Σχολείο άνευ σχολίων ή Super Market «σχο-λύω»!

Όπως σε ένα Super Market (με το πρόσχημα της εύρυθμης λειτουργίας του καταστήματος) οι υπάλληλοι απασχολούνται πέραν του καθορισμένου ωραρίου τους, έτσι και σε ένα σχολείο πολλές φορές κάποιοι εκπαιδευτικοί (επειδή δε βγαίνει το πρόγραμμα για αυτούς -για τους άλλους βγαίνει-!) έχουν πολλά κενά και προφανώς απασχολούνται πέραν του καθορισμένου ωραρίου τους για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.

Σήμερα οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί δουλεύουν σε πολλά σχολεία,

καταναλώνουν χρήματα για την μετακίνησή τους και επιπλέον χρόνο για να πάνε στην εργασία τους. Για φανταστείτε τους υπαλλήλους των Super Market s (και όχι μόνο) να δουλεύουν ταυτόχρονα σε 3, 4, 5 υποκαταστήματα!

Στα super markets υπάρχουν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και προϊόντα επώνυμα. Κατά αναλογία, στα κεντρικά σχολεία θα βρείτε «επώνυμους καθηγητές» και στα περιφερειακά σχολεία «άγνωστους καθηγητές» με φιλότιμο που ξεπερνάει πολλές φορές κάθε όριο. Αυτοί οι άγνωστοι καθηγητές διδάσκουν μαθήματα α, β, γ ανάθεσης. Έχουν δηλαδή πολλά διδακτικά αντικείμενα. Παρ ’όλα αυτά οι γονείς δεν τους εμπιστεύονται και κάνουν μετεγγραφή των παιδιών τους σε μεγάλα κεντρικά σχολεία, επειδή εκεί υπάρχουν «ειδικοί καθηγητές» για κάθε μάθημα! Φαίνεται ταυτίζουν καθηγητές των περιφερειακών σχολείων με τους αγροτικούς γιατρούς, που δεν μπορούν να κάνουν δύσκολες εγχειρίσεις!

Έτσι, πολλοί γονείς συνηθίζουν να επιλέγουν για σχολείο των παιδιών τους τα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα. Η εγγραφή τους σ’ αυτά γίνεται εύκολα δηλώνοντας άλλη διεύθυνση κατοικίας και όχι αυτή που πραγματικά μένουν! Εκεί νομίζουν ότι προσφέρονται περισσότερα «αγαθά εκπαίδευσης». Με τον τρόπο αυτό, ορισμένα σχολεία μετατρέπονται σε «μεγάλα σχολεία»!

Γνωρίζετε ότι σε τέτοια σχολεία δημιουργούνται κακές συνθήκες υγιεινής και παραβιάζονται στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας; Αίθουσες χωρίζονται και μετατρέπονται σε κλουβιά! Διάδρομοι που χωράνε ελάχιστους μαθητές, φανταστείτε… τι γίνεται, όταν χτυπάει το κουδούνι! Πιο εύκολα περνάς με το αυτοκίνητο στο κέντρο της Αθήνας, όταν έχει συλλαλητήριο, παρά στην αίθουσα να κάνεις μάθημα! Αν γίνει και κάποιος μικροσεισμός… από τον πανικό … άσε δε θέλω να το σκέφτομαι! Στο τέλος θα φταίνε οι καθηγητές, που δεν πήρανε τα κατάλληλα… μέτρα!

Βλέπουμε στα Super Markets ανταγωνισμό, προσφορές, κληρώσεις δώρων και ταξιδιών κ.ά. Άραγε στα σχολεία ισχύει αυτό; Μη βιαστείτε να απαντήσετε! Λόγω υπογεννητικότητας και συγχώνευσης των σχολικών μονάδων υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν πολλές οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών. Πολλά σχολεία έχουν οριακό αριθμό τμημάτων. Ένας μαθητής, αν μετακινηθεί για «ψυχολογικούς λόγους» σε άλλο σχολείο, μπορεί να μειώσει οριακά τα τμήματα του σχολείου και συνάδελφοι να μείνουν χωρίς ωράριο. Με τη σειρά του, το άλλο σχολείο που μεταγράφηκε ο μαθητής μπορεί να δημιουργήσει οριακά καινούργιο τμήμα και να «λυθεί» η οργανικότητα πολλών συναδέλφων. Έτσι, ο μόνος τρόπος να προτιμήσουν κάποιο συγκεκριμένο σχολείο οι γονείς (ή οι μαθητές), προκειμένου να διατηρηθούν οι οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών τους, είναι τα σχολεία που αρχίζουν τις προσφορές!

Αν αρχίσουν οι προσφορές μεταξύ των σχολείων, για σκεφτείτε τι έχει να γίνει! Τι είδους προσφορές; Εκπτώσεις στους νόμους λειτουργίας του σχολείου! Φανταστείτε να υπάρχει σχολείο που να αφήνει τα κινητά στους μαθητές, να έχει ανοχή στην ώρα προσέλευσής τους (δηλαδή να μη διαταράσσει τον πρωινό ύπνο των παιδιών), να επιτρέπει τον καφέ σε ώρα μαθήματος και την προαιρετική προσέλευση των μαθητών, να υπάρχει ελαστικότητα στην βαθμολογία (οπότε να δίνονται περισσότεροι έπαινοι)και ο διευθυντής μαζί με κάποιους εκπαιδευτικούς να είναι γκαρσόνια κάποιων μαθητών και γονέων. Ένα τέτοιο σχολείο θα κλείσει όλα τα άλλα. Ας μην ξεγελιόμαστε, τα πιο πολλά παιδιά ζητούν τη «χαλαρότητα των νόμων του σχολείου».

Σε κάποια σχολεία υπάρχουν μαθητές «ελεύθεροι σκοπευτές» που περιφέρονται στους διαδρόμους του σχολείου εν ώρα μαθήματος, αφού έχουν εξασφαλίσει την ανοχή κάποιων καθηγητών και τη συμπάθεια κάποιου διευθυντή. Δε μοιάζουν με τους πελάτες των super markets που ψάχνουν στα ράφια να βρουν κάποιο προϊόν; Μπερδεύουν τις πόρτες των αιθουσών με τα ράφια και τους διαδρόμους των Super Market! Προσωπικά, συμπλήρωνα το ωράριό μου σε ένα τέτοιο σχολείο και επειδή υπήρχαν σε αυτό πολλοί «ελεύθεροι σκοπευτές», μου άνοιγαν την πόρτα εν ώρα μαθήματος και ζητούσαν διάφορα από τους μαθητές. Είχαν γίνει τόσο ενοχλητικοί σε σημείο που με ανάγκασαν μία φορά να κλειδώσω την πόρτα από μέσα! Αμέσως την άλλη μέρα κατηγορήθηκα ότι ασκώ ψυχολογική πίεση στους «πελάτες» και τους κλειδώνω για να μη μου φεύγουν!

Σίγουρα έχετε ακούσει ιστορίες διευθυντών Γυμνασίων που πηγαίνουν τον Μάιο στα Δημοτικά για να διαφημίσουν το σχολείο τους, διευθυντών που παροτρύνουν τους καθηγητές να φροντίζουν να αυξάνονται οι μαθητές του σχολείου, γιατί πιθανή μείωση του μαθητικού δυναμικού θα ελαττώσει τον αριθμό τμημάτων και θα είναι αναγκασμένοι να μετακινηθούν σε πολλά σχολεία! Αντίστοιχα, αυτό δε συμβαίνει και στο προσωπικό των super markets; Αν μειωθούν οι «πελάτες», δε θα πρέπει κάποιοι να απολυθούν ή να πάνε σε άλλο κατάστημα;

Πολλές φορές έχουμε γίνει μάρτυρες εκτόνωσης της αγανάκτησης ορισμένων μπροστά στα ταμεία. Οι περισσότεροι εκτονώνουν την αγανάκτησή τους στις πωλήτριες. Αντιδρά καμιά από αυτές; Όχι! Πάντα σκύβουν το κεφάλι και θεωρούν ότι ο πελάτης έχει πάντα δίκαιο! Κάτι παρόμοιο δε συμβαίνει και σε εμάς τους εκπαιδευτικούς, όταν δίνουμε βαθμούς στα σχολεία; Κάποιοι δε μας βρίζουν, γιατί νομίζουν ότι τα παιδιά τους έπρεπε να πάρουν μεγαλύτερους βαθμούς; Δεν είμαστε σαν τις πωλήτριες που κάποιοι τους παραπονούνται ότι …έπρεπε να πάρουν περισσότερα ρέστα, ενώ αγνοούν την αξία αυτών… που ήρθαν να πάρουν…;

Αν ποτέ δούμε να ανοίγουν τα μεγάλα σχολεία και κάποιες Κυριακές … μην απορείτε!

Βαγγέλης Ζάμπας

Φυσικός 5ου Γυμνασίου Άρτας

Βαγγέλης Ζάμπας
Keywords
Τυχαία Θέματα