ΣΕΠΕ Σωκράτης: Δωρεάν μουσικοθεατρική παράσταση για εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές

«Θεσσαλικός Κύκλος»: Μουσικοθεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα, τη χορωδία και την ορχήστρα του ΠΑΜΕ

Δωρεάν για τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές μας

Η παράσταση «Θεσσαλικός Κύκλος» είναι βασισμένη στον ομώνυμο κύκλο των τραγουδιών που συνέθεσε το 1974 ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος σε στίχους Κώστα Βίρβου αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας. Στα τραγούδια και στα θεατρικά κείμενα τα οποία γράφτηκαν από το σκηνοθέτη Δημήτρη Παπακωνσταντίνου για τις ανάγκες της παράστασης, εμφανίζονται

οι δυο αντίπαλες τάξεις, η τάξη στην οποία ανήκει ο τσιφλικάς, το αφεντικό και η αντίπαλη τάξη των κολίγων, των εργατών της γης. Εμφανίζεται η εργατική φαμίλια αλλά και η οικογένεια του τσιφλικά, που απομυζά το μόχθο, τον ιδρώτα, το αίμα αυτών που καλλιεργούν και δουλεύουν τη γη. Αντιστεκόμαστε. H συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί άλλη μια πολιτιστική πρόταση.

Άλλη μια προσπάθεια παρέμβασης για να μπολιαστούν όλο και περισσότερες συνειδήσεις με τα δίκια που παλεύουμε και με την πίστη ότι :

«Όποιος το δίκιο δεν παλεύει θα ζει και θα πεθαίνει σα ραγιάς».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Δέσποινα Χούτα 6984206096

Μαρία Σφυρή 6974319565 Βάσω Παπαιωάννου 6977716456

Αναφορά στον Κώστα Βίρβο

Ο Κώστας Βίρβος αποτύπωσε ανάγλυφα στο στίχο του όλες τις ανησυχίες, τα όνειρα και τους πόθους των αδικαίωτων ανθρώπων του λαού μας. Σημάδεψε ολόκληρη εποχή. Οι μεγάλες στιγμές της πορείας του, αλλά και της χώρας μας τον συγκλονίζουν. Η Κατοχή, η Αντίσταση, ο Εμφύλιος, αλλά και τα καθημερινά προβλήματα του λαού, το δράμα των πολιτικών προσφύγων, η μετανάστευση, βρίσκουν την έκφρασή τους στους λιτούς, αληθινούς, γεμάτους αισθήματα στίχους του Κώστα Βίρβου. Δημοκράτης, αγωνιστής, με δυνατή γλωσσική αρματωσιά, με ανήσυχο πνεύμα και πηγαία ευαισθησία, ο Κ. Βίρβος συλλαμβάνει τους εσωτερικούς κραδασμούς του λαού μας και τους κάνει τραγούδι. Η στιχουργική του πορεία ξεκίνησε το 1948 με το «Φαντάρο», που μελοποίησε ο Απ. Καλδάρας, αλλά δε δισκογραφήθηκε, καθώς η εταιρία φοβήθηκε να το στείλει στη «Λογοκρισία». Το τραγούδι του «Θα το βρεις από άλλη» (σε μουσική Απ. Καλδάρα) ανοίγει τη δισκογραφική πορεία του, το '49, για ν' ακολουθήσει μια διαδρομή γεμάτη επιτυχίες. Το έργο του δεν περιορίζεται στον έρωτα, στη μάνα, στην κοινωνική αδικία. Είναι τραγούδι πολιτικό. Η «Καταχνιά» σε μουσική Χρ. Λεοντή, αν και κυκλοφόρησε το 1964, περιλαμβάνει παλιότερα τραγούδια, ορισμένα από τα οποία εμπνεύστηκε στα κρατητήρια της οδού Ελπίδας 5, όπως το «Δεν θέλω να μου δέσετε τα μάτια», όταν σκότωσαν τους διακόσιους αγωνιστές στην Καισαριανή και κάποια άλλα στο βουνό. Την ίδια περίοδο (1962) το τραγούδι του ... Κοιμήσου, περιστέρι μου, να γίνεις σαν ατσάλι/ σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη Και στη συνέχεια ήρθε το αξεπέραστο.«Της γερακίνας γιος», Ο εμπνευσμένος από τα βασανιστήρια τόσων και τόσων αγωνιστών λόγος του Κώστα Βίρβου, έσμιξε με τη μουσική του Βασίλη Τσιτσάνη, και μας έδωσε το παραπάνω τραγούδι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της σύγχρονης μουσικής ιστορίας μας («Σκοπευτήριο» 1975). Είναι μερικά από τα εκατοντάδες κομμάτια που μας πρόσφερε η δημιουργική πένα του ευαίσθητου ποιητή του λαϊκού μας τραγουδιού.

Γιάννης Μαρκόπουλος

Το έργο του ξεχωρίζει από το 1963 για την ευαισθησία και την επικαιρότητα, τη δυνατότητα να αγκαλιάζει το πνεύμα και τις τάσεις των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Βραβευμένος και διακεκριμένος στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αγαπητός από ένα ευρύτερο κοινό, ιδιαίτερα νεολαίας και φοιτητών, στα σκληρά χρόνια της δικτατορίας.

Η μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου, σπάζοντας τα καθιερωμένα ακούσματα, ήταν αρκετή για να μεταδώσει αισθήματα ανατρεπτικά. Στίχος και μουσική στο έργο του, βρίσκονται σε μια ολοκληρωμένη αρμονία, σε ένα τέλειο συνταίριασμα που συνδέει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μιας δίκαιης και ευτυχισμένης ζωής.

Οι κύκλοι "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι", "Μετανάστες", "Ιθαγένεια", "Θητεία", "Θεσσαλικός Κύκλος" και πολλά άλλα τραγούδια του συνθέτη γύριζαν και γυρίζουν σε κάθε στόμα, κι ανάμεσά τους το "εμείς είμαστε οι εργάτες", στο οποίο η ταξική συνείδηση της εργατικής τάξης βρίσκει μια ασύγκριτη μέσα στην απλότητα και τη λαϊκότητά της μουσική έκφραση.

Η τέχνη του εξακολουθεί να συγκινεί και να εμπνέει το σύγχρονο κοινό, χωρίς να χάνει στο ελάχιστο την αρχική της δύναμη και για έναν ακόμη λόγο. Γιατί μετουσιώνει τα μεγάλα συμφέροντα και τους πόθους του λαού στην εποχή μας..

Η τέχνη του θα μπορούσε να πει κανείς ότι ενώνε το λαό, ενάντια στους δυνάστες τους και γι' αυτό είναι τέχνη πολιτική: Ένα προσκύνημα στη χάρη του λαού, μια υπόκλιση στα βάσανά του και ένας απέραντος θαυμασμός στα λαϊκά έργα: Τα μικρά, μες στην καθημερινή βιοπάλη, αλλά και τα μεγάλα στους κρίσιμους ταξικούς αγώνες, όπως το εκφράζει στο τραγούδι του "Προσκυνώ τη χάρη σου, λαέ μου"

Το έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου-μακριά πάντα από τις Σειρήνες της ευκολίας και τους πειθαναγκασμούς της εμπορευματοποίησης, εκφράζει και εξυπηρετεί, τα ιδανικά μιας φωτεινότερης κι ομορφότερης ζωής για τους όπου Γης αδικημένους. Εκφράζει τους καημούς, τους αγώνες, τις αγωνίες και την παλικαριά του λαού μας. Τραγουδιέται σήμερα και θα τραγουδιέται από τις επόμενες γενιές.

Κείμενα :Δημήτρης Παπακωνσταντίνου Σκηνοθεσία Νάγια Μητσάκου Κατερίνα Βασιλείου Ενορχήστρωση -Διασκευή - διδασκαλία τραγουδιών: Νίκος Μόσχος Μαέστρος χορωδίας: Τατιάνα Ντερέβσκα

Τραγούδια ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

ΣΤΙΧΟΙ : ΚΩΣΤΑΣ ΒΙΡΒΟΣ - ΜΟΥΣΙΚΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

Σύλλογος ΠΕ Αν.Αττικής ο Σωκράτηςπαράσταση
Keywords
Τυχαία Θέματα