Ποια είναι, τελικά, τα κριτήρια των αποσπάσεων στο εξωτερικό; της Βασιλικής Φαρμάκη

Ανακοινώσεις

Στοκχόλμη 19-12-2012

Αξιότιμε κ. Υπουργέ.

Ονομάζομαι Βασιλική Φαρμάκη και είμαι εκπαιδευτικός στην Π.Ε. με 27 χρόνια προϋπηρεσία.

Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε άδεια άνευ αποδοχών προκειμένου να μπορώ να ζω με το σύζυγό μου, ο οποίος είναι Σουηδός υπήκοος και μόνιμος κάτοικος Στοκχόλμης.

Αναγκάζομαι να επικοινωνήσω μαζί σας και να σας ζητήσω να εξεταστεί εκ νέου η αίτηση μου για απόσπαση στη Σουηδία, ούσα σύζυγος μονίμου κατοίκου εξωτερικού.

Σας αναφέρω όλο το ιστορικό της περίπτωσης μου τα τελευταία 2 χρόνια που υποβάλλω αιτήσεις στη ΔΙΠΟΔΕ.

Ακολουθώντας

την απολύτως νόμιμη διαδικασία ζήτησα για πρώτη φορά απόσπαση στις 22-10-2010 (αρ. πρωτ. 96/22-11-10) για τη σχολ. χρονιά 2011-2012.Δυστυχώς , όπως πληροφορήθηκα από τη ΔΙΠΟΔΕ δεν υπήρχαν κενά στη Σουηδία.

Ακολουθώντας πάντα τη νόμιμη οδό, ξανακάνω αίτηση για απόσπαση (αρ. πρωτ.63234/4-6-2012) για το σχολικό έτος 2012-2013, αν και ακόμα δεν έχει βγει κάποια ανακοίνωση για αποσπάσεις στο εξωτερικό από το υπουργείο.

Συνεχίζω και όταν βγαίνει η πολυπόθητη πρόσκληση ενδιαφέροντος για αποσπάσεις στο εξωτερικό και μου δίνεται η δυνατότητα για απόσπαση σύμφωνα με την τροπολογία του νόμου (Αύγουστος 2012) , ξαναστέλνω τα δικαιολογητικά μου στη ΔΙΠΟΔΕ (αρ. πρωτ. 121/29-9-2012). Ωστόσο φέτος αισθάνομαι πιο τυχερή , γιατί μαθαίνω ότι στη Στοκχόλμη υπάρχει κενή θέση. Εξάλλου αν δεν υπήρχε, ποιο το νόημα της πρόσκλησης ενδιαφέροντος?

Κατά τη διάρκεια όμως της διαδικασίας και ενώ αυτή δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμα , το υπουργείο χορηγεί απόσπαση σε συνάδελφο εκτός διαδικασίας με διαφορετικά κριτήρια από αυτά που αναφέρονται στην εγκύκλιο και η θέση καλύπτεται.

Αναρωτιέμαι αν η θέση αυτή είχε καλυφθεί και την προηγούμενη σχολική χρονιά που εγώ δεν αποσπάστηκα , κάτω από τις ίδιες συνθήκες και τα διαφορετικά κριτήρια, που δυστυχώς δεν ισχύουν για μένα.

Στις 29 Νοεμβρίου διατύπωσα αίτημα στη ΔΙΠΟΔΕ για επανεξέταση της αίτησης μου αλλά δυστυχώς απάντηση γραπτή ή εξήγηση δεν υπήρξε ποτέ μέχρι σήμερα , παρά μόνο η παγιωμένη προφορική απάντηση που παίρνω εδώ και δυο χρόνια : "δεν υπάρχει θέση".

Αξίζει να σας αναφέρω ότι πάσχω από αυτοάνοσο νόσημα αλλά ποτέ δεν κατέθεσα ιατρική γνωμάτευση, γιατί οι λόγοι υγείας δεν αποτελούν κριτήριο απόσπασης σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου.

Αναρωτιέμαι εύλογα λοιπόν ποια είναι αυτά τα κριτήρια που επιτρέπουν να δίνονται αποσπάσεις σε ορισμένους εκπ/κούς και καθιστούν ανίσχυρα τα κριτήρια που το ίδιο το υπουργείο ορίζει στο νομοθετικό του πλαίσιο για τις αποσπάσεις στο εξωτερικό.

Γιατί εγώ 2 χρόνια τώρα δεν μπορώ να αποσπαστώ πληρώντας τα απαιτούμενα κριτήρια και ακολουθώντας τη νόμιμη διαδικασία?

Μήπως πληρώ και εγώ αυτά τα διαφορετικά κριτήρια και δεν το ξέρω?

Η οικονομική και ψυχική επιβίωση της οικογένειάς μου δεν αποτελεί, φαίνεται ,ισχυρό κριτήριο αν και προβλέπεται από το νόμο, όπως αποδεικνύεται επί της ουσίας.

Παρακαλώ αφού διαβάσετε τα παραπάνω και βεβαιωθείτε για όσα στοιχεία σας αναφέρω από τη ΔΙΠΟΔΕ , να εξετάσετε εκ νέου την αίτηση μου με αίσθημα ευθύνης, αξιοκρατίας, δικαιοσύνης και σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο που εσείς ως υπουργείο ορίσατε.

Ευχαριστώ

Βασιλική Β. Φαρμάκη

Αρ. Πρωτ:1696

Αθήνα 13/12/2012

Προς

Τον Υπουργό Παιδείας

κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο

Κοιν.

1. ΔΙΠΟΔΕ

2. Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Θέμα: Αποσπάσεις Εκπαιδευτικών στο εξωτερικό

Κύριε Υπουργέ,

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στην τελευταία συνεδρίασή του και αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία για τη σύνταξη των πινάκων επιλογής υποψηφίων εκπαιδευτικών για απόσπαση σε εκπαιδευτικές μονάδες του εξωτερικού, έγινε δέκτης καταγγελιών ότι πριν τη συνεδρίαση της επιτροπής στην οποία συμμετέχουμε με εκπροσώπους μας έγιναν αποσπάσεις μέσα στο καλοκαίρι και υπογράφονταν από εσάς με το πρόσχημα των ειδικών περιστάσεων (κατηγοριών) εκπαιδευτικών που ζητούν απόσπαση στο εξωτερικό.

Επειδή αυτή η διαδικασία αποσπάσεων και χωρίς τη γνώση και γνώμη των αρμόδιων συλλογικών οργάνων παραβιάζει τις αρχές της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, υποβαθμίζει το ρόλο της επιτροπής και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για το πώς μπορούν κάποιοι να παρακάμπτουν διαδικασίες ώστε να πετύχουν το στόχο τους.

Σας καλεί να επανεξετάσετε το θέμα των συγκεκριμένων αποσπάσεων με την επαναφορά τους στην επιτροπή την οποία αφού εξετάσει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά να καταρτίσει αξιολογικό πίνακα ώστε να αποκατασταθεί η διαφάνεια, η αξιοκρατία και το αίσθημα δικαίου μεταξύ των υποψηφίων για απόσπαση στον εξωτερικό.

Tags: αποσπάσειςΔΟΕεξωτερικόΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα