Πρωτοποριακά ΔΩΡΕΑΝ εργαστήρια UTech για νέους από το Ευγενίδειο

Tweet

Με χαρά σας ενημερώνουμε πως ξεκίνησαν τα εργαστήρια στο UTech Lab!

Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο πραγματοποιούνται εργαστήρια ρομποτικής, τρισδιάστατης εκτύπωσης, animation, κόμικς, μουσικής, φωτογραφίας και web radio. Περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση eugenweb3.eugenfound.edu.gr

Όλα

τα εργαστήρια πραγματοποιούνται δωρεάν από εξειδικευμένο προσωπικό και απευθύνονται σε νέους/ες 13-17 χρονών. Για την συμμετοχή σε αυτά απαιτείται προεγγραφή στο τηλέφωνο 210 9469 694.

Σας περιμένουμε!

UTech Lab

Εργαστήριο Τεχνολογίας Ιδρύματος Ευγενίδου

Τ: 210 9469 694

utechlab@eef.edu.gr

www.facebook.com/utechlab

Πρόγραμμα

Α/Α

Τίτλος

Ημερομηνία

Ώρες

1

Δημιουργία μουσικής σε iPad

25/9

18:00-19:30

9/10, 23/10

17:00-18:30

2

Επιλέγοντας μουσική για βίντεο

16/10, 30/10

17:00-18:30

3

Web radio

18/10

10:30-12:00

4

Δημιουργία website με το WordPress

10/10, 24/10

17:00-19:00

5

Κόμικς

26/9

16:00-17:30

6

Animation

25/9

16:00-17:30

7

Τρισδιάστατη εκτύπωση

26/9

18:00-19:30

3/10

17:00-18:30

8

Ρομποτική «Επιστροφή στην Σελήνη»

27/9, 4/10, 11/10, 25/10

9:45-14:15

9

Φωτογραφίζοντας

17/10, 31/10

17:00-18:30

Κατάλογος εργαστηρίων

1. Δημιουργία μουσικής σε iPad

Μουσική δημιουργία για όλους. Οι συμμετέχοντες/ουσες μαθαίνουν τα εργαλεία του δημοφιλούς προγράμματος GarageBand για iPad, καθοδηγούνται σε βασικές έννοιες και τέλος δοκιμάζουν τις δικές τους ιδέες.

2. Επιλέγοντας μουσική για βίντεο

Οι συμμετέχοντες/ουσες γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν τη βιβλιοθήκη ήχων και μουσικής Shockwave-Sound καθώς και το πώς να δημιουργήσουν δική τους. Στο εργαστήριο αυτό θα έρθουν σε επαφή με τον κόσμο του ήχου και της εικόνας, θα ανακαλύψουν τους τρόπους επιλογής μουσικής για να «ντύσουν» το βίντεό τους.

3. Εισαγωγικό εργαστήριο Web radio

Τι σημαίνει «κάνω ραδιόφωνο»; Πώς διαφοροποιείται το διαδικτυακό ραδιόφωνο από το κλασικό; Τι χρειάζεται κάποιος για να ξεκινήσει ένα διαδικτυακό ραδιόφωνο; Τι τεχνολογικά μέσα έχει στην διάθεσή του και πώς θα τα αξιοποιήσει; Ποιες είναι οι απαραίτητες δεξιότητες που θα πρέπει να αναπτύξει; Πώς γίνεται μία εκπομπή (κεντρική ιδέα, δομή-σκελετός, επικοινωνιακές τεχνικές, μουσική-spots/jingles); Ποια είδη εκπομπών υπάρχουν; Τι ιδιαιτερότητες έχει μία εκπομπή αφιερωμένη στην επιστήμη και στην τεχνολογία; Στο εργαστήριο αυτό γίνεται μία εισαγωγή στην κουλτούρα του διαδικτυακού ραδιοφώνου, στα νέα μέσα που επιτρέπουν την ενασχόληση με το ραδιόφωνο και στα βασικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την δημιουργία μίας εκπομπής. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου περνάμε από την θεωρία στην πράξη πραγματοποιώντας την πρώτη μας ηχογράφηση.

