Σχολικά γεύματα χωρίς προγραμματισμό; Δάσκαλοι σε απελπισία - Σχολεία σε αδιέξοδο - Ασφάλεια των μαθητών!

Πολλά σχολεία καλούνται να υλοποιήσουν το πρόγραμμα:

«Σχολικά Γεύματα» σε σχολικές μονάδες Α/θμιας Εκπ/σης

Η υλοποίηση ενός προγράμματος όμως χρειάζεται να μελετηθεί .

Κυρίως η λειτουργία της σχολικής μονάδας σε σχέση με το πρόγραμμα .

Τέτοια σημεία είναι τα εξής:

«Οι Σύλλογοι Διδασκόντων όλων των σχολικών μονάδων που συμμετέχουν στο ανωτέρω πρόγραμμα, σε ειδική συνεδρίασή τους, κατά την έναρξη του προγράμματος, αποφασίζουν

α) τον καθορισμό των απαραίτητων αιθουσών που κατά περίπτωση

κρίνονται αναγκαίες για την υλοποίηση του προγράμματος»

1) Υπάρχουν υποδομές στα σχολεία ;

12.35–13:15 40 ́6η διδακτική ώρα (Λήξη υποχρεωτικού προγράμματος)

13.15-13.20 5’ Μετάβαση μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα σίτισης

στην- στις αίθουσες σίτισης

13.20-13.45 25’ Σίτιση για τους μαθητές που δεν παρακολουθούν το Ολοήμερο

Οι σχολικές αίθουσες μετατρέπονται σε 5 λεπτά από αίθουσες διδασκαλίας αναγκαστικά σε αίθουσες σίτισης. Αν το σύνολο των μαθητών μιας σχολικής μονάδας σιτίζονται στο σχολείο τότε αναπόφευκτα θα σιτίζονται στις τάξεις τους. Δεν υπάρχουν στα περισσότερα σχολεία άλλοι χώροι.

Τα θρανία θα είναι καθαρά για το φαγητό που μπορεί να ακουμπήσουν οι μαθητές επάνω;

Πιο μπροστά δεν προλαβαίνουν να καθαριστούν γιατί γίνεται μάθημα.

Από πού θα παίρνουν τα φαγητά οι μαθητές;

«Τα σχολικά γεύματα έχουν παρασκευαστεί για να μοιράζονται στην/στις αίθουσα/ες ακριβώς πριν την έναρξη της σίτισης, ώστε να παραμένουν στις ασφαλείς θερμοκρασίες συντήρησης.»

Να μοιράζονται στην/στις αίθουσα/ες ακριβώς πριν την έναρξη της σίτισης! Ποιος θα τα μοιράζει;

Στην τάξη θα γίνεται μάθημα.

Ο εκπαιδευτικός θα κάνει μάθημα.

Οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί που θα πρέπει να κάνουν τους τραπεζοκόμους και να μην ασχολούνται με το εκπαιδευτικό τους έργο;

Σε 5΄ λεπτά από μία σχολική αίθουσα θα προλάβουν όλοι αυτοί οι μαθητές να πάνε να πάρουν τα φαγητά και να επιστρέψουν ; 50, 100, 200 παιδιά! Παιδιά Α & Β δημοτικού!

Ποιος θα επιβλέπει όλους τους μαθητές;

Και αν κάποιοι μαθητές δεν ενταχθούν στο πρόγραμμα και ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός πρέπει να τα συνοδεύσει στη πόρτα του σχολείου για να τους παραδώσει στους γονείς και να σχολάσουν (σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου) ποιος θα μένει για να τα επιτηρεί τα παιδιά που θα τρώνε ;

Αν ο εκπαιδευτικός της τάξης είναι εφημερία και πρέπει να εποπτεύει την αποχώρηση των μαθητών μέχρι τις 13.30΄ ή και περισσότερο ποιος θα μένει για να τα επιτηρεί τα δικά του παιδιά που θα τρώνε ;

Αν είναι υπεύθυνος ολοήμερου δεν πρέπει να αναλάβει τα παιδιά του ολοήμερου; Τα δικά του παιδιά που θα τρώνε ποιος θα τα αναλάβει ;

Αν συμβεί ένα ατύχημα ποιος θα έχει την ευθύνη;

Θα υπάρχει φυσικά και δεύτερη αποχώρηση μαθητών μεταξύ 13.45- 14.00΄.

Πού να τα προλάβει όλα ;

Μετά πόσες καθαρίστριες πρέπει να υπάρχουν για να ξαναγίνονται αίθουσες διδασκαλίας;

Αν μια μέρα δεν υπάρχει ένα «ελκυστικό» φαγητό για τα παιδιά πού θα πετάγονται όλα αυτά τα φαγητά; Ποιος θα τα πετάει ; Η καθαρίστρια φυσικά θα τα προλαβαίνει όλα!

Μήπως τα παιδιά όταν σχολάνε με τις τσάντες τους φορτωμένα κατεβαίνοντας από τον πρώτο ή δεύτερο όροφο;

Θα προσληφθούν επιπλέον καθαρίστριες;

Θα προσληφθούν τραπεζοκόμοι;

Στο εξωτερικό έτσι υλοποιούνται αντίστοιχα προγράμματα;

Δεν τελειώνουν εδώ όμως τα πράγματα:

2) Τι γίνεται με το εκπαιδευτικό έργο και τη διδασκαλία ;

Από τις 13.20 μέχρι τις 2.00 θα πρέπει να γίνονται παιδαγωγικές συναντήσεις με τους γονείς , σύλλογοι εκπαιδευτικών κ.α. (σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου). Πότε όλα αυτά όταν οι εκπαιδευτικοί θα είναι στα γεύματα;

Για την προετοιμασία και τον προγραμματισμό του μαθήματος; Αυτά δεν είναι απαραίτητα.

«Τα γεύματα παραδίδονται στα σχολεία εντός του χρονικού διαστήματος 10:00

-13.00. Ο ανάδοχος υποχρεούται να αφήσει τις μερίδες των γευμάτων σε θερμοθαλάμους και τις σαλάτες σε ψυκτικούς θαλάμους, τους οποίους παραλαμβάνει την επόμενη σχολική ημέρα.

Αν ο εκπαιδευτικός έχει μάθημα όταν παραδίδονται εντός του χρονικού διαστήματος 10:00 -13.00. στα σχολεία τα γεύματα;

Τι κάνει ο εκπαιδευτικός ;

Παρατάει το μάθημα, τους μαθητές του και βγαίνει από την τάξη αν ανήκει στην τριμελή επιτροπή παραλαβής;

Η διδασκαλία δεν είναι πιο σημαντική;

Ποιος θα αντικαταστήσει τον εκπαιδευτικό (3 εκπαιδευτικοί μέλη της επιτροπής) στην τάξη;

Δεν είναι μια διαδικασία 5 λεπτών.

«Β.Το έργο και τα καθήκοντα των Επιτροπών Παραλαβής…………………

Ιδιαίτερη προσοχή εφιστάται στον έλεγχο των μακροσκοπικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των γευμάτων, τα οποία πρέπει να είναι χωρίς ενδείξεις χρησιμοποίησης μειονεκτικών πρώτων υλών, απαλλαγμένα από ξένες ύλες και το χρώμα, η υφή, η οσμή και η γεύση τους να είναι χαρακτηριστικά του είδους και των συστατικών τους.

Γεύματα τα οποία παρουσιάζουν σημάδια σήψης, ευρωτίασης (μούχλας) ή άλλης αλλοίωσης πρέπει να αποκλείονται από την κατανάλωση.

Ο ως άνω έλεγχος διενεργείται καθημερινά κατά τη διαδικασία παραλαβής, μπορεί δε να καλείται να παραστεί και ο ανάδοχος.

Αν η Επιτροπή Παραλαβής κρίνει ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες και τα παραδοτέα δεν ανταποκρίνονται πλήρως στους όρους της Σύμβασης, συντάσσεται πρωτόκολλο προσωρινής παραλαβής, που αναφέρει τις παρεκκλίσεις που διαπιστώθηκαν και γνωμοδοτεί αν οι αναφερόμενες παρεκκλίσεις επηρεάζουν την καταλληλότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και παραδοτέων και συνεπώς αν μπορούν οι τελευταίες να καλύψουν τις σχετικές ανάγκες.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν επηρεάζεται η καταλληλότητα, με αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΕΚΑ, μπορεί να εγκριθεί η παραλαβή των εν λόγω παρεχόμενων υπηρεσιών και συνεπώς η Επιτροπή Παραλαβής υποχρεούται να προβεί στην οριστική παραλαβή των παρεχόμενων υπηρεσιών της Σύμβασης και να συντάξει σχετικό πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην απόφαση.

Η Επιτροπή Παραλαβής αποστέλλει μια φορά την εβδομάδα πρακτικό παραλαβής, καθώς και τα σχετικά παραστατικά (δελτίο αποστολής στο οποίο θα αναγράφεται η ποσότητα και η ώρα παράδοσης) στον/στους Συντονιστή/ές του προγράμματος στην οικεία Δ/νση Π.Ε.

Υπενθυμίζεται ότισε ειδικές περιπτώσεις (τοπικές αργίες, απεργίες, εκλογές κλπ) όπου η σχολική μονάδα δε λειτουργεί, η Επιτροπή Παραλαβής ενημερώνει αμμελητί εγγράφως τον/τους Συντονιστή/ές της οικείας Δ/νσης Π.Ε.

τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν,ώστε να ενημερώνεται εγκαίρως και ο Ανάδοχος και να μη δημιουργούνται δυσλειτουργίες στην υλοποίηση του προγράμματος»

«Τα γεύματα να διατηρηθούν υπό ψύξη, με την προϋπόθεση ότι η θερμοκρασία τους θα φτάσει τους 4 βαθμούς Κελσίου εντός 2 ωρών από το σερβίρισμα.

Σε αυτή την περίπτωση τα γεύματα μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο και να καταναλωθούν, αφού ξαναζεσταθούν στους 74 βαθμούς Κελσίου για 15 δευτερόλεπτα. »

Είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο και έχει ευθύνες . Είναι εκπαιδευτικά καθήκοντα;

«οι Διευθυντές των συμμετεχόντων Δημοτικών Σχολείων οφείλουν να συγκεντρώσουν τις Υπ. Δηλώσεις συμμετοχής των μαθητών στο πρόγραμμα όπου θα αναφέρονται τυχόν αλλεργίες -δυσανεξίες αυτών και να τις αποστείλουν στο/στους Συντονιστή/ές του προγράμματος »

Αν σε κάποιο παιδί δεν έχει αναγνωρισθεί μια αλλεργία; Είναι εκπαιδευτικά καθήκοντα;

β) τις ειδικότερες λεπτομέρειες που αφορούν στην οργάνωση και υλοποίηση της όλης διαδικασίας και γενικότερα τη ρύθμιση όλων των προβλημάτων που ανακύπτουν κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν ιδιαιτερότητες της σχολικής μονάδας.»

Αν όλα δεν είναι ρυθμισμένα ξεκινάει ένα πρόγραμμα ;

Μπούκας Δημήτρης

Εκπαιδευτικός

Δημήτρης Μπούκαςσχολικά γεύματα
Keywords
Τυχαία Θέματα