Σαν σήμερα έφυγε ο σπουδαίος Ν.Καζαντζάκης
Αναγνωρίστηκε ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες λογοτέχνες και ως ο περισσότερο μεταφρασμένος παγκοσμίως. Ο Νίκος Καζαντζάκης έγινε ευρέως γνωστός μέσω της κινηματογραφικής απόδοσης των έργων του «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» και «Ο Τελευταίος Πειρασμός». Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 18 Φεβρουαρίου του 1883. Ήταν γιος του εμπόρου γεωργικών προϊόντων και κρασιού Μιχάλη Καζαντζάκη και της Μαρίας
Στο Ηράκλειο έβγαλε το γυμνάσιο και το 1902 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου ξεκίνησε νομικές σπουδές. Εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1906 δημοσιεύοντας το δοκίμιο «Η Αρρώστια του Αιώνος» και το πρώτο του μυθιστόρημα «Όφις και Kρίνο» (με το ψευδώνυμο Κάρμα Νιρβάμη). Τον επόμενο χρόνο ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι. Το 1910 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Το 1911 παντρεύτηκε τη Γαλάτεια Αλεξίου, στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, στο νεκροταφείο Ηρακλείου, κι αυτό γιατί φοβόταν τον πατέρα του, που δεν ήθελε για νύφη τη Γαλάτεια. Στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, το 1912, κατατάχτηκε εθελοντής, αποσπασμένος στο γραφείο του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου.
Το 1919 ο Ελευθέριος Βενιζέλος διόρισε τον Καζαντζάκη Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Περιθάλψεως με αποστολή τον επαναπατρισμό Ελλήνων από την περιοχή του Καυκάσου. Οι εμπειρίες που αποκόμισε αξιοποιήθηκαν αργότερα στο μυθιστόρημα του «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται». Τον επόμενο χρόνο, μετά την ήττα του κόμματος των Φιλελευθέρων, ο Καζαντζάκης αποχώρησε από το Υπουργείο Περιθάλψεως και πραγματοποίησε αρκετά ταξίδια στην Ευρώπη.
Εργάστηκε ως ανταποκριτής των εφημερίδων Ελεύθερος Τύπος και Καθημερινή, εκδίδεται το διαζύγιό του με την πρώτη του σύζυγο και γνωρίζει την Ελένη Σαμίου, το 1924 με την οποία έζησε 21 χρόνια χωρίς γάμο. Τον Μάιο του 1927 απομονώθηκε στην Αίγινα με σκοπό την ολοκλήρωση της «Οδύσσειας». Τον ίδιο χρόνο ξεκίνησε την ανθολογία των ταξιδιωτικών του άρθρων για την έκδοση του πρώτου τόμου του «Ταξιδεύοντας», ενώ το περιοδικό Αναγέννηση, του Δημήτρη Γλυνού, δημοσίευσε την «Aσκητική», το φιλοσοφικό του έργο.
Τον Οκτώβριο του 1927, ο Καζαντζάκης φεύγει για τη Μόσχα προσκαλεσμένος από την κυβέρνηση της Σοβιετικής Ένωσης, για να πάρει μέρος στις γιορτές για τα δεκάχρονα της Οκτωβριανής Επανάστασης. Εκεί γνωρίστηκε με τον Ελληνορουμάνο λογοτέχνη Παναΐτ Ιστράτι, μαζί με τον οποίον επέστρεψε στην Ελλάδα. Το 1930 θα δικαζόταν, πάλι, ο Καζαντζάκης για αθεϊσμό, για την «Ασκητική». Η δίκη ορίσθηκε για τις 10 Ιουνίου, αλλά κι αυτή δεν έγινε ποτέ. To 1931 επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε εκ νέου στην Αίγινα, όπου ανέλαβε τη συγγραφή ενός γαλλοελληνικού λεξικού. Το 1943 ολοκλήρωσε τη συγγραφή του μυθιστορήματός του «Ο βίος και η πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».
Μετά την αποχώρηση των Γερμανών, δραστηριοποιήθηκε έντονα στην ελληνική πολιτική ζωή, αναλαμβάνοντας την προεδρία της Σοσιαλιστικής Εργατικής Κίνησης, ενώ διετέλεσε και υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της κυβέρνησης του Σοφούλη από τις 26 Νοεμβρίου του 1945 έως τις 11 Ιανουαρίου του 1946.
Παραιτήθηκε από το αξίωμά του μετά από την ένωση των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων. Το Μάρτιο του 1945 προσπαθεί να πάρει μια θέση στην Ακαδημία της Αθήνας, αλλά αποτυγχάνει για δύο ψήφους. Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου παντρεύεται την Ελένη Σαμίου, στον Άι - Γιώργη τον Καρύτση, με κουμπάρους τον Άγγελο και την Άννα Σικελιανού.
Τρεις φορές προτάθηκε ο Καζαντζάκης για το Βραβείο Νόμπελ. Επίσης δυο φορές προτάθηκε, το 1952 και 1953, απ' τη Νορβηγική Εταιρεία Λογοτεχνών, ποτέ όμως απ' την Ακαδημία της Αθήνας. Το 1953 προσβλήθηκε από μία μόλυνση στο μάτι, γεγονός που τον υποχρέωσε να νοσηλευτεί αρχικά στην Ολλανδία και αργότερα στο Παρίσι.
Τελικά έχασε την όρασή του από το δεξί μάτι. Ενώ ο Καζαντζάκης είχε επιστρέψει από την Αντίμπ στην Ελλάδα, η Ορθόδοξη Εκκλησία εκκινούσε τη δίωξή του. Κατηγορήθηκε ως ιερόσυλος, με βάση αποσπάσματα από τον «Kαπετάν Mιχάλη» και το σύνολο του περιεχομένου του «Τελευταίου Πειρασμού». Ο ίδιος ο Καζαντζάκης, απαντώντας στις απειλές της εκκλησίας για τον αφορισμό του, έγραψε σε επιστολή του: Μου δώσατε μια κατάρα, Άγιοι Πατέρες, σας δίνω μια ευχή: Σας εύχομαι να 'ναι η συνείδησή σας τόσο καθαρή όσο η δική μου και να 'στε τόσο ηθικοί και θρήσκοι όσο είμαι εγώ.
Το 1957 η υγεία του είχε κλονιστεί από λευχαιμία. Νοσηλεύτηκε στην Κοπεγχάγη όπου τελικά κατέληξε στις 26 Οκτωβρίου του 1957 σε ηλικία 74 ετών. Στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη στο Ηράκλειο Κρήτης, χαράχθηκε, όπως το θέλησε ο ίδιος, η επιγραφή: Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος.
Tags: Νίκος Καζαντζάκης TweetView the discussion thread.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αμφίπολη: Το μυστήριο της κεφαλής και το... αντίο στο Μεγαλέξανδρο
- Δήλωση σοκ από Αμερικανό ηθοποιό για τους Δίδυμους Πύργους: Τους έριξε η κυβέρνηση των ΗΠΑ
- Ειρήνη Μερκούρη: Ζω από θαύμα. Πέθαινα!
- Άφησαν φέρετρο έξω από τον ΣΚΑΪ
- Τράπεζες: Έβγαλαν τα stress test
- Άφησαν φέρετρο στον ΣΚΑΙ
- Νεκροί στα αζήτητα λόγω οικονομικής αδυναμίας
- Επιστρατεύονται 9.971 εφοριακοί στο κυνήγι της φοροδιαφυγής
- Χολιγουντιανή εμφάνιση της Αμάλ Αλαμουντίν για το νέο γαμήλιο πάρτι με τον Κλούνεϊ
- Στο κατάστρωμα του «Ωκεανού», 35 χρόνια μετά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Alfa Vita
- 75ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός στα Μαθηματικά "ο Θαλής"
- Ξεκινά η αξιολόγηση των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων, οι διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014.
- Αφησαν φέρετρο στην είσοδο του ΣΚΑΪ
- Η NASA ανέβασε σελίδα με ήχους από το διάστημα
- Αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης
- Η θέση της ομάδας φιλοσοφίας της ΠΕΦ για το μάθημα της φιλοσοφίας και την Τράπεζα Θεμάτων
- Τα κενά των σχολείων θα συμμετάσχουν στη μαθητική παρέλαση
- Χειμερινή ώρα - Χειμερινός καιρός
- Ορισμός αναπληρωτών Διευθυντών σε σχολικές μονάδες του Π.Υ.Σ.Δ.Ε. Κιλκίς - Ολα τα ονόματα
- Τελευταία Νέα Alfa Vita
- Σαν σήμερα έφυγε ο σπουδαίος Ν.Καζαντζάκης
- Αφησαν φέρετρο στην είσοδο του ΣΚΑΪ
- Η θέση της ομάδας φιλοσοφίας της ΠΕΦ για το μάθημα της φιλοσοφίας και την Τράπεζα Θεμάτων
- Η NASA ανέβασε σελίδα με ήχους από το διάστημα
- Δάσκαλος κληροδότησε το σκελετό του στην τάξη!
- Χειμερινή ώρα - Χειμερινός καιρός
- Ορισμός αναπληρωτών Διευθυντών σε σχολικές μονάδες του Π.Υ.Σ.Δ.Ε. Κιλκίς - Ολα τα ονόματα
- Ξεκινά η αξιολόγηση των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων, οι διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014.
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συρία: Σφαγή αμάχων με 25 νεκρούς, ανάμεσά τους 11 παιδιά
- Κούρεμα 30% στις έξτρα αμοιβές του δημοσίου και συνέχεια σύγκρουσης Μητσοτάκη-ΠΑΣΟΚ για το νέο μισθολόγιο – Πού θα φτάσουν οι μισθοί
- Οι λεπτές ισορροπίες του Βενιζέλου και ο «παράγοντας Παπανδρέου»
- Δίκες χωρίς ακροατήριο για τις αστικές διαφορές
- Νοσοκόμα: «Φρενίτιδα ανοργανωσιάς» για τον Εμπολα στις ΗΠΑ
- Από Δευτέρα η καταγραφή ζημιών στις επιχειρήσεις
- Ουκρανία: Άνοιξαν οι κάλπες
- «Οι δύσκολες καταστάσεις με ωρίμασαν και με σκληραγώγησαν»
- Μελωδιούπολη... για όλη την οικογένεια
- O Ανιέλι, ο Ολυμπιακός, η επιστροφή στην Ιταλία