Πομπιντού: Συγνώμη…Νταλί

Tweet Κατηγορία: Τέχνη

 

«Πρέπει να είναι κάτι το τεράστιο, κάτι το κολοσσιαίο, κάτι που να μοιάζει με ζωντανή αποθέωση, ώστε να καταλάβουν όλοι ότι είμαι αμίμητος». Ναι, ο Σαλβαδόρ Νταλί δεν δισταζε να  αποθεώνει τον εαυτό του. Και αυτός είναι ο όρος που είχε θέσει το 1979 στο Μουσείο Πομπιντού στο Παρίσι, όταν έκανε τη μεγάλη ρετροσπεκτίβα με τα έργα του.

                Ο μοναδικά ευφυής, εκκεντρικός, απρόβλεπτος, πεισματικά και ηθελημένα εγκλωβισμένος στις προσωπικές του

εμμονές, ανασφάλειες, ερωτικά απωθημένα, αυτός ο προκλητικά αλαζόνας ζωγράφος που λατρεύτηκε και μισήθηκε με την ίδια ένταση, ξαναμπαίνει στο Πομπιντού.

                Έπειτα από 33 χρόνια το μουσείο, ελεύθερο από τους κάθε άλλο παρά μετριοπαθείς όρους του Καταλανού ζωγράφου, οργανώνει μια μεγάλη δεύτερη ρετροσπεκτίβα, η οποία εγκαινιάζεται αύριο και θα μείνει ανοιχτή μέχρι τις 25 Μαρτίου

                ΤΟ 2004, στην επέτειο των 100χρόνων από τη γέννηση του, το μεγάλο παρισινό ίδρυμα δεν είχε κάνει τίποτα για τον Νταλί. Έτσι, η φετινή αναδρομική έκθεση  ενέχει και τον ρόλο της επανόρθωσης για εκείνη την παράλειψη. Από το Εθνικό μουσείο Τέχνης Πριγκίπισσα Σοφία της Μαδρίτης και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης ταξίδεψαν στο Παρίσι 160 ζωγραφικά έργα, 219 σχέδια, 3 γλυπτικά έργα, 38 αντικείμενα διαφόρων ειδών, 7 γκραβούρες και 2.000 προσωπικά ντοκουμέντα. Παράλληλα, καθ’όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα προβάλλεται  «Ο Ανδαλουσιανός Σκύλος», ταινία –σταθμός και σύμβολο για τον σουρεαλιστικό κινηματογράφο, που είχαν σκηνοθετήσει  από κοινού ο Σαλβαδόρ Νταλί και ο Λουί Μπουνιουέλ.  Βέβαια, δεν ήταν η μοναδική φορά που ο Νταλί ενεπλάκη με το σινεμά. Βαθύτατα επηρεασμένος από τον Φρόιντ και την ψυχανάλυση, είχε επιμεληθεί τη σκηνή του ονείρου στην ταινία «Νύχτα αγωνίας» του Χίτσκοκ, αφού το υποσυνείδητο δεν μπορεί παρά να είναι σουρεαλιστικό.

                Μπορεί μεν ο κύκλος των σουρεαλιστών να τον απέρριψε, αφού ο Νταλί όχι μόνο δεν ενδιαφερόταν για την πολιτική και τους πολιτικούς στόχους αυτού του καλλιτεχνικού ρεύματος, αλλά είχε κατηγορηθεί και για ροπή στον ολοκληρωτισμό, ο ίδιος όμως επέμενε να λέει «Ο υπερρεαλισμός είμαι εγώ». Φράση που θα αιωρείται και αυτή τη φορά στο Πομπιντού

 

6ημέρες

Tags: Σαλβαδόρ ΝταλίΠομπιντού Tweet
Keywords
Τυχαία Θέματα