Πολλά ψέματα ο κ. Γαβρόγλου για το ωράριο των καθηγητών

Σύμφωνα με αυτό το ρεπορτάζ http://www.alfavita.gr/arthron/ekpaideysi/yppaideias-ypograpsame-ypohreotiki-paroysia-ton-ekpaideytikon-30-oron-sto-sholeio ο Υπουργός δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα συγχωνευτούν 300 σχολεία και ότι θα ανατραπεί το εργασιακό ωράριο των καθηγητών σε υποχρεωτική παραμονή στο σχολείο 8-2.

Ο Υπουργός ψευδώς αναφέρει ότι το εργασιακό αυτό ωράριο, η υποχρεωτική παραμονή δηλαδή 8-2

στο σχολείο, ισχύει από το 1985 (νόμος 1566). Ο αντίστοιχος νόμος αναφέρει:

Νόμος 1566/1985, Άρθρο 13

8. Όλοι οι εκπαιδευτικοί των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους στις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την προσφορά και άλλων υπηρεσιών που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, όπως συμμετοχή σε γιορταστικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων, τήρηση βιβλίων του σχολείου και εκτέλεση διοικητικών εργασιών. Κάθε εκπαιδευτικός παραμένει υποχρεωτικά στο σχολείο, στις εργάσιμες ημέρες πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου που του έχει ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης του σχολείου όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα, με την επιφύλαξη της παραγράφου 2 της περίπτωσης ΣΤ΄ του άρθρου 11.

Καθηγητές και εμείς, καθηγητής-και μάλιστα Πανεπιστημίου – και ο κ. Γαβρόγλου. Να διαβάζει ξέρει. Στον νόμο η λέξη υποχρεωτικά αναφέρεται στις εργασίες που μας έχουν ανατεθεί. Η δε παραμονή μας δεν μπορεί να ξεπεράσει -άρα είναι έως 30 ώρες-, πράγμα διαφορετικό από το υποχρεωτικά 30 ώρες ακριβώς. Τα παραπάνω είναι γνωστά και στους συνδικαλιστές των ΣΥΝΕΚ εδώ και χρόνια, άσχετα αν τώρα παπαγαλίζουν τις ανακοινώσεις του Υπουργείου χωρίς ντροπή.

Είναι γεγονός ότι το νέο σχολείο θέλει και ένα νέου τύπου καθηγητή. Η αξιολόγηση με τις ένα σωρό φόρμες και γραφειοκρατικά που θα πρέπει να συμπληρώνουμε, η «αυτονομία» της σχολικής μονάδας, δηλαδή να τρέχει ο καθηγητής να καλύπτει τις τρύπες (σε προσωπικό, σε υλικά) που αφήνει η υποχρηματοδότηση και η εγκατάλειψη του σχολείου από το κράτος, όλα αυτά απαιτούν πολλές περισσότερες ώρες εργασίας και αυτό το βλέπουμε ήδη.

Ακόμα κι έτσι όμως και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ο μόνος τρόπος για να κρατάει η διοίκηση όλους τους καθηγητές στο σχολείο 8-2 είναι το μαζικό… καψώνι! Να τους βάζει εφημερία πρώτο και τελευταίο διάλειμμα ή ότι άλλο φανταστούν! Άρα θα δούμε κάποια στιγμή, πέρα από το κλίμα τρομοκρατίας που θα επιχειρήσουν να περάσουν στα σχολεία κάποιοι κυβερνητικοί και μη διευθυντές σε στυλ «είσαι υποχρεωμένος να είσαι εδώ 8-2», θα δούμε και κάποια νομοθετική αλλαγή, κάποια υπουργική απόφαση.

Ποιος ο στόχος την αύξησης του εργασιακού ωραρίου; Το πρόβλημα για την εξουσία είναι ότι ο καθηγητής σήμερα αντιδράει πολύ. Στην αυτοαξιολόγηση, στις δημιουργικές εργασίες, στη θεματική βδομάδα, στις αναπληρώσεις κ.α.. Στόχος της αλλαγής του ωραρίου είναι να κάμψουν την αντίδραση του και να τον πειθαρχήσουν. Να συνηθίσει ένα καθεστώς που θα θυμίζει «μέρες Μητσοτάκη 2013». Και αύριο μεθαύριο που θα συνηθίσει το 8-2 θα πει και πιο εύκολα ναι και στην αύξηση του διδακτικού ωραρίου.

Τη γνωρίζουμε τη λογική του κοινωνικού αυτοματισμού για τον «τεμπέλη καθηγητή που θέλει να είναι σπίτι από τις 13.00, όταν οι άλλοι εργαζόμενοι σχολάνε στις 20.00». Η λογική «όλοι μαζί τα φάγαμε» είδαμε πως κατακρεούργησε τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων τελικά. Η λογική αυτή είναι ένα χαρακτηριστικό της δεξιάς και του συστήματος. Όμως ο καθηγητής όταν μπαίνει στην τάξη δε μπορεί να ανασάνει λεπτό. Ο καθηγητής έχει προετοιμασία στο σπίτι, γραπτά κοκ. Οι όροι εργασίας γίνονται λιγότερο ανθρώπινοι για όλους. Για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, για τους γιατρούς που τους επέβαλλαν 60ωρο, για τους καθηγητές!

Να αντισταθούμε με κάθε μέσο στην πολιτική ΕΕ - ΟΟΣΑ- κεφαλαίου είτε με ΣΥΡΙΖΑ είτε με ΝΔ.! Όχι στις εξοντωτικές συνθήκες και ωράρια εργασίας, δουλειά με δικαιώματα για όλους
Όλοι στην απεργία την Πέμπτη 14/12!Ενότητα Αντίστασης ΑνατροπήςΚώστας Γαβρόγλουωράριο εκπαιδευτικώναύξηση ωραρίου
Keywords
Τυχαία Θέματα