Ποιοι ψήφισαν τι στις εκλογές της 17ης Ιουνίου

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;}

Του Γιώργου Ηλ. Αράπογλου, γεν. διευθυντή της Pulse RC - topontiki.gr

Τα τελευταία χρόνια, στις εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις, η εταιρεία μας δοκιμάζει, την ημέρα των εκλογών, μια διαφορετική και εναλλακτική του γνωστού exit poll,

«συνδυασμένη» διερεύνηση της ψήφου των πολιτών. Σύμφωνα με τη μεθοδολογία που έχει αναπτύξει η Pulse RC, η έρευνα αυτή συνδυάζει την καταγραφή - μέσω δημοσκόπησης - της ψήφου (όσων πολιτών έχουν ήδη ψηφίσει) και της πρόθεσης ψήφου (όσων πολιτών δεν έχουν ψηφίσει ακόμα).

Η εκτίμηση που προέκυψε από τη δοκιμαστι­κή εφαρμογή, την Κυριακή 17 Ιουνίου, προσέγ­γισε αρκετά ικανοποιητικά (με μικρές αποκλί­σεις - εντός του εύρους του τυπικού στατιστι­κού σφάλματος) το επίσημο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών και γι’ αυτό μπορούμε να αξιοποιήσουμε ενδεικτικά τις επιμέρους δια­σταυρώσεις (ανά ομάδα ηλικίας, ανά πολιτική συμπεριφορά σε προηγούμενες εκλογές κ.λπ.) για να διαπιστώσουμε πώς ψήφισαν διάφορες ομάδες Ελλήνων ψηφοφόρων - έστω κατά προ­σέγγιση.

Για λόγους τεκμηρίωσης, για τα αποτελέσμα­τα των ερευνών που περιλαμβάνονται στα γρα­φήματα (και για το γενικό της «συνδυασμένης» έρευνας της 17ης Ιουνίου) έχει ενημερωθεί, εμπιστευτικά, στενός κύκλος συνδρομητών ή συνεργατών τις αντίστοιχες ημερομηνίες.

Ένα πρώτο ενδιαφέρον συμπέρασμα προκύ­πτει από τα γραφήματα της εξέλιξης των πο­σοστών των κομμάτων, όπως αυτά καταγράφο­νταν στις δημοσκοπήσεις «Πρόθεσης Ψήφου» της Pulse RC - τις δημοσιευμένες αλλά και αυ­τές της περιόδου απαγόρευσης δημοσιοποίη­σης.

Τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής πε­ριόδου, τα έντονα διλήμματα άσκησαν πιέσεις σε όλα, λίγο ή πολύ, τα υπόλοιπα κόμματα υ­πέρ των δύο μονομάχων. Κυρίως όμως υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, η οποία απέκτησε στα­διακά ευδιάκριτη διαφορά από τον δεύτερο ΣΥ-ΡΙΖΑ.

Το «παλιό» ΠΑΣΟΚ

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες διασταυρώ­σεις είναι το τι ψήφισαν οι ψηφοφόροι, με βά­ση το τι είχαν ψηφίσει, όχι στις 6 Μαΐου - οι καθιερωμένες συσπειρώσεις και μετακινήσεις - αλλά το 2009! Έχει πολιτικό ενδιαφέρον να διερευνήσουμε το πού βρίσκεται σήμερα εκεί­νο το 44% του εκλογικού σώματος που είχε ε­πιλέξει ΠΑΣΟΚ το 2009 αλλά και το 33,5% που είχε προτιμήσει Νέα Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της «συνδυ­ασμένης» διερεύνησης της εταιρείας μας την 17η Ιουνίου, το εκλογικό σώμα του ΠΑΣΟΚ του 2009 εμφανίζεται κατακερματισμένο, αφήνο­ντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το μέλ­λον του κόμματος. Σε αυτές τις εκλογές, ένας στους 4 προτίμησε να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και ένας στους 4 ψήφισε και πάλι ΠΑΣΟΚ.

Το υπόλοιπο μισό (περίπου 45%) διέρρευσε προς τα υπόλοιπα κόμματα ή απείχε. Αξιόλογα τμήματα προτίμησαν τη Νέα Δημοκρατία (13%) και τη Δημοκρατική Αριστερά (10%). Ψηφοφό­ροι του ΠΑΣΟΚ του 2009 βρίσκονται σήμερα και στους Ανεξάρτητους Έλληνες, στο ΚΚΕ, α­κόμα και στη Χρυσή Αυγή!

Οι ψηφοφόροι του

Keywords
Τυχαία Θέματα