Πρύτανης ΤΕΙ Καβάλας: «Πιθανές αλλαγές στις Σχολές του ΤΕΙ ΑΜΘ»

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ φαίνεται να υπάρχουν, όσον αφορά το ζήτημα των συγχωνεύσεων που έχουν ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες, ανάμεσα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) με έδρα της Θεσσαλονίκη, του ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας – Θράκης με έδρα την Καβάλα και μία Σχολή στη Δράμα και του ΤΕΙ

Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα τις Σέρρες.

Αν και οι συζητήσεις αυτές φαίνεται ότι είχαν καταλήξει πριν από ένα μήνα περίπου (βλέπε «Πρωινός Τύπος» 15 Ιουλίου 2018), τελικά μάλλον δεν έχει οριστικοποιηθεί τίποτα ακόμα. Στο τελευταίο δημοσίευμα του «Πρωινού Τύπου», και με δηλώσεις του πρυτάνεως του ΤΕΙ ΑΜΘ κ. Μπαντέκα, γινόταν γνωστό ότι είχε αποφασιστεί το σύνολο των Σχολών που θα περιλάμβανε το αναβαθμισμένο ΤΕΙ ΑΜΘ σε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, ενώ γινόταν γνωστό ότι οι Σχολές είχαν οριστεί ως εξής:

Στην Καβάλα: 1. Σχολή Θετικών Επιστημών με 3 Τμήματα: Φυσικό, Χημικό, Πληροφορικής.

Σχολή Επιστημών Διοίκησης με 2 Τμήματα: Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας, Χρηματοοικονομικής & Λογιστικής.

Η Δράμα θα έχει μία Σχολή με τα εξής Τμήματα.

Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών με 2 Τμήματα: Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, Οινολογίας – Αγροτικής Βιοτεχνολογίας.

Όπως είχε τονίσει τότε ο κ. Μπαντέκας, η πρόταση αυτή έκλεισε και στάλθηκε ολοκληρωμένη στο Υπουργείο Παιδείας προς περαιτέρω εξέταση.

Το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Σχεδόν την τελευταία στιγμή, στη συζήτηση για την συγχώνευση των ΤΕΙ Καβάλας και Σερρών με το ΔΙΠΑΕ, εμφανίστηκε και το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Καθ’ όσο διάστημα γινόταν οι συζητήσεις μεταξύ των Ιδρυμάτων της Καβάλας και των Σερρών, το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης έκανε αντίστοιχες συζητήσεις τόσο με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ), όσο και με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ).

Μάλιστα το ΠΑΜΑΚ ήταν εξ αρχής αντίθετο με τις όποιες συζητήσεις συγχώνευσης, είτε με το ΑΠΘ είτε με ΤΕΙ και οι κουβέντες αυτές δεν καρποφόρησαν, ενώ το ΠΑΜΑΚ φοβάται ότι οποιαδήποτε συγχώνευση θα αλλοιώσει τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα του. Μια άλλη λύση που εξετάστηκε σχετικά με το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ήταν ακόμα και η συγχώνευσή του με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπου και εκεί οι συζητήσεις δεν ευοδώθηκαν τελικά, καθώς υπάρχουν τεράστιες αποκλείσεις στα προγράμματα σπουδών των δύο Ιδρυμάτων.

Το νέο σενάριο

Το νέο σενάριο λοιπόν μετά από την αποτυχία όλων αυτών των συζητήσεων, θέλει το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, να συζητάει με το ΔΙΠΑΕ και τη συγχώνευση με τα άλλα δύο ΤΕΙ Καβάλας και Σερρών, ώστε να προκύψει τελικά ένα νέο μεγάλο πανεπιστημιακό ίδρυμα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από περίπου τρεις μήνες και το ΑΠΘ είχε καταθέσει πρόταση για συγχώνευση με το Διεθνές Πανεπιστήμιο, η οποία όμως δεν προχώρησε.

Όπως τόνιζε σε δηλώσεις του ο πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης κ. Τζιώνας, «αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση, η λύση της συνένωσης με το Διεθνές Πανεπιστήμιο είναι ρεαλιστική και συγχρόνως η καλύτερη για το ΑΤΕΙΘ», ενώ εξηγούσε ότι, από τις έως τώρα συζητήσεις φαίνεται ότι η προοπτική της συνένωσης των τεσσάρων ιδρυμάτων βρίσκει σύμφωνη και τη Διοικούσα Επιτροπή του Διεθνούς Πανεπιστημίου, ενώ όσον αφορά τα ΤΕΙ Σερρών και Καβάλας, αυτά έχουν ήδη αναπτύξει μια μορφή συνεργασίας. Ο πρύτανης του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ επισημαίνει πως «στόχος είναι οι συζητήσεις αυτές να καταλήξουν το συντομότερο δυνατόν ώστε το νέο πανεπιστημιακό ίδρυμα να μπορεί να λειτουργήσει από την μεθεπόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2019 – 2020».

Αλλαγές στις Σχολές;

Το θέμα είναι όμως, κατά πόσο τελικά θα επηρεαστούν οι προτάσεις για τις Σχολές που έχουν ήδη καταλήξει σε ένα σημείο από τον περασμένο Ιούνιο και αφορούν το ΤΕΙ Καβάλας για παράδειγμα και την περιοχή μας τη Δράμα ειδικότερα.

Σε επικοινωνία που είχε χθες ο «Πρωινός Τύπος» με τον πρύτανη του ΤΕΙ ΑΜΘ κ. Μπαντέκα, ο τελευταίος δεν εξέφρασε άμεση γνώμη, λέγοντας ότι ακόμα δεν γνωρίζει το περιεχόμενο των συζητήσεων. Παρ’ όλα αυτά, στην ερώτηση αν θα επηρεάσει η συγχώνευση του νέου Ιδρύματος τις Σχολές Καβάλας και Δράμας, είπε ότι «πιθανότατα θα υπάρξουν αλλαγές στις Σχολές». Ο ίδιος πάντως δεν θέλησε να σχολιάσει κάτι άλλο πάνω σ’ αυτή την υπόθεση.

Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι, στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης όπως αναφέρεται, φοιτούν 20.000 φοιτητές, ενώ έχει 4 Σχολές με 18 Τμήματα. Ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι οι Σχολές του είναι: 1. Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής. 2. Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας. 3. Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών. 3. Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας.

Πράγμα που σημαίνει ότι, σαφώς και θα έχουμε κάποιες αλλαγές, καθώς υπάρχουν συναφείς Σχολές και Τμήματα.

Προβληματισμός του Δήμου Θεσσαλονίκης

Όσον αφορά πάντως όλη αυτή τη συζήτηση, η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης εκφράζει τις αντιρρήσεις της σχετικά με τις συγχωνεύσεις. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, για την σχεδιαζόμενη συγχώνευση ο Δήμος Θεσσαλονίκης τονίζει:

«Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στον χώρο της εκπαίδευσης, προσφέροντας υψηλού επιπέδου προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα. Με την προσέλκυση φοιτητών από το εξωτερικό, αλλά και με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα «Study in Thessaloniki» που υλοποιεί ο Δήμος με στόχο την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως εκπαιδευτικού προορισμού, το διεθνούς κύρους εκπαιδευτικό ίδρυμα αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα εξωστρέφειας για την πόλη μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης εκφράζει τον προβληματισμό της για τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση του εδρεύοντος στην πόλη μας Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος με τα ΤΕΙ της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Με την προτεινόμενη συγχώνευση του ΔΙ.ΠΑ.Ε. με τα δύο ΤΕΙ, που παρέχουν εντελώς διαφορετικά προγράμματα σπουδών εστιασμένα στην τεχνολογική κατάρτιση, διαγράφεται σημαντικός κίνδυνος υποβάθμισης του κύρους του ιδρύματος, γεγονός που θα αποτελέσει πλήγμα για το ίδιο αλλά και για την πόλη», καταλήγει.

proinos-typos.gr

ΤΕΙΤΕΙ Καβάλαςπρύτανης
Keywords
Τυχαία Θέματα