι πλέον η σχολή μαθητείας του ΟΣΕ που ιδρύθηκε απ’ την εταιρία.Αφήνει να λειτουργούν ανενόχλητα και ανεξέλεγκτα τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) που δημιουργούν ιδιώτες και ανοίγει το δρόμο της μαζικής πιστοποίησης από ιδιωτικούς φορείς, μέσω εξετάσεων και επί πληρωμή, ειδικοτήτων της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης που απαιτούν σπουδές χρόνων.Μεταφέρει σημαντικό τμήμα του ωρολογίου και αναλυτικού προγράμματος σπουδών των ΕΠΑΛ στη μη τυπική εκπαίδευση και στις επιχειρήσεις με την εφαρμογή της μαθητείας, μέσω του προαιρετικού 4ου έτους.Κρατάει σε λειτουργία τα ΙΕΚ (Ιδιωτικά και Δημόσια) και προσθέτει μια επιπλέον 2χρονη δομή μη τυπικής εκπαίδευσης για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ που θα λειτουργεί υπο την διεύθυνση των σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με όρους μαθητείας και πρακτικής άσκησης των ΙΕΚ.Για την πλειοψηφία των σπουδαστών της μη τυπικής εκπαίδευσης είναι «χλωμή» η προοπτική να αποκτήσουν πτυχίο ειδικότητας, επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης του αντίστοιχου επιπέδου, αφού θα χρειαστεί, στις περισσότερες περιπτώσεις, να πιστοποιηθούν μέσω πανελλαδικού τύπου εξετάσεων από τον ΕΟΠΠΕΠ.

Είναι γνωστές και διακηρυγμένες οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ για ιδιωτικοποίηση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ) μέσω της εφαρμογής μοντέλων διττών συστημάτων μάθησης με βάση την εργασία και την εφαρμογή της μαθητείας ως βασικού πυλώνα των συστημάτων αυτών. Είναι γνωστή επίσης η κατεύθυνση αυτών των υπερεθνικών οργανισμών, οι επιχειρήσεις να αναλάβουν ενεργό ρόλο στα συστήματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ). Αυτό νομοθέτησε και υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση με το μνημόνιο του 2015 σε αγαστή συμφωνία και συμπόρευση με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις του μνημονιακού τόξου.

Άλλωστε ο πρώτος στόχος αυτών των συστημάτων είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρήσεων. Αδιάψευστος μάρτυρας η αναφορά του κειμένου της σημερινής κυβέρνησης για τους στόχους της Μαθητείας . «Ο μαθητευόμενος εκπαιδεύεται σε ειδικότητα βάσει συγκεκριμένου προγράμματος και εξειδικεύεται σε αντικείμενο το οποίο ενδιαφέρει την επιχείρηση σε συνεργασία με το σχολείο και τους εκπαιδευτικούς», αναφέρει. Καλύτερη ομολογία απ’ αυτό δεν υπάρχει . Όλα στην υπηρεσία των επιχειρήσεων και των αναγκών τους.

Εμείς δηλώνουμε απερίφραστα ότι εκπαιδευτική διαδικασία υποταγμένη στα κέρδη του εργοδότη δεν είναι δυνατόν να υπάρξει. Πολύ περισσότερο να θεωρείται ότι ο χώρος εργασίας μπορεί να αντικαταστήσει ή να συμπληρώσει το σχολείο υλοποιώντας μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, χωρίς να έχει ο μαθητής ολοκληρωμένη γνώση για την ειδικότητά στην οποία εκπαιδεύεται, που μπορεί να αποκτήσει μόνο μέσα στο σχολείο.

Αλλά και ο εργασιακό μέλλον των εκπαιδευτικών της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης προβλέπεται ζοφερό. Τα συστήματα της Δια Βίου μάθησης δεν προβλέπουν εκπαιδευτικούς αλλά εκπαιδευτές απ’ την αγορά εργασίας. Η μείωση του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού της Δημόσιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης προβλέπεται να είναι ραγδαία στο άμεσο μέλλον, με την ενσωμάτωσή της στο σύστημα της Δια Βίου Μάθησης . Το εργασιακό μοντέλο που θα κυριαρχήσει θα είναι οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, και η ωρομισθία, σύμφωνα με το εργασιακό μοντέλο των ΙΕΚ και των σχολών ΟΑΕΔ.

Επιπλέον ο εκπαιδευτικός χάνει τον αποκλειστικό ρόλο του δασκάλου. Αποκτά και τον ρόλο του επόπτη εργασίας, αφού «επιβλέπει την τήρηση των όρων της σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ μαθητευόμενου, επιχείρησης …», με ότι αυτό σημαίνει.

Εμείς διακηρύσσουμε ότι ο κύριος στόχος του εκπαιδευτικού κινήματος πρέπει να είναι η υπεράσπιση και η εμβάθυνση της Δημόσιας Δωρεάν εκπαίδευσης στην υπηρεσία όλου του λαού, ως ένα απ’ τα κύρια κοινωνικά αγαθά. Σ’ αυτή την κατεύθυνση επιβάλλεται το εκπαιδευτικό κίνημα μαζί με το εργατικό και λαϊκό κίνημα πρέπει αγωνιστικά να καταγγείλει και να ανατρέψει αυτές τις πολιτικές.

Απαιτούμε:

Ένα σχολείο 12χρονης, ενιαίας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης, με μέτρα για να φοιτούν όλα τα παιδιά και να μορφώνονται όλα τα παιδιά. Με 2 έτη προσχολικής αγωγής και 2χρονη ολοκληρωμένη επαγγελματική εκπαίδευση αμέσως μετά, για όσα επαγγέλματα δεν απαιτείται πανεπιστημιακή μόρφωση. Αυτό πρέπει να είναι το μοναδικό δημόσιο, δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης, με ταυτόχρονη κατάργηση όλων των δομών έξω απ’ αυτό (ΔΙΕΚ, ΙΕΚ, ΕΠΑΣ άλλων υπουργείων κλπ). Με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό. Με τομείς και ειδικότητες που να καλύπτουν τους τομείς και τις ειδικότητες των σημερινών σχολείων της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ, ΙΕΚ, ΣΕΚ) με την προσθήκη και άλλων που θα κριθούν αναγκαίες σύμφωνα με τις ανάγκες της ανάπτυξης της χώρας για τους ανθρώπους της κι όχι για τις Τράπεζες και το κεφάλαιο. Ο στόχος αυτού του σχολείου πρέπει να είναι η εκπαίδευση των μαθητών για την απόκτηση ολοκληρωμένων γνώσεων (θεωρητικών και δεξιοτήτων) ενός ολοκληρωμένου γνωστικού αντικειμένου που ορίζεται ως επάγγελμα. Σε καμιά περίπτωση δεν θα ενσωματώνει στο πρόγραμμα σπουδών του, προγράμματα μαθητείας.

Άμεσα απαιτούμε:

Κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών μέτρων που συρρικνώνουν το ΕΠΑΛ (κατώτερος αριθμός μαθητών για την λειτουργία τμημάτων τομέων και ειδικοτήτων, μη παρακολουθούντες μαθητές, ηλεκτρονικές εγγραφές και κλείδωμα των τμημάτων τέλος Ιούνη, κλπ).Να μπει Φραγμός στο νέο εργασιακό μεσαίωνα της μαθητείας. Να μπει Φραγμός στην υποχρεωτική κινητικότητα των εκπαιδευτικών στη «μη τυπική» εκπαίδευση.Καμιά μείωση οργανικών θέσεων – οργανικές τοποθετήσεις για όλους τους εκπαιδευτικούς στη δημόσια εκπαίδευση. Καμιά υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικού.Καμιά συγχώνευση, κατάργηση τμημάτων, σχολείων, ειδικοτήτων. 20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις και 10 στα εργαστήρια. Αναβάθμιση και ανανέωση εργαστηριακού εξοπλισμού. Κάθε μαθητής/τρια να έχει δυνατότητα παρακολούθησης της ειδικότητας που επιλέγει στο ΕΠΑΛ της περιοχής του.Επαγγελματικά δικαιώματα στους τίτλους σπουδών. Όχι στην κερδοσκοπία των πιστοποιήσεων.Παρεμβάσεις ΔΕΕΠΑΛσυγχωνεύσειςσυγχωνεύσεις τμημάτων ΕΠΑΛ
Keywords
Τυχαία Θέματα