Ποινική δίωξη κατά Σάλλα - Προβόπουλου για τα αποθεματικά των Ταμείων

Ποινική δίωξη για απιστία και ηθική αυτουργία σε βαθμό κακουργήματος άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σε βάρος του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλο, και του πρώην προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα.

Η δίωξη ασκήθηκε κατόπιν παραγγελίας του οικονομικού εισαγγελέα, Παναγιώτη Αθανασίου, και αφορά στη διαχείριση αποθεματικών των Ασφαλιστικών

Ταμείων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, τα οποία φέρεται να μην προστάτευσε ως όφειλε η ΤτΕ. Ως αποτέλεσμα, κατά το εισαγγελικό πόρισμα, το οποίο συνέταξε η εισαγγελέας Ελένη Μιχαλοπούλου, υπήρξε οικονομική ζημία από τη διαχείριση των αποθεματικών.

Παράλληλα, η δίωξη στρέφεται και σε βάρος του Γενικού Διευθυντή της Διεύθυνσης Διαχείρισης Διαθεσίμων και Χρηματαγορών της Τράπεζας Πειραιώς, ως αρμόδιου υπηρεσιακού στελέχους την επίμαχη περίοδο, Αθανάσιο Αρβανίτη.

Σύμφωνα με το πόρισμα που συνέταξε η επίκουρη Οικονομική εισαγγελέας Ελένης Μιχαλοπούλου, η οποία διενήργησε τη σχετική έρευνα, οι χειρισμοί της ΤτΕ και της Πειραιώς οδήγησαν σε ζημία του Κοινού Κεφαλαίου (ΚΚ) το οποίο αποτελεί τον «κουμπαρά» των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Η Τράπεζα της Ελλάδας αν και έπρεπε να προστατεύσει τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά, όπως αναφέρει η εισαγγελέας, χάθηκε με αποκλειστικό όφελος της Τράπεζας Πειραιώς εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, η ΤτΕ ως διαχειριστής του ΚΚ όχι μόνο παρέβη τους κανόνες διαχείρισης που έθεσε ο νόμος, η πολιτική της και οι αρχές χρηστής διαχείρισης, των χρηστών ηθών και του κοινωνικοοικονομικού σκοπού της διαχείρισης, αλλά η παράβαση αυτή έγινε κατά αντικειμενική κρίση προφανώς, πρόδηλα, κατά κατάχρηση της διαχειριστικής εξουσίας αντίθετα προς τα συμφέροντα και το σκοπό του ΚΚ.

Τα παραπάνω συνέβησαν και σε μια περίοδο κατά την οποία η ΤτΕ γνώριζε ότι η άσχημη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και το δημόσιο χρέος είχαν άμεση επίδραση στους κρατικούς τίτλους, ιδιαίτερα στα ΟΕΔ, που από τη φύση τους είναι μεσοπρόθεσμοι και βραχυπρόθεσμοι κι η εικόνα αυτή απεικονίστηκε άμεσα στις υψηλές αποδόσεις, κατά την επίδικη περίοδο, των 10ετών ΟΕΔ και στη πτωτική πορεία στις αγορές.

Παρόλα αυτά προέβη στις επίδικες αγορές-πωλήσεις μόνο με την Τράπεζα Πειραιώς με αποτέλεσμα την ευνοική τότε αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου της Πειραιώς, με παράλληλη όμως ζημία ή τουλάχιστον διακινδύνευση της περιουσίας του Κοινού Κεφαλαίου, δηλαδή των αποθεματικών ασφαλιστικών ταμείων και ΝΠΔΔ.

Στη συνέχεια, με το PSΙ το Κοινό Ταμείο ζημιώθηκε επιπλέον 53,5% επί του ποσού του 1,9 δισ. ευρώ, ενώ η τράπεζα Πειραιώς ωφελήθηκε αφού τα ομόλογα που αγόρασε δεν μπήκαν στο PSI.

Την εισαγγελική έρευνα προκάλεσαν μηνυτήριες αναφορές Ασφαλιστικών φορέων και ΝΠΔΔ, των οποίων τα διαθέσιμα αποτελούν το Κοινό Κεφάλαιο (ΚΚ) που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ*

ποινική δίωξηκακούργημαΜιχάλης ΣάλλαςΓιώργος Προβόπουλοςαποθεματικάασφαλιστικά ταμείαPSI
Keywords
Τυχαία Θέματα