Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις - Προς αποχώρηση η ΔΗΜΑΡ - Αντ. Σαμαράς: «Θα συνεχίσω όπως και να είναι για να εξαντλήσουμε την τετραετία»

Πολιτική

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις μετά από την αδυναμία των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης να βρουν κοινό τόπο σε σχέση με το ζήτημα της ΕΡΤ, με αποτέλεσμα οι σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων να είναι σε τεντωμένο σχοινί.

Ο Πρωθυπουργός με διάγγελμά του στα ιδιωτικά κανάλια έδειξε αποφασισμένος να εξαντλήσει την τετραετία ακόμα και χωρίς τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ,

ενώ αρνείται να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Σύμφωνα με όλες τις εμδείξεις η νέα κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από ανασχηματισμό θα στηριχτεί σε δύο κόμματα στη ΝΔ και το ΠαΣοκ.

ΣΑΜΑΡΑΣ: ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΩ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ Αποφασισμένος να συνεχίσει εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς. "Θέλω να προχωρήσουμε όλοι μαζί αλλά θα προχωρήσω όπως και να χει" τόνισε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά - Βενιζέλου πριν από το αναμενόμενο διάγγελμα Σαμαρά το οποίο αναμένεται από στιγμή σε στιγμή. Σημειώνεται ότι μια πιθανή κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας με στήριξη μόνο από το ΠΑΣΟΚ έχει τη στήριξη 153 βουλευτών των δυο κομμάτων, αριθμός που ανεβαίνει στους 157 αν ληφθούν υπόψη οι θέσεις ανεξάρτητων βουλευτών. Στο διάγγελμά του, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αποφασισμένος να εξαντληθεί η τετραετία. "Ελπίζουμε στη στήριξη της ΔΗΜΑΡ, αλλά έχει δίκιο ο κύριος Βενιζέλος που λέει ότι κάποιοι αναλαμβάνουν το σύνολο της ευθύνης και κάποιοι κατά περίσταση", σημείωσε, αναφερόμενος στη στάση που τήρησε ο Φ. Κουβέλης. Ο Αν. Σαμαράς υπογράμμισε ότι εμφανίστηκαν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των τριών εταίρων. "Με ενδιέφερε να βρεθεί λύση. Χθες υπήρξε συμφωνία στο να αποκατασταθεί η λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης. Ο διαχειριστής θα προσλάμβανε τους υπαλλήλους που ήταν απαραίτητοι για να προσληφθούν με τρίμηνες συμβάσεις. Το μόνο θέμα ήταν ο αριθμός των υπαλλήλων και δέχθηκα να φτάσουν τους 2000. Είχαμε συμφωνήσει να υπάρξει νέος υφυπουργός από τα άλλα δυο κόμματα". Σήμερα, συνέχισε, ο Φώτης Κουβέλης εμφανίστηκε έξω από το πλαίσιο που εχθές είχε δεχτεί. Ζήτησε να κάνουμε κάτι που έχει επιχειρηθεί στο παρελθόν και δεν έχει προσφέρει τίποτα. "Το μαύρο από τις κρατικές συχνότητες θα φύγει, αλλά δεν θα επιστρέψουμε στο αμαρτωλό παρελθόν", υπογράμμισε, κλείνοντας, ο πρωθυπουργός.

ΚΟΥΒΕΛΗΣ: "ΔΕΝ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΚΟΙΝΟΣ ΤΟΠΟΣ" - ΕΡΩΤΗΜΑ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Στην σύσκεψη δεν προέκυψε κοινός πολιτικός τόπος για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, υπογράμμισε ο Φώτης Κουβέλης μετά το ραντεβού στο Μαξίμου και πριν τη νέα συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ. Ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι επανέφερε στη σύσκεψη "την πρόταση της ΔΗΜΑΡ, η δημιουργία του νέου φορέα να γίνει με την ΕΡΤ σε κίνηση και με παρόντες όλους τους εργαζομένους. Η αναδιοργάνωση να γίνει με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα". "Δεν είναι τυπικό ζήτημα. Αφορά την ουσία. Το μαύρο στη ραδιοτηλεόραση ήταν συγκεκριμένη επιλογή. Υπάρχει θέμα δημοκρατικής νομιμότητας, ενώ δεν έτυψε εφαρμογής η απαίτηση του ΣτΕ να αρχίσει να λειτουργεί η τηλεόραση. Παρ' όλα αυτά το μαύρο παρέμεινε", σημείωσε ο κ. Κουβέλης. "Δεν υπήρξε συμφωνία. Επέμενα. Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός έπρεπε να προσέλθει στη λύση που προτείναμε", σημείωσε ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, προσθέτοντας ότι "η ΔΗΜΑΡ δεν εγκαταλείπει ούτε απομακρύνεται από τη μεταρρυθμιστική της πολιτική, ούτε από την αναζήτηση λύσεων μέσα στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα". Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου παρά την αντίθεση της ΔΗΜΑΡ, την οποία γνώριζε. "Προχώρησε ερήμην τεσσάρων υπουργών της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για επιλογή άρνησης της συλλειτουργίας τριών κομμάτων", υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας ότι η πρόταση της ΔΗΜΑΡ αποτελούσε ικανή βάση για συμφωνία.

