Σειρά παρεμβάσεων στον Εθνικό Κήπο από τον Δ. Αθηναίων - Τι απαντά η αντιπολίτευση

Εκτενέστατη συζήτηση για τα έργα που έχουν δρομολογηθεί να πραγματοποιηθούν στον Εθνικό Κήπο, διεξήχθη στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας. Ο σχετικός διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και αναδείχθηκε ο μειοδότης, ο οποίος έδωσε έκπτωση 57% και σύντομα ξεκινούν οι σχετικές εργασίες.

Όπως ανέφεραν ο Δήμαρχος Γιώργος Καμίνης και οι συναρμόδιοι αντιδήμαρχοι στις εισηγήσεις τους, οι εργασίες που θα γίνουν αφορούν τον εκσυγχρονισμό του υπόγειου δικτύου άρδευσης και την αποκατάσταση του υπέργειου

αρδευτικού δικτύου για τη σωστή διαχείριση του νερού. Επίσης την εγκατάσταση μετρητή νερού που εισρέει από το Πεισιστράτειο Υδραγωγείο, αναβάθμιση του δικτύου αποχέτευσης/αποστράγγισης δικτύου ομβρίων συντήρηση/αναβάθμιση των λιμνών και των στοιχείων νερού, συντήρηση του υπάρχοντος αστικού εξοπλισμού του, αποκατάσταση φωτισμού, αποκατάσταση και υπογειοποίηση των υπαρχόντων Η/Μ συστημάτων, συντήρηση δικτύου μονοπατιών (πατημένο χώμα με σταθεροποιητή), συντήρηση των υπαρχόντων βοτσαλωτών ρείθρων κ.α.

Στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι πλέον ο Εθνικός Κήπος αποκτά σχέδιο για τη βιωσιμότητα και την ανάδειξή του. «Η διαχείριση και συντήρηση του Εθνικού Κήπου απαιτεί όραμα, σχέδιο, βάθος χρόνου και αξιοποίηση όλων των νέων επιστημονικών εφαρμογών» ανέφερε ο κ. Καμίνης στο Δημοτικό Συμβούλιο, επισημαίνοντας ότι «οι παρεμβάσεις δεν γίνονται με κριτήρια του σήμερα, αλλά με κριτήρια του αύριο, που λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι συνέπειες της οποίας πλέον κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι». Ακόμη υπογράμμισε ότι επιδίωξη της δημοτικής αρχής είναι η αναζωογόνηση του Εθνικού Κήπου, με σεβασμό στην ιστορία και στη σημασία του. «Δεν θέλουμε να τον παραδώσουμε στην ακινησία, στην εγκατάλειψη, στη μιζέρια και, τελικά, ως φυσική συνέπεια όλων αυτών, στην αλλοίωση της ιστορικής και περιβαλλοντικής σημασίας του. Θέλουμε τον Κήπο ανοικτό και φιλικό στους πολίτες και στους επισκέπτες, χώρο περιπάτου αναψυχής και ήπιων πολιτιστικών δράσεων» είπε ο κ. Καμίνης, επισημαίνοντας ότι ο δήμος είναι ανοιχτός σε εποικοδομητικές προτάσεις και συνεργασίες.

Αντιδράσεις από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», Ρήγας Αξελός, έκανε λόγο για «μπίζνα», επισημαίνοντας ότι εξ΄αρχής το σημαντικό αυτό θέμα δεν το διαχειριζόταν η αρμόδια διεύθυνση του δήμου, αλλά απευθείας το Γραφείο του δημάρχου. Ακόμη ανάφερε ότι την τελευταία στιγμή τους κοινοποιήθηκε η διαχειριστική μελέτη, έκτασης 600 σελίδων.

Ο προσανατολισμός του έργου δεν είναι η ουσία, η πανίδα του, αλλά το «φαίνεσθαι», τόνισε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκος Σοφιανός, που ζήτησε το βάρος να δοθεί στο πράσινο και να διεκδικηθεί η απομάκρυνση της Προεδρικής Φρουράς που καταλαμβάνει 4,5 στρέμματα και να επεκταθούν τα πεζοδρόμια του στην Ηρώδου Αττικού, ώστε να αυξηθεί ο ζωτικός χώρος του Εθνικού Κήπου.

Από την παράταξη «Αθήνα πόλη της ζωής μας», ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Βαφειάδης αναφέρθηκε στη μελέτη που συντάχθηκε το 2009 από την τότε νομαρχία Αθηνών και τη σχετική προγραμματική σύμβαση που είχε συνυπογράψει ο δήμος επί θητείας Κακλαμάνη, τόσο με την πρώην νομαρχία όσο και με το ΕΜΠ για έργα αναβάθμισης στον Εθνικό Κήπο. Επίσης τόσο εκείνος, όσο και ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα το σπίτι μας» Βασίλης Καπερνάρος, έθεσαν το ερώτημα αν έχει εγκριθεί η νέα μελέτη από το Δημοτικό Συμβούλιο και πόσο κόστισε.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας», Πέτρος Κωνσταντίνου, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τον Εθνικό Κήπο είναι η αύξηση του προσωπικού του που έχει μειωθεί.

Τι απαντούν οι Αντιδήμαρχοι

Απαντώντας η αρμόδια Αντιδήμαρχος Πρασίνου, Ελένη Μυριβήλη, τόνισε ότι το προσωπικό δεν έχει μειωθεί και ανέρχεται σε 25 εργαζόμενους, οι προβλεπόμενες εργασίες σε σχεδόν 6 χλμ. από τα μονοπάτια θα γίνουν χειρωνακτικά κ.α. Ακόμη υπογράμμισε ότι «η αναγκαιότητα για παρεμβάσεις έχει επισημανθεί ήδη από την προηγούμενη δεκαετία. Η σημαντική αύξηση της συχνότητας των έντονων καιρικών φαινομένων, σε συνδυασμό με τν μεγάλη ηλικία του (σχεδόν 180 ετών) καθιστούν επιβεβλημένες άμεσες παρεμβάσεις για τη βιωσιμότητά του» είπε.

Επίσης ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Γιώργος Αποστολόπουλος, ανέφερε ότι η μελέτη συντάχθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου, δεν επιβαρύνθηκε ο δήμος και είχε τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ακόμη, ανέφερε ότι «όλα τα σκέλη της μελέτης αλλά και φυσικά η προκήρυξη του έργου αναφέρονται με σαφήνεια σε χωμάτινα μονοπάτια, χωρίς καμία απολύτως αλλαγή. Διατηρούνται οι υπάρχουσες ροές, το φυσικό ανάγλυφο, καθώς και η υφή των μονοπατιών. Αυτό που θα γίνει, είναι σε μέγιστο βάθος 20 εκατοστών, η ανάμιξη του χώματος με stabilizer σε μέγιστο ποσοστό 10%. Είναι ένα ειδικό υδατοπερατό υλικό που εμποδίζει το χώμα να γίνεται λάσπη και να μετακινείται».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εθνικός Κήποςδήμος Αθηναίωνέργα αναβάθμισης
Keywords
Τυχαία Θέματα