Σχέδιο εκδίωξης 6.000 εργαζομένων από τη ΔΕΗ!

Στα πλαίσια των μνημονιακών δεσμεύσεων της κυβέρνησης για παραπέρα προώθηση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ με το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων της, ετοιμάζεται νέο επιχειρησιακό σχέδιο της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας.

Σύμφωνα με αναλυτικό δημοσίευμα της εφημερίδας Λαϊκός Δρόμος, την σύνταξή του ανέλαβε η εταιρεία McKinsey, η οποία προσλήφθηκε ως σύμβουλος

προκειμένου να συντάξει το “στρατηγικό πλάνο εξυγίανσης της”.

Τις προηγούμενες μέρες διέρρευσε στoν Τύπο το περιεχόμενο του επιχειρησιακού σχεδίου Kisney, το οποίο επιβεβαιώνει ότι το ξεπούλημα της ΔΕΗ που χρόνια τώρα μεθοδεύεται και προχωρά βήμα-βήμα, περιλαμβάνει τη γνωστή συνταγή: απολύσεις εργαζομένων -αυξήσεις τιμολογίων, ώστε να παραδοθεί στα χέρια των ιδιωτών απαλλαγμένη από αυτά που οι τελευταίοι θεωρούν «περιττά βαρίδια».

Το σχέδιο προβλέπει δραστική μείωση του προσωπικού. Σήμερα το προσωπικό της ΔΕΗ αριθμεί 10.600 υπαλλήλους και ακόμα 1.500, οι οποίοι εργάζονται ως έκτακτο προσωπικό. Στόχος του σχεδίου είναι ως το 2022, να έχουν αποχωρήσει πάνω από 6.000 εργαζόμενοι! Συγκεκριμένα:

• Εντός του 2018, 1.300 εργαζόμενοι των λιγνιτικών μονάδων που πωλούνται, παύουν να ανήκουν στο δυναμικό της ΔΕΗ. Αν σε αυτούς προστεθούν και οι συμβασιούχοι, ο αριθμός φτάνει στους 1.500 εργαζομένους.

Ο σύμβουλος έχει προβλέψει και έχει συμπεριλάβει στο σχέδιο ειδικά για το μέλλον αυτών των εργαζομένων, πως αν δεν μετακινηθούν στις νέες εταιρείες που θα περάσουν σε ιδιώτη, θα πρέπει επίσης να αποχωρήσουν από τη ΔΕΗ μέσα στην επόμενη 5ετία.

• Εντός του 2019, πάνω από 500 εργαζόμενοι θα αποχωρήσουν εξαιτίας της απόσυρσης των μονάδων σε Καρδιά και Αμύνταιο.

• Ακολουθούν 1.000 συμβασιούχοι των οποίων οι συμβάσεις δεν θα ανανεωθούν

• 900 υπάλληλοι οδηγούνται σε συνταξιοδότηση.

• Πρόγραμμα παροχή “κινήτρων” ή αλλιώς “εθελουσία έξοδος” για 3.000 εργαζόμενους.

Η εθελουσία θα συνδυαστεί και με προσλήψεις με αναλογία 3 προς 1, δηλαδή για κάθε τρία άτομα που αποχωρούν θα γίνει μία πρόσληψη, έτσι ώστε, να παραδοθεί στους ιδιώτες η ΔΕΗ με φτηνότερη στελέχωσή της (πολύ λιγότερος αριθμός εργαζόμενων και πολύ μικρότεροι μισθοί), που θα τους διασφαλίζει υψηλά κέρδη.

Έτσι, συνολικά ο στόχος είναι μέσα στην επόμενη πενταετία να έχουν αποχωρήσει από τη ΔΕΗ πάνω από 6.000 άτομα, ενώ θα υπάρξουν και προσλήψεις περίπου 1.000 νέων υπαλλήλων, οι οποίοι βέβαια θα έχουν άλλες συμβάσεις εργασίας από τους σημερινούς εργαζόμενους, με λιγότερα δικαιώματα και μικρότερους μισθούς.

Επίσης, ο σύμβουλος προβλέπει αλλαγές, δηλαδή αυξήσεις στα τιμολόγια, με πιθανότερη πρώτη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, την κατάργηση ή τον περιορισμό της έκπτωσης 15% που ισχύει για τους συνεπείς πελάτες. Αυτό προς διάψευση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, ο οποίος αποκλείει αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Ωστόσο, το ζήτημα αυτό έχει ήδη συζητηθεί στην τελευταία γενική συνέλευση των μετόχων και συνδέεται παράλληλα με την πορεία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ, από τις οποίες το πλάνο προβλέπει την είσπραξη 1 δις ευρώ.

Καθώς δρομολογείται από την κυβέρνηση το σχέδιο εκποίησης και μεγάλης συρρίκνωσης της ΔΕΗ, που υπό την ταμπέλα της “αναδιάρθρωσης” και της “εξυγίανσης” θέλει να πετάξει στον δρόμο το μισό προσωπικό της ΔΕΗ και να αυξήσει τα τιμολόγια κατανάλωσης του ρεύματος, υπάρχει επιτακτική ανάγκη άμεσα να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι και να τεθούν έγκαιρα και μαζικά σε αγωνιστικό συναγερμό για την απόκρουσή του.

ΔΕΗεργαζόμενοιεθελουσίαεκδίωξη
Keywords
Τυχαία Θέματα