Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα

Tweet

Σήμερα Τετάρτη παρουσιάζεται στο υπουργείο Οικονομικών το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018 και αμέσως μετά αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, με στόχο να ψηφισθεί έως την προσεχή Δευτέρα 5 Μαΐου.

Το νέο Μεσοπρόθεσμο θα αναθεωρηθεί το φθινόπωρο προκειμένου να ενσωματώσει τις νέες προβλέψεις της τρόικας για τη βιωσιμότητα

του χρέους και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας την περίοδο 2015- 2018.

Το νέο Μεσοπρόθεσμο προβλέπει, ανάμεσα σε άλλα, το πάγωμα των κρατικών δαπανών στα επίπεδα του 2013 έως και το 2018, μείωση των φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων και νοικοκυριών, κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, μειώσεις των δαπανών για την υγεία και την εισαγωγή δεσμευτικών ορίων στις δαπάνες για τις κρατικές επιχειρήσεις και τους ΟΤΑ.

Συγκεκριμένα, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015 -2018 προβλέπει πως τα δεσμευτικά ανώτατα όρια των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού θα μειωθούν κατά 320 εκατ. ευρώ και θα κλειδώσουν για την τετραετία 2015- 2018 στα επίπεδα του 2013. Με τον τρόπο αυτό τόσο η σημερινή Κυβέρνηση, όσο και η επόμενη, δεσμεύονται να υλοποιήσουν ένα «κλειστό» Προϋπολογισμό. Επίσης θα προβλέπει αλλαγές στο ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ για την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.

Σαρωτικές αλλαγές θα πλήξουν και το ασφαλιστικό σύστημα με την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ώστε όλοι ανεξαιρέτως εργαζόμενοι να βγαίνουν στη σύνταξη μετά το 62ο έτος. Μεγάλοι ζημιωμένοι απο το νέο σύστημα θα είναι τρίτεκνοι, δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενες μητέρες με ανήλικα παιδιά.

Ακόμη, το νέο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής θα προβλέπει μείωση των δαπανών υγείας επικεντρώνοντας στο λειτουργικό κόστος των νοσοκομείων και στην περαιτέρω αναδιοργάνωση και εξορθολογισμό του νοσοκομειακού δικτύου της χώρας. Το Μεσοπρόθεσμο θα τοποθετεί την μείωση του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας από τα 4,483 ευρώ εφέτος στα 4,3 δισ. ευρώ το 2018.

Το νέο Μεσοπρόθεσμο θα εισαγάγει πολυετή δεσμευτικά ανώτατα όρια δαπανών για τις κρατικές επιχειρήσεις και τους ΟΤΑ. Συγκεκριμένα, τα έσοδα των ΟΤΑ από τα 6,7 δισ. ευρώ εφέτος θα αυξηθούν στα 7 δισ. ευρώ το 2018, ενώ τα έξοδα των ΟΤΑ σε βάθος τετραετίας θα παραμείνουν κοντά στα 6 δισ. ευρώ. Περιστολή δαπανών και ειδικά μείωση του μισθολογικού κόστους κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ προβλέπεται και για τα Νομικά Πρόσωπα της Γενικής Κυβέρνησης.

Tags: νέο μεσοπρόθεσμο Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα