Πως πάμε μετά τις εκλογές σε ΥΣ και ΔΣ στην Α ΕΛΜΕ Αχαΐας;

Εκπ. Παρέμβαση Α΄ Αχαΐας,

Αυτόνομο μέλος των Παρεμβάσεων-Συσπειρώσεων Δ.Ε.

Πως πάμε μετά τις εκλογές σε Υ.Σ. και Δ.Σ. στην Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας;

Η Εκπ. Παρέμβαση, χάρη σε σας συναδέλφισσες και συνάδελφοι, έμεινε ζωντανή περνώντας στην 3η θέση στο σωματείο μας, παρά τις ανίερες δημόσιες προφητείες του «Μετώπου» περί «...απομόνωσης που θα την οδηγήσει σε φθίνουσα πορεία...» και τις οποίες πλέον έχουμε προσπεράσει. Η εμπιστοσύνη που μας δείξατε, μας πολλαπλασιάζει

και τη θέληση ώστε μαζί να παλέψουμε και για τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου.

Να σημειώσουμε όμως ως βασική μας κατεύθυνση πως ζούμε σε μια περίοδο καταστροφική για τους εργαζόμενους, γι΄αυτό και πρέπει τα σωματεία να πάψουν να διοικούνται και να εκπροσωπούνται από κυβερνητικές παρατάξεις και συνδικαλιστές που εργαλειοποιούν το συνδικαλισμό προκειμένου να πετύχουν στην κομματική τους καριέρα.

Α) Το συνοπτικό πλαίσιο με το οποίο δρούμε και συμμαχούμε

Με βάση τις συζητήσεις και ομιλίες μας στα περισότερα από τα 80 σχολεία, όλα τα κείμενα που δημοσιεύσαμε –προεκλογικά ή παραγωγικά- προκρίνουμε τρεις κεντρικούς άξονες δράσης:

1) Ομόκεντρη οργάνωση της ΕΛΜΕ, με κέντρο το ΔΣ, 2ο κύκλο την ανοικτή επιτροπή αγώνα, 3ο ένα πλήρες δίκτυο (ανθρώπινο & ηλεκτρονικό) μη μονοπρόσωπων αντιπροσώπων στα σχολεία με στόχο την αναβάθμισή μας ανά σχολείο, την πλήρη διασύνδεση ΔΣ και περ. 2000 δυνητικών μελών (ενώ 989 ψήφισαν) και την γρήγορη ανατροφοδότηση. (Απαρτία γι αυτη την θητεία επομένως έχουμε με 989/7=141 παρόντες).

Να δοθεί περισσότερη προσοχή στους ελαστικά εργαζόμενους και τους μισθολογικά χαμηλά καθηλωμένους από τη μία, και από την άλλη να ξεκινήσουν διαγραφές όσων πλέον έχουν περάσει τελεσίδικα στο ταξικά απέναντι στρατόπεδο που επιτίθεται χωρίς ανάσα. Παράλληλα να αναζωογονηθεί η οριζόντια σχέση μας με σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα όχι μόνο σε επίπεδο εκλεγμένων, αλλά και σε επίπεδο βάσης.

2) Την ολόπλευρη ανάπτυξη μιας αγωνιστικής στρατηγικής αποκρούοντας κατ΄αρχήν την επίθεση που στοχοποιεί και το δημόσιο σχολείο – το οποίο τώρα κωδικοποιείται σε δήθεν «νέο» & «κοινωνικό» σχολείο της ...αγοράς-, στους μαθητές μας, σε μας ως εργαζόμενους και παιδαγωγούς. Τα προηγούμενα «μνημονιακά» και τα δήθεν «μεταμνημονιακά» πακέτα μέτρων αποτελούν αιτίες και ανταρτοπολέμου και νέου πιο οργανωμένου συλλογικού αγώνα, χωρίς αυταπάτες για τις κυβερνήσεις, την Ε.Ε. και τις «αγορές».

3) Απαιτείται ακόμα η από τα κάτω (άρα και από τα συνδικάτα) κωδικοποίηση ενός αναγκαίου και ικανού πακέτου πολιτικών στόχων, ώστε να αρθεί κεντρικά η μέγγενη από τα προηγούμενα κέντρα και να περάσουμε σε πραγματική πολιτική αντεπίθεση. Εμείς έχουμε ήδη προτείνει σ’ αυτήν την από τα κάτω ανατροφοδότηση ένα τέτοιο πακέτο, που ακόμα δεν βρίσκει αποδοχή στην κεντρική πολιτική σκηνή (μονομερής διαγραφή του χρέους-πλην ασφ. ταμείων-, ρήξη με το Ευρώ και την Ε.Ε., σεισάχθεια, εθνικοποίηση με εργ. έλεγχο των τραπεζών, αυτοδύναμη οικονομία, δωρεάν δημόσια αγαθά, κλπ).

Β) Για τη συγκρότηση του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Αχαΐας

Στις εκλογές για το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας ακολουθήθηκε και η συνήθης πρακτική να αυξάνονται τα ποσοστά των σχημάτων που είτε άμεσα, είτε έμμεσα αναφέρονται στα κόμματα που φτάνουν στις πόρτες της διακυβέρνησης (με ή χωρίς αυταπάτες). Έτσι είχαμε ανατροπή, με το Μέτωπο φέτος να πάρει ξεκάθαρη πρωτιά απέναντι στη ΔΑΚΕ και μάλιστα, χάριν της β΄κατανομής, πήρε και 3η έδρα από την τελευτααία παράταξη (ΠΑΜΕ). Η Εκπ. Παρέμβαση & Συνεργαζόμενοι υπεσκέλισε (με σημαντικά νέα σύνθεση) την ΠΕΚ και ήλθε 3η. Έτσι οι έδρες διαμορφώθηκαν: Μέτωπο 3, ΔΑΚΕ 2, Παρέμβαση 1 και ΠΕΚ 1.

Με βάση το σκεπτικό που αναδείξαμε, τις προεκλογικές διακηρύξεις, αλλά και την εμπειρία του 2013, όπου Παρέμβαση και Μέτωπο βρεθήκαμε μαζί στην αρχή και μετά απέναντι (Μάης 2013 και Σεπτέμβρης 2013), θεωρούμε ότι ΔΕΝ μπορεί να υπάρξει και σ’ αυτή τη φάση καμμία «προγραμματική αγωνιστική συμφωνία» ούτε με τις ΔΑΚΕ-ΠΕΚ, αλλά ούτε με το Μέτωπο. Θεωρούμε ότι ο πρόεδρος αριθμητικά και συνδικαλιστικά «ανήκει» στο Μέτωπο, όμως εμείς θέσαμε υποψηφιότητα για να συμβολίσουμε τη δική μας οπτική.

Ως 3η δύναμη, και λόγω της συνέπειας «λόγων & πράξεων» να διεκδικήσουμε τον αντιπρόεδρο ή τον Γραμματέα του Σωματείου. Εξ άλλου αριθμητικά, με βάση τα προηγούμενα, αλλά και την υπερβολικά ζωηρή συζήτηση και αντιπαράθεση την Δευτέρα 15/12 στην 1η απόπειρα συγκρότησης του ΔΣ, η μοιρασιά όλων των θέσεων εναπόκειται ΠΛΗΡΩΣ στις αποφάσεις του «Μετώπου Αντίστασης» και για όλες τις θέσεις του προεδρείου (μάλλον και τις 5).

Η Εκπ. Παρέμβαση διαχρονικά είναι σταθερά συνεπής, όχι στην αναλογική μοιρασιά, αλλά στην συνδικαλιστικά ώριμη και αριθμητικά ανεκτή πολιτικο-συνδικαλιστική διανομή των θέσεων ευθύνης του προεδρείου. Γι αυτό συχνά έχουμε διαφωνήσει τόσο με την ΔΑΚΕ, όσο και με το ΠΑΜΕ για την αναλογική. Επειδή όμως το «Μέτωπο Αντίστασης» δεν άνοιξε πλήρως τα χαρτιά του για το ποιές θέσεις θέλει να πάρει, έδωσε στη ΔΑΚΕ την αφορμή να καθυστερήσει τη συγκρότηση του ΔΣ, πράγμα που ειπώθηκε και από στέλεχό της.

Η Εκπ. Παρέμβαση ήταν έτοιμη και ζήτησε να τελειώσει τη Δευτέρα 15/12 όλη η συγκρότηση, αλλά το μόνο που καταφέραμε είναι να γίνει η 2η την Κυριακή 20/12 (7.00 μμ) στα γραφεία της Α΄ ΕΛΜΕ. Το Μέτωπο πρότεινε «προσωρινό» (;;;) προεδρείο που δεν έγινε βεβαίως δεκτό. Ενημερώνουμε ότι στην 1η ψηφοφορία (που χρειάζεται όπως και η 2η απόλυτη πλειοψηφία) υπήρξαν τα εξής αποτελέσματα για εκλογή προέδρου: Χρ. Σιάχος-Μέτωπο 3ψ, Παν. Μπούρδαλας-Παρέμβαση 1ψ και 3 Λευκά.

Λόγω της μης συγκρότησης του Δ.Σ., καταθέσαμε προκαταβολικά την ψήφο μας για αποφάσεις σε σημαντικά άμεσα ζητήματα που μπορεί να διαφανούν (π.χ. απόπειρα απολύσεων, μνήμη Ν. Τεμπονέρα, κλπ) μέχρι τη συγκρότηση του ΔΣ. Επίσης θέσαμε για μετά τις γιορτές την προετοιμασία πραγματικής Γεν. Συνέλευσης.

Εμείς, ανεξάρτητα από τη συγκρότηση του Δ.Σ., όποτε κι αν γίνει, θα είμαστε ενεργείς και παρόντες για τα καθημερινά ή σημαντικά ζητήματα του κλάδου, χωρίς να επηρεαζόμαστε από τις μεθοδεύσεις των 2 πρώτων παρατάξεων.

Πάτρα 18-12-2014, https://eparemvasiax.wordpress.com/

Tags: Εκπαιδευτική Παρέμβαση Α ΕΛΜΕ Αχαΐαςυπηρεσιακά συβούλιαΔΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα