Πολυνομοσχέδιο - μνημόνιο: Μισθοί 586 ευρώ μικτά, κατάργηση τριετιών, περικοπη κοινωνικών πόρων

Tweet

Διατάξεις, οι οποίες θα ανατρέψουν τον ασφαλιστικό και εργασιακό χάρτη της χώρας, συμπεριλαμβάνονται στα μη ανακοινώσιμα τμήματα της συμφωνίας με την Τρόικα και αναμένεται να κατατεθούν προς ψήφιση με τη μορφή του κατεπείγοντος μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του capital.gr, στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το αργότερο έως την Παρασκευή, περιλαμβάνεται η κατάργηση των τριετιών από

την 1.1.2017 και μετά. Η οριστική διατύπωση της διάταξης χτενίζεται από τις νομικές υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου χωρίς περαιτέρω νομοθετική παρέμβαση, να τεκμαίρεται μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ακόμη και έως 30%!.

Το αποτέλεσμα θα είναι η συντριπτική πλειονότητα των μισθών του ιδιωτικού τομέα να παγιωθούν στα όρια του κατώτατου μισθού, δηλαδή στα 586 ευρώ μικτά.

Θεωρείται πιθανό, η οριστική κατάργηση των τριετιών, να περνά, αρχικά, μέσα από την κατάργησή τους για τους μακροχρόνια ανέργους που θα επιστρέψουν στην αγορά εργασίας.

Στα εργασιακά, έτοιμη είναι και η διάταξη που φέρνει μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των όρων απασχόλησης ενοικιαζόμενων εργαζομένων μέσω ιδιωτικών εταιριών. Η «ενοικίαση» θα γίνεται χωρίς περιορισμούς, ενώ ανοίγει ο δρόμος για χρήση «ενοικιαζόμενων» εργατοτεχνητών οικοδόμων, στα δημόσια έργα αρχικού προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ και πάνω, αλλά και άλλων ειδικοτήτων, πέραν των καθαριστριών και των σεκιούριτι, στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ανατροπές στο ασφαλιστικό

Η συζήτηση για νέα μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που άνοιξε εκ νέου τις τελευταίες ημέρες, δεν είναι τυχαία. Συνδέεται με τις διατάξεις του νομοσχεδίου και κυρίως με τις συνέπειες που θα έχουν αυτές, στα οικονομικά των ασφαλιστικών οργανισμών.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κατάργησης των φόρων υπέρ τρίτων. Σε πρώτο στάδιο, σύμφωνα με πληροφορίες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα υπάρξει διάταξη που προβλέπει την κατάργηση μιας σειράς φόρων υπέρ τρίτων που σήμερα χρηματοδοτούν ασφαλιστικά ταμεία, κάποια από τα οποία μάλιστα, αποδεσμεύτηκα από την κοινωνική ασφάλιση και μετατράπηκαν σε Επαγγελματικά. Τα έσοδα, που θα χάσουν 23 ασφαλιστικά ταμεία, από το προωθούμενο μέτρο (που αναμένεται να έχει και συνέχεια εντός του 2015) μεταξύ των οποίων το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ, ο ΕΔΟΕΑΠ, το ΝΑΤ, το Ταμείο Εμπόρων, Συντάξεων Νομικών, Στρατού, Ναυτικού, Ξενοδόχων, Εθνικής Άμυνας, εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 2 δισ. ευρώ.

Στο πεδίο των εισφορών, προωθείται η μείωση των εισφορών για το ΙΚΑ, και αλλαγές στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ.

Αναλυτικότερα, η διάταξη για το ΙΚΑ προβλέπει ότι από την 1η Ιουλίου θα μειωθούν κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες -στο 40,6% από 44%- οι βασικές εργοδοτικές εισφορές (χωρίς να υπολογίζονται τα βαρέα) προς το ΙΚΑ για τους εργοδότες και κατά 1 ποσοστιαία μονάδα για τους εργαζόμενους. Οι μειώσεις αφορούν τις συνεισπραττόμενες από το ΙΚΑ εισφορές υπέρ του ΟΑΕΔ και μέρος της εισφοράς του κλάδου ασθενείας σε είδος. Για τους εργαζομένους η μείωση είναι 1 ποσοστιαία μονάδα, καθώς καταργείται ο κλάδος των οικογενειακών επιδομάτων του ΟΑΕΔ.

Μέχρι το 2016, οι εργοδοτικές εισφορές θα μειωθούν κατά επιπλέον 1%, μετά όμως από αναλογιστική μελέτη που θα γίνει για το ΙΚΑ, όπως και για το σύνολο του ασφαλιστικού συστήματος.

Αν και οι αντιδράσεις, ακόμη και κυβερνητικών βουλευτών είναι έντονες, στο νομοσχέδιο υπάρχει διάταξη που θα προβλέπει ότι θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον OAEE όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δραστηριοποιηθούν ή μεταφέρουν την έδρα τους σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων μετά τη ψήφιση του νέου νόμου. Πρόκειται για διάταξη που προωθείται για να αυξηθούν τα έσοδα του ΟΑΕΕ, όμως δεν θίγει όσους έχουν κάνει έναρξη πριν από την ψήφιση του νόμου.

Συγκεκριμένα, η διάταξη προβλέπει ότι επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι, με έδρα της ασκούμενης δραστηριότητας σε πόλεις, χωριά ή οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων ή κάτω των 1.000 κατοίκων στους νομούς Aττικής, Bοιωτίας, Eύβοιας, Kορινθίας, Aχαΐας και Θεσσαλονίκης και μόνιμοι κάτοικοι νησιών με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του μόνιμου πληθυσμού πριν από την έναρξη επαγγέλματος, υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του OAEE, ανεξάρτητα από την παράλληλη άσκηση ή μη αγροτικής δραστηριότητας.

Oι διατάξεις θα εφαρμόζονται στα πρόσωπα τα οποία προβαίνουν στην έναρξη της επαγγελματικής, εμπορικής ή βιοτεχνικής δραστηριότητάς τους από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και μετά. Oι διατάξεις δεν αφορούν τα πρόσωπα των οποίων η δραστηριότητα άρχισε πριν από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, το ασφαλιστικό καθεστώς των οποίων εξακολουθεί να διέπεται από τις παλαιές διατάξεις.

Αντίθετα, θα υπαχθούν στις νέες ρυθμίσεις, πρόσωπα που έχουν έναρξη δραστηριότητας πριν από τη δημοσίευση του νόμου και μεταφέρουν την έδρα της επιχείρησής τους μετά την έναρξη ισχύος των διατάξεων, από περιοχές υποχρεωτικής ασφάλισης στις προαναφερθείσες περιοχές.

Στη διάταξη για τον ΟΑΕΕ και την μεταφορά ασφαλισμένων από τον ΟΓΑ, αντιδρούν 30 βουλευτές της ΝΔ που κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη βουλή, με επικεφαλής τον βουλευτή Πέλλας Ιορδάνη Τζαμτζή. Οι 30 αφού εκφράζουν την διαφωνία τους, επισημαίνουν ότι για να σωθεί ο ΟΑΕΕ, καλούνται οι αγρότες με ελάχιστα εισοδήματα και ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, "να πληρώσουν την νύφη".

Άλλη διάταξη θα προβλέπει ότι, θα ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ, υποχρεωτικά, όσοι «νέοι ασφαλισμένοι» (μετά το 1992) μισθωτοί μέχρι σήμερα ασφαλίζονταν στο ΙΚΑ, χωρίς να συμπληρώνουν όμως 25 ένσημα το μήνα, και είχαν εξαίρεση από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ. Και σε αυτή την περίπτωση, η ασφάλιση στον ΟΑΕΕ θα ξεκινήσει, από το νέο αίτημα εξαίρεσης και μετά.

Tags: πολυνομοσχέδιοασφαλιστικομισθοί Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα