Στον «αέρα» τουλάχιστον 3.500 δημόσιοι υπάλληλοι

Πολιτική

Το «πράσινο φως» για τις αλλαγές στη δομή των υπηρεσιών των υπουργείων Εργασίας, Δικαιοσύνης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Μακεδονίας-Θράκης, έδωσε το