4. Δημιουργία website με το WordPress

Tο εργαστήριο εισάγει τους συμμετέχοντες/ουσες στον χώρο της δημιουργίας και διαχείρισης website. Θα γνωρίσουν το περιβάλλον WordPress, υλοποιώντας ένα website με κείμενα, εικόνες και βίντεο (τα οποία παρέχονται έτοιμα προς χρήση). Μετά τη λήξη του εργαστηρίου, όσοι από τους συμμετέχοντες/ουσες το επιθυμούν, μπορούν να δημιουργήσουν ένα δικό τους website και να επανέλθουν σε συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα για τυχόν απορίες προς τον εισηγητή για το συγκεκριμένο site που θα έχουν φτιάξει.

5. Δημιουργία Κόμικς

Οι συμμετέχοντες/ουσες στο εργαστήριο θα έρθουν σε επαφή με τους φανταστικούς ήρωες των κόμικς, μέσα από μία ιστορική αναδρομή από το παρελθόν στο σήμερα. Θα μάθουν από πού προήλθε το κόμικ, για ποιο λόγο δημιουργήθηκε και πώς το πέρασμα των χρόνων συνέβαλε στην ωρίμανσή του. Ακόμη, θα μάθουν τους τρόπους και την διαδικασία, με την οποία μπορεί εύκολα κάποιος να δημιουργήσει ένα κόμικ και στη συνέχεια θα δημιουργήσουν οι ίδιοι ένα μικρό σενάριο και θα του δώσουν ζωή μέσα από το μολύβι ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους.

6. Animation

Οι συμμετέχοντες/ουσες εισάγονται στα τεχνικά χαρακτηριστικά του κινούμενου σχεδίου. Μαθαίνουν τις βασικές τεχνικές του, καθώς και τις ιδιαιτερότητες που διακρίνουν την κάθε μία από αυτές. Στη συνέχεια γνωρίζουν αναλυτικότερα μία από τις τεχνικές, το pixilation, και καλούνται να δημιουργήσουν τη δική τους ταινία animation.

7. Τρισδιάστατη εκτύπωση

Οι συμμετέχοντες/ουσες εισάγονται στην έννοια της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Μαθαίνουν τι είναι η τρισδιάστατη εκτύπωση, σε ποιους τομείς εφαρμόζεται και πώς μπορούν να εμπνευστούν από αυτή την καινοτόμα τεχνολογία. Στη συνέχεια μαθαίνουν να σχεδιάζουν ένα τρισδιάστατο αντικείμενο σε κατάλληλο σχεδιαστικό πρόγραμμα και να το εκτυπώνουν.

8. Ρομποτική «Επιστροφή στην Σελήνη»

Το εργαστήριο αποτελείται από τρία μέρη:

1ο Μέρος: Ο κύκλος του μηχανικού - Engineering Design Process (EDP)

Μέσα από την αντιμετώπιση μιας πρόκλησης που αφορά στον σχεδιασμό και στην κατασκευή ενός οχήματος «ρομπότ» που μπορεί να κινείται στην επιφάνεια της Σελήνης, οι συμμετέχοντες/ουσες εισάγονται στον τρόπο που εργάζεται ένας μηχανικός (κύκλος του μηχανικού), προκειμένου να ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε πρόβλημα.

2ο Μέρος: Παρακολούθηση της παράστασης στο Πλανητάριο «Επιστροφή στην Σελήνη για πάντα»

3ο Μέρος: Πλοήγηση - αποφυγή εμποδίων

Στο τρίτο μέρος του workshop οι συμμετέχοντες/ουσες, εφαρμόζοντας τώρα τον κύκλο του μηχανικού, ο οποίος τους παρουσιάστηκε στο 1ο μέρος, λύνουν το πρόβλημα της πλοήγησης του οχήματος στον χώρο και της αποφυγής τυχόν εμποδίων, που θα βρεθούν στην πορεία του, μετατρέποντας ουσιαστικά το όχημα σε κανονικό ρομπότ.

9. Φωτογραφίζοντας

Ακόμα και με τον απλούστερο εξοπλισμό μία φωτογραφία μπορεί να γίνει πολύ ενδιαφέρουσα, αρκεί να ξέρουμε μερικά από τα μυστικά της φωτογραφικής σύνθεσης. Στο εργαστήριο αυτό, οι συμμετέχοντες/ουσες θα μάθουν τα μυστικά αυτά και θα τα χρησιμοποιήσουν φωτογραφίζοντας πορτρέτα.

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Λ. ΣΥΓΓΡΟΥ 387
175 64 Π. ΦΑΛΗΡΟ
τηλ. 210-9469631, 210-9469632
email: lib@eef.edu.gr
http://www.eef.edu.gr

Tags: Εργαστήριο Τεχνολογίας Ιδρύματος Ευγενίδου Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα