Ποιες περιοχές θα χτυπήσει η κακοκαιρία μέχρι το μεσημέρι - Πως να προστατευτούν οι πολίτες

Ενημέρωση πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 9:00 από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Ταφύλλη, σχετικά με την εξέλιξη των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώνονται σε πολλές περιοχές της χώρας και τα μέτρα αυτοπροστασίας που μπορούν να λάβουν οι πολίτες.

Η ενημέρωση έγινε στις εγκαταστάσεις του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι.

Σε σχετικές δηλώσεις ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας ανέφερε:

Μετά την έκδοση Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, συγκλήθηκε

χθες το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, παρουσία της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Όλγας Γεροβασίλη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων, το ΓΕΕΘΑ, η ΕΛΑΣ, η Πυροσβεστική και το Λιμενικό, καθώς επίσης οργανισμοί του Δημοσίου και φορείς που έχουν ρόλο στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η εξασφάλιση της μέγιστης ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού και η εστίαση του δυναμικού στις περιοχές που ενδέχεται να επηρεαστούν από έντονα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τις εκάστοτε προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Με βάση το τελευταίο δελτίο της ΕΜΥ, μέχρι το μεσημέρι θα επηρεαστούν οι περιοχές του Νοτίου Ιονίου, η Πελοπόννησος, η Ανατολική Στερεά, η Αττική και η Εύβοια και από το απόγευμα οι Σποράδες και η Ανατολική Θεσσαλία. Θα επικρατούν θυελλώδεις άνεμοι, οι οποίοι τοπικά μπορεί να φθάνουν τα 10 μποφόρ. Στη θάλασσα Κυθήρων και στο Νότιο Ιόνιο αναμένεται ύψος κύματος 7-8 μέτρων. Οι περιοχές αυτές βρίσκονται ήδη σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας. Δείτε ΕΔΩ LIVE εφαρμογή από την πορεία της κακοκαιρίας.

Όπου προβλέπονται έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες ή θυελλώδεις άνεμοι:

- Ασφαλίζουμε αντικείμενα, τα οποία, αν παρασυρθούν, ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

- Βεβαιωνόμαστε ότι οι υδρορροές των κτιρίων δεν είναι φραγμένες και λειτουργούν κανονικά.

- Αποφεύγουμε να διασχίζουμε χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με οχήματα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

- Αποφεύγουμε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές και γενικά τις εργασίες υπαίθρου, καθώς και τις άσκοπες μετακινήσεις.

- Προφυλασσόμαστε αμέσως κατά τη διάρκεια πιθανής χαλαζόπτωσης ή καταιγίδας. Καταφεύγουμε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και δεν εγκαταλείπουμε τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούμε ότι πέρασε το φαινόμενο. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

- Αποφεύγουμε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος.

- Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως είναι η Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα και το Λιμενικό Σώμα.

- Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου, επισκεπτόμαστε την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. (astynomia.gr).

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, υπενθυμίζουμε τους αριθμούς κλήσης:

- Ελληνική Αστυνομία: 100

- Πυροσβεστική: 199

- ΕΚΑΒ: 166

- Λιμενικό: 108

- Ευρωπαϊκός Αριθμός: 112

Γενική Γραμματεία Πολιτικής ΠροστασίαςκακοκαιρίαΞενοφώνΖορμπάςμεσογειακός κυκλώναςακραία καιρικά φαινόμενα
Keywords
Τυχαία Θέματα