«Σχολικέ μου Σύμβουλε»‏, Του Ηλία Μπουργουτζή

Σήμερα ήρθε ο Σχολικός Σύμβουλος στο σχολείο μας.

Τον καλωσόρισα εγκάρδια, όχι γιατί ξέχασα ποιος ήταν ο ρόλος που επέλεξαν οι Σχολικοί Σύμβουλοι ως στελέχη του κοντινού μνημονιακού εκπαιδευτικού παρελθόντος. Δεν ξεχνάω και δεν θα ξεχάσω όσους και όσες επέλεξαν να αποκτήσουν θέσεις την περίοδο της μνημονιακής αξιολόγησης που στόχευε μόνο σε έναν: Στον Δάσκαλο και στη Δασκάλα. Για να τον μειώσει, να τον εξευτελίσει, να τον υποτάξει και να τον χειραγωγήσει μετατρέποντάς τον σε πειθήνιο όργανο εκπαιδευτικής πολιτικής, δηλαδή κυβερνητικής προπαγάνδας.

Ένας εκπαιδευτικός φοβισμένος δεν

αξίζει τον τίτλο του!
Σήμερα ήρθε ο Σχολικός Σύμβουλος στο σχολείο μας. Για να διοργανώσουμε τις τακτικές στήριξης σε μαθητές μας. Μου υπενθύμισε πως τα αναλυτικά προγράμματα «ορίζουν» τους στόχους της εκπαιδευτικής μας δραστηριότητας και να μην έχω «άγχος». Να σημειώσω πως έχω περισσότερα χρόνια υπηρεσίας από το Σχολικό Σύμβουλο! Τον ρώτησα πώς και γιατί δεν καλύφτηκαν οι ανάγκες των σχολείων ( ώστε να πιάσουμε – χωρίς άγχος- και τους στόχους των αναλυτικών προγραμμάτων) από την αρχή της χρονιάς. Γιατί το δόγμα «δεν υπάρχει σάλιο» που ανερυθρίαστα και αντιαισθητικά το ξεστόμιζαν οι πολιτικοί και διοικητικοί του προϊστάμενοι ξεπεράστηκε με ορυμαγδό προεκλογικών τοποθετήσεων λίγες ημέρες πριν τη συντριβή και της εκπαιδευτικής πολιτικής που τάχθηκε αυτόβουλα να υπηρετήσει;
Τον καλωσόρισα γιατί έπρεπε να του θυμίσω το ρόλο του. Υποστηρικτικό, συναδελφικό και αλληλέγγυο ιδιαίτερα απέναντι στους νέους συναδέλφους που χειμάζονται σκληρά από τις πολιτικές της φτώχειας και της λιτότητας.
Είναι αλήθεια πως ζορίστηκα συναισθηματικά. Έπρεπε να βάλω στην άκρη της λογικής μου την αίσθηση πως αν επικρατούσε η Σαμαροβενιζελική Κυβέρνηση τώρα θα αποτελούσε κυρίαρχο εποπτικό βραχίονα της πολιτικής που θα μας «ανασκολόπιζε» εργασιακά και οικονομικά καθιστώντας μας εργαζόμενους υπό ομηρία .
Ποιος θα είναι ο νέος ρόλος των Σχολικών Συμβούλων θα το δούμε από την εκπαιδευτική πολιτική που θα χαράξει η νέα κυβέρνηση. Όμως θέλω να θέσω ένα ερώτημα σε κάθε συνάδελφο:
Είναι ηθικό πολιτικά και παιδαγωγικά να παραμένουν στις θέσεις τους τα στελέχη που στήριξαν τις μνημονιακές πολιτικές στην Εκπαίδευση, όπως Περιφερειακοί Διευθυντές, Δ/ντές Εκπαίδευσης και Σχολικοί Σύμβουλοι; Το παρελθόν τους ως στηρίγματα της νεοφιλελεύθερης εκπαιδευτικής πολιτικής δεν διαγράφεται αλλά κρίνεται. Μήπως όλοι οι παραπάνω πρέπει να γυρίσουν στις αίθουσες διδασκαλίας για να μετακενώσουν τις γνώσεις τους από τα επιπλέον εκπαιδευτικά προσόντα που απέκτησαν; Μήπως ήρθε η ώρα να κοπούν τα προνόμια που δίνονταν σε όσους και όσες υπηρετούσαν άκριτα τις εκπαιδευτικές πολιτικές που μας χρεοκόπησαν;
Εγώ καλωσόρισα το Σχολικό Σύμβουλο γιατί έχω στο νου μου την ιδεατή εικόνα του ρόλου του. Αλληλοστήριξη, Αλληλεγγύη, Αλληλοσεβασμός. Τα πρόσωπα όμως που έπαιξαν το ρόλο του καλού μπάτσου στην «αξιολόγησή» μας πώς θα υποστηρίξουν τον παιδαγωγικό τους ρόλο; Ιδιαίτερα όσοι από αυτούς επιβραβεύτηκαν με επιπλέον χρήματα με τη βοήθεια του κου Λοβέρδου ως ανταπόδοση της «καλής δουλειάς» τους;
Σχολικέ Σύμβουλε, στην αίθουσα που διδάσκω μπορείς να έρχεσαι όποτε επιθυμείς ως συνάδελφος. Ως μνήμη άσκησης μνημονιακής εξουσίας δεν έχεις χώρο, δεν έχεις χρόνο.

Ηλίας Μπουργουτζής, Δάσκαλος
Μέλος του Δ.Σ. Σ.Ε.Π.Ε. ν. Κέρκυρας

Tags: Ηλίας Μπουργουτζήςσχολικός σύμβουλος
Keywords
Τυχαία Θέματα