Στη Νότιο Αφρική η αρχαιότερη ζωγραφιά στον κόσμο - Μια ανακάλυψη που αμφισβητεί τις «παραδοσιακές» εικασίες των αρχαιολόγων [pics+video]

Με «καμβά» ένα κομμάτι πέτρας θεωρείται πως βρέθηκε η αρχαιότερη ζωγραφιά που προήλθε από ανθρώπινο χέρι, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι επικεφαλής της ανασκαφής.

Η πέτρα φέρει σχέδια με κόκκινες διασταυρούμενες λωρίδες που σχεδιάστηκαν με ώχρα και εντοπίστηκε στο σπήλαιο Μπλόμπος, 300.000 χλμ ανατολικά του Κέιπ Τάουν.

Η ηλικία του υπολογίζεται στα 73.000 έτη και ήρθε στο φως της ημέρας κατά τη διάρκεια ανασκαφών που διηύθηναν ερευνητές και αρχαιολόγοι

από διάφορες χώρες (Γαλλία, Νορβηγία, Ν.Αφρική, Ελβετία) ενώ επικεφαλής τέθηκε ο δρα Κρίστοφερ Χένσιλγουντ από το πανεπιστήμιο του Μπέργκεν της Νορβηγίας.

Οι ερευνητές εικάζουν πως τα σχέδια δεν είναι τυχαία και αποτυπώνουν κάποιες πρώτες προσπάθειες καλλιτεχνικής δημιουργίας του «νεογέννητου» τότε ανθρώπινο είδους. Σύμφωνα με τις «παραδοσιακές» αντιλήψεις, η δυνατότητα της συμβολικής αναπαράστασης (και άρα, κατά κάποιον τρόπο, της λεγόμενης «καλλιτεχνικής σκέψης») ξεκίνησε στην Ευρώπη πριν περίπου 40.000 χρόνια, όμως πρόσφατες ενδείξεις από διάφορες «κοιτίδες» που εποίκισε το ανθρώπινο είδος (βόρεια Αφρική, Ινδονησία) φαίνεται πως αυτές οι δεξιότητες αναπτύχθηκαν αρκετά νωρίτερα.

Με την νέα ανακάλυψη, οι απαρχές της καλλιτεχνικής σκέψης μπορούν να τοποθετηθούν ακόμη νωρίτερα, σχεδόν στα πρώτα «βήματα» του ανθρώπινο είδους, όταν ο Homo Sapiens ζούσε ακόμη σε μια στενή γεωγραφικά περιοχή της νοτιοανατολικής Αφρικής.

Στην ίδια τοποθεσία η αρχαιολογική σκαπάνη ανέσκαψε κι άλλες ενδείξεις συμβολικού στοχασμού αυτών των ανθρώπων, όπως γραμμές και σκαλίσματα με κόκκινη ώχρα πάνω σε χάντρες από όστρακα. «Αυτό δείχνει ότι ο πρώιμος Homo sapiens στο νότιο Ακκρωτήριο χρησιμοποιούσε διάφορες τεχνικές για να παράγει παρόμοια σχέδια σε διάφορα μέσα», είπε ο καθηγητής Χένσιλγουντ.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature.

αρχαιολογίασπήλαιοζωγραφιάΝότια Αφρικήhomo sapiens Tweet Stickers: Αρχαιολογία
Keywords
Τυχαία Θέματα