Στην Αλεξανδρούπολη θα κατασκευαστεί η πρώτη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων

Στην Αλεξανδρούπολη θα κατασκευαστεί η πρώτη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων, το πρώτο από τα 15 μεγάλα έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 200 εκατ. ευρώ, που δημοπρατούνται το επόμενο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων, με στοχευμένες παρεμβάσεις, φιλικές προς το περιβάλλον.

«Η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Αλεξανδρούπολης, είναι η πρώτη που

γίνεται στην Ελλάδα, με το σύστημα της 100% χρηματοδότησης, γιατί ως δήμος και ως ΦΟΔΣΑ, κι η ΔΙΑΑΜΑΘ Α.Ε., που έχει και την τεχνική διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρειά μας, εκμεταλλευτήκαμε τις έξι ολοκληρωμένες προμελέτες, αποτέλεσμα του τριετούς αγώνα του Δήμου από το 2012 έως τις αρχές του 2015, δημιουργίας ΜΕΑ μέσω σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα». Τα παραπάνω δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, μετά την προκήρυξη της δημοπράτησης της Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας μη επικίνδυνων Αστικών Στερεών Αποβλήτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο κ. Λαμπάκης σημειώνει πως η αλλαγή της νομοθεσίας διέκοψε το 2015 την όλη διαδικασία, η οποία βρισκόταν «προ του ανοίγματος των φακέλων των οικονομικών προσφορών, έξι μεγάλων εταιριών». Ωστόσο οι εν λόγω προμελέτες έδωσαν τη δυνατότητα ολοκλήρωσης, εντός διμήνου, της μελέτης που ενεκρίθη δίνοντας το πράσινο φως για τη δημιουργία της ΜΕΑ, προϋπολογισμού περίπου 34 εκατ. ευρώ.

«Το εργοστάσιο θα κατασκευαστεί σε διάρκεια δύο ετών και ο εργολάβος κατασκευαστής θα έχει τη δυνατότητα να το λειτουργήσει για πέντε χρόνια, με χρήματα τα οποία συμπεριλαμβάνονται στα 34 εκατ. ευρώ. Μετά την πενταετία, η ΔΙΑΜΑΘ Α.Α.Ε και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης έχουν τη δυνατότητα να δοθεί εκ νέου η λειτουργία στον ανάδοχο, ανανεώνοντας τη σύμβαση για 19,5 χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι τηρεί τους όρους και τις προϋποθέσεις της διακήρυξης και της σύμβασης» διευκρινίζει ο κ. Λαμπάκης.

Όσον αφορά τη σημαντικότητα του έργου, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης εκτιμά πως «είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση για το Δήμο, καθώς για πάρα πολλά χρόνια μετά την κατασκευή του θα έχει 50 μόνιμες θέσεις εργασίας. Είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση αν σκεφτούμε ότι σχεδόν σ' όλη την Ελλάδα, αλλά σίγουρα στον Έβρο και τη Θράκη, τα τελευταία 30 χρόνια δεν δημιουργήθηκε ούτε μία θέση εργασίας, απεναντίας καταργήθηκαν πάρα πολλές. 'Αρα λοιπόν λειτουργεί προσθετικά και δημιουργεί μια αναπτυξιακή δυνατότητα» καταλήγει ο κ. Λαμπάκης.

Η ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης, θα επεξεργάζεται τα υπολειπόμενα σύμμεικτα απορρίμματα του συνόλου των δήμων της Ροδόπης, καθώς και των δήμων Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης του Έβρου. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους με 20,3 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 8 εκατ. ευρώ θα διαθέσει ο περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΙΑΑΜΑΘ Α.Α.Ε.), για πενταετή λειτουργία της. Η μονάδα θα παράγει ενέργεια και ωφέλιμα δευτερογενή υλικά και θα περιλαμβάνει μηχανική διαλογή για το διαχωρισμό ανακυκλώσιμων υλικών, βιολογική επεξεργασία με αναερόβια χώνευση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το παραγόμενο βιοαέριο σε μονάδα ισχύος 600 KW αερόβια κομποστοποίηση για παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υλικού. Η συνολική ποσότητα αποβλήτων που θα οδηγείται ετησίως σ' αυτή είναι 44.826 τόνοι, εκ των οποίων ένα μέρος θα είναι προεπιλεγμένα βιοαπόβλητα (υπολείμματα τροφών και πράσινα κήπων), από τους καφέ κάδους των νοικοκυριών (5.971 τόνοι).

Σημειώνεται πως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η 8η Μαΐου 2018. Η σχετική Διακήρυξη προβλέπει ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό και κριτήριο ανάθεσης θα αποτελέσει η πλέον οικονομικά συμφέρουσα προσφορά, με βάση τη βέλτιστη σχέση ποιότητας τιμής και αποτελεσματικότητας.

Λ.Π.

ΑλεξανδρούποληΜονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων
Keywords
Τυχαία Θέματα