Πιο φτωχή Ελλάδα θέλουν τα think tanks της Μέρκελ

Κοινωνία

Η ''ευρωκρίση'' δεν έχει περάσει, καθώς οι χώρες του Νότου δεν έχουν ακόμη ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά τους εκτιμά ο Χ. Β. Ζιν, αναφερόμενος στην έρευνα του ινστιτούτου IfO, που παρουσιάζεται την Τρίτη στις Βρυξέλλες. Πολλές χώρες της Ευρώπης εξακολουθούν να είναι ''πολύ ακριβές'' επισημαίνει ο πρόεδρος του οικονομικού ινστιτούτου IfO του Μονάχου, θεμελιώνοντας έτσι την άποψη ότι ο ευρωπαϊκός Νότος δεν

έχει ανακτήσει ακόμη την ανταγωνιστικότητα του. ''Η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα πρέπει μακροπρόθεσμα να γίνουν κατά 30% φθηνότερες σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης προκειμένου να ξαναγίνουν ανταγωνιστικές. Ακόμη και η Γαλλία θα πρέπει να πέσει κατά 20%'', επισημαίνει ο Χανς-Βέρνερ Ζιν. Να γίνει 20% ακριβότερη η Γερμανία Αντίστοιχα, θα πρέπει η Γερμανία να γίνει κατά 20% ακριβότερη σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Στο άρθρο του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο πρόεδρος του IfO χρησιμοποιεί ένα παράδειγμα, σύμφωνα με το οποίο τα επόμενα χρόνια ο μέσος όρος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη θα κινείται στο 2,3% ετησίως. Στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό θα κινείται στο 4,1%. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει οι τιμές στην Ισπανία να σημειώνουν μείωση κατά 1,3% ετησίως, ενώ οι τιμές στη Γαλλία να μένουν σταθερές.

Τι σημαίνει όμως αυτό;

Το ινστιτούτο που αξιολογεί το οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη και στη Γερμανία, προκρίνει τη συνταγή του αποπληθωρισμού ως λύση για την ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας της χώρας μας. Αυτό σημαίνει ότι η αναγκαία αναπροσαρμογή των τιμών των προϊόντων, από τη στιγμή που δεν έχουμε δικό μας νόμισμα για να υποτιμήσουμε, θα γίνει με τη μείωση των εισοδημάτων. Οι πιέσεις που θα ασκηθούν σύμφωνα με την νεοφιλελεύθερης εμπνεύσεως ανάλυση, θα επιφέρει περαιτέρω μείωση των τιμών των προϊόντων εφαρμόζοντας ένα είδος εσωτερικής υποτίμησης.

Με λίγα λόγια το ινστιτούτο προτείνει τη λιτότητα ως λύση για την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας, πατώντας στις χρεοκοπημένες λογικές του Δ.Ν.Τ. και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα think tanks των συμφερόντων της Μέρκελ φαίνεται να μη μαθαίνουν από τα λάθη τους, αλλά να επιμένουν στην πολιτική της κοινωνικής καταστροφής μέχρι ως ότου επιβεβαιωθούν τα μαθηματικά μοντέλα του οικονομικής σχολής του Σικάγο.

Tags: οικονομίαIFOινστιτούτο
Keywords
Τυχαία Θέματα