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο πρωθυπουργός δέχτηκε για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση μεταβατικό σχήμα με 2.000 εργαζόμενους και ειδική μέριμνα για τα μουσικά σύνολα, τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος, μετά το ραντεβού στο Μαξίμου. Όσον αφορά στη λειτουργία της συγκυβέρνησης, σημείωσε ότι "η κυβέρνηση πρέπει να έχει ορίζοντα τετραετίας και πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ως τρικομματική. Δεν μπορεί να υπάρχει a la carte συμμετοχή". Το μεγάλο ερώτημα, ανέφερε, είναι αν η προτεραιότητα της χώρας είναι η πρόωρες εκλογές και το εάν θα τεθεί αυτό το ζήτημα. "Δεν φοβόμαστε τις εκλογές αλλά σεβόμαστε τον πολίτη. Δεν θέλει ο κόσμος εκλογές. Θέλει μια κυβέρνηση που να λειτουργεί και αυτή πρέπει να την προσφέρουμε και πρέπει να έχει προοδευτικά χαρακτηριστικά", τόνισε. "Θα βοηθήσει τους εργαζόμενους της ΕΡΤ η διάλυση της Βουλής;", αναρωτήθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. "Τρύπες στο νερό για φευγαλέες εντυπώσεις δεν κάναμε και δεν θα κάνουμε", υπογράμμισε. "Η κατάσταση για τη χώρα, για την οικονομία και τους πολίτες είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Έχει καταστεί δυστυχώς ξανά ιδιαίτερα κρίσιμη", σημείωσε ο κ. Βενιζέλος. Όπως ανέφερε, "βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα σοβαρό πρόβλημα λόγω της ατυχούς πρωτοβουλίας της Ν.Δ. να μαυρίσει την οθόνη στην ΕΡΤ και να προκαλέσει πρόβλημα στη χώρα. Από την πρώτη στιγμή, συνέχισε ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, ζητήσαμε κινήσεις αποκατάστασης με πρώτη και αυτονόητη κίνηση να επαναληφθούν οι εκπομπές της ΕΡΤ σε όλες τις συχνότητες. Αυτό επιβάλει ο σεβασμός του κράτους δικαίου. "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για εμάς το μεγάλο θέμα είναι η αποκατάσταση της λειτουργίας των θεσμών. Ταυτόχρονα όμως έχει ανοίξει ζήτημα για την υπόσταση και την προοπτική της κυβέρνησης και ζήτημα πολιτικής σταθερότητας στον τόπο μας εν μέσω κρίσης και με δεδομένα τα προβλήματα που έχουμε ανοικτά μπροστά μας και πρέπει να τα διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας", τόνισε ο κ. Βενιζέλος. Μέσα από τις πολύωρες διαπραγματεύσεις με τους κ.κ. Σαμαρά και Κουβέλη θέσαμε το μείζον για τη Δημόσια τηλεόραση και την άμεση ψήφιση του νέου νομοθετικού πλαισίου που θα επαναφέρει σε λειτουργία την δημόσια τηλεόραση και το πώς θα γίνει αυτό. Με υφυπουργό εκτός Ν.Δ. και επιτροπή προσωπικοτήτων, συνέχισε "Έχουν γίνει βήματα προσέγγισης και κινήσεις επανόρθωσης. Δεν μας ικανοποιούν πλήρως αλλά ο πρωθυπουργός αποδέχεται την άμεση λειτουργία των εκπομπών σε όλες τις συχνότητες (σοβαρών εκπομπών) και την άμεση επαναπρόσληψη 2000 εργαζομένων με ειδική μέριμνα για τα μουσικά σύνολα". Η μεταβατική αυτή κατάσταση μας επιτρέπει να συζητήσουμε για τον τρόπο διακυβέρνησης του τόπου που είναι το μείζον θέμα, υπογράμμισε.

Tags: ΕΡΤκυβέρνησηεκλογές
Keywords
Τυχαία Θέματα