Περνάγαμε ωραία / με Παναγιωταρέα / τα γέλια μας χαλούσαν τις ταφές…

Tweet Αρθρογράφος: Σταμάτης Μαυροειδής

Αν η παραφθορά του γνωστού άσματος καταδεικνύει την ιλαρότητα του πράγματος, αν δηλαδή μία ανασκαφή, ήτοι μια επιστημονική πράξη, απαιτεί ελεγχόμενη ροή πληροφοριών και τον διορισμό δημοσιογράφου σε ρόλο εκπροσώπου των ανασκαφέων, η όλη κατάσταση αποτελεί πραγματική τραγωδία- κατάντια του ελληνικού κατεστημένου πολιτικού συστήματος.

Η ανασκαφή της Αμφίπολης από την επίσκεψη του πρωθυπουργού και μετά έχει μετατραπεί σε ένα πραγματικό

trash show, με σκηνοθέτη, πρωταγωνιστές, κομπάρσους, τεχνικούς, φωτιστές κ.ο.κ. οι οποίοι μέσα από τα γεγονότα -που θα παραθέσουμε στη συνέχεια- συμπυκνώνουν το δράμα της ελληνικής δημόσιας ζωής. Έχουμε λοιπόν και λέμε:

Η κυρία Περιστέρη, προϊσταμένη της ΚΗ’ ΕΠΚΑ, ερευνά τον εντοπισμένο από χρόνια ταφικό τύμβο στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης. Προχωρά μάλιστα σε ανακοινώσεις, στο πλαίσιο του Αρχαιολογικού Έργου Μακεδονίας-Θράκης για το έτος 2013, κάνοντας λόγο για μνημείο τεράστιων διαστάσεων και μεγάλης σημασίας για την επιστήμη. Μέχρι εδώ καλά. Προσθέτει όμως και εικασίες, ότι δηλαδή πιθανώς να έχει ταφεί εκεί μέλος της οικογενείας του Μ. Αλεξάνδρου. Τότε αρχίζει το λάθος, λάθος δεοντολογικό, ολίσθημα επιστημονικό. Χωρίς τεκμήρια χρονολογικά, χωρίς να έχει ανασκάψει το μνημείο, πλάθει ένα δικό της αφήγημα, το οποίο ανακατεύει τα δεδομένα με τους εθνικούς μύθους. Προσπαθεί να κεντρίσει την κοινή γνώμη, πιθανώς και την πολιτική εξουσία δίνοντας αναβολική τροφή σε «ελληνόψυχους» και «συνωμοσιολογούντες».

Είχε, λοιπόν, προετοιμασθεί το έδαφος για τον ερχομό του πρωθυπουργού στην ανασκαφή και την ιδιοποίηση της επιστημονικής έρευνας από το επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, με την επίνευση της αρχαιολόγου-πολιτικού, αιωνίας γενικής γραμματέως του ΥΠΠΟΑ, κυρίας Λίνας Μενδώνη και τη συγκατάνευση του προϊσταμένου της υπουργού. Από την επίσκεψη Σαμαρά στην Αμφίπολη, η κυρία Περιστέρη έχασε πια τον όποιο έλεγχο. Αρχικά ενημερώνει η ίδια τους δημοσιογράφους, «στοιχηματίζοντας» μαζί τους για το εάν το μνημείο είναι συλημένο ή όχι, χρονολογεί απόλυτα το μνημείο στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα, πριν καν μπει στο εσωτερικό του τάφου, συνιστά υπομονή σε αλλόφρονες πολίτες, οι οποίοι, υπό την καθοδήγηση κυρίαρχων ΜΜΕ, πιστεύουν ότι έχει βρεθεί ο τάφος του στρατηλάτη.

Ακολουθεί σύντομη περίοδος σιωπής, αναμονής, έως ότου ξεκινά η ημερήσια και σε πραγματικό χρόνο μετάδοση των ειδήσεων από το χώρο της ανασκαφής. Την ίδια στιγμή η κυρία Παναγιωταρέα, που μέχρι τότε ήταν απλώς παρούσα στην ανασκαφή, αρχίζει να δημοσιοποιεί φωτογραφίες από το εσωτερικό του μνημείου στην προσωπική της ιστοσελίδα. Και όταν δημοσιογράφοι διαμαρτύρονται και αναρωτιούνται με ποιο θεσμικό ρόλο και μανδύα η κυρία Παναγιωταρέα παρακολουθεί στα έγκατα του μνημείου τις ανασκαφικές εργασίες, ο κ. Τασούλας την ορίζει υπεύθυνο ενημέρωσης του υπουργείου του!

Η δημοσιοποίηση φωτογραφιών και η με αναλυτικές λεπτομέρειες παρουσίαση επιλεγμένων ανασκαφικών δεδομένων, προκάλεσε διάλογο όπως ήταν φυσικό μεταξύ των μελών της επιστημονικής κοινότητας. Και μόλις αμφισβητήθηκαν κάποια από τα δόγματα της ανασκαφέως (π.χ. η χρονολόγηση του τάφου) η κυρία Περιστέρη αναπτερώθηκε κάνοντας δηλώσεις που προκάλεσαν κατάπληξη. «Ουδείς επιστήμων δεν μπορεί να ασκεί κριτική, καθώς η ανασκαφή γίνεται για το εθνικό καλό. Κάθε άλλη άποψη βάλλει κατά της Ελλάδας, πλήττει την αξιοπιστία και την εθνική της αξιοπρέπεια. Τάδε έφη η ανασκαφέας, χωρίς βέβαια να προσκομίσει στοιχεία απαραίτητα για την χρονολόγηση των ευρημάτων της όπως: α) Κεραμική β) επιγραφές γ) νομίσματα δ) αποτελέσματα αναλύσεων φυσικών επιστημών.

Επιπλέον, η κυρία Περιστέρη δεν απάντησε γιατί η πρόσβαση στην ανασκαφή έχει απαγορευθεί σε όλους τους συναδέλφους της, πώς προάγεται η επιστήμη όταν τα πάντα κινούνται και διακινούνται στο πραγματικό σκοτάδι, ποια επιστημονική δεοντολογία υπαγορεύει να σιωπούν οι λοιποί αρχαιολόγοι, γιατί η ανασκαφή της Αμφίπολης μετετράπη σε «εθνική» ανασκαφή, κατά τα πρότυπα σκοτεινών περιόδων και απολυταρχικών καθεστώτων. Φαίνεται ότι η ίδια και οι συνεργάτες της έχουν καταλήξει στα συμπεράσματά τους και δεν απαιτείται περαιτέρω έρευνα. Πριν όμως δοξασθεί η ανασκαφέας της Αμφίπολης, πρέπει να λάβει υπ’ όψιν της ότι βάσει της αρχαιολογικής νομοθεσίας δεν δικαιολογείται η καθημερινή παρουσία της εκπροσώπου επικοινωνίας όπως επίσης δεν επιτρέπεται η καταστροφή αρχαίων με τη χρήση… μπουλντόζας.

Πηγή: e-dromos.gr

Ετικέτες: ΑμφίποληΣταμάτης Μαυροειδής Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα