Πρώην μικρομεσαίοι το 1/3 των νεόπτωχων, λέει η ΓΣΕΒΕΕ

Tweet

Το 1/3 το νεόπτωχων προέρχεται από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και 1.000.000 είναι χωρίς ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ).

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στα πρόθυρα ασφυξίας, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες,

υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Σερρών, και, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της συνομοσπονδίας, πρόσθεσε ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων έχει μειωθεί, από 840.000 το 2008, σε 700.000 το 2011 και ο κύκλος εργασιών έχει μειωθεί κατά 35% ενώ η απασχόληση στους κλάδους που εκπροσωπεί η συνομοσπονδία έχει συρρικνωθεί κατά 750.000 εργαζόμενους.

Ο κ. Καββαθάς χαρακτήρισε «παράλογη τη νέα φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, καθώς η φορολόγηση των εισοδημάτων με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ, η προκαταβολή φόρου και το τέλος επιτηδεύματος ανεβάζουν το πραγματικό συντελεστή από 26% σε 45%».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε την απόσυρση των υπέρογκων προστίμων που προβλέπονται από τον κώδικα φορολογικής νομοθεσίας τα οποία αυξάνονται σε σχέση με όσα ίσχυαν πριν από 64% έως 364%. Επίσης, ο κ. Καββαθάς ζήτησε:

• Τη θεσμοθέτηση ενός πάγιου, απλού φορολογικού συστήματος τόσο για τη φορολογία του εισοδήματος, όσο και για τους έμμεσους φόρους.

• Την ενσωμάτωση των αρχών αναδιανεμητικής δικαιοσύνης στο φορολογικό σύστημα, ώστε να γίνεται σεβαστή η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα αρχή της φοροδοτικής ικανότητας.

• Την καθιέρωση φοροαπαλλαγών για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δημιουργούν θέσεις απασχόλησης ή προχωρούν σε επενδύσεις με σκοπό την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της καινοτομίας.

• Τη μείωση των διοικητικών βαρών που απορρέουν από την υλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.

• Την επαναφορά του αφορολόγητου αποθεματικού για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις από ίδια κεφάλαια.

• Τον εξορθολογισμό των υπερβολικών και παράλογων προστίμων ακόμα και για μικρές παραβάσεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

• Τέλος, τη θεσμοθέτηση αλλά και εκπόνηση μελετών επίπτωσης για τη λειτουργία των μικρών επιχειρήσεων σε κάθε νομοθέτημα που αναφέρεται στη φορολογική πολιτική.

Πηγή: ΑΥΓΗ

Tags: ΓΣΕΒΕΕ Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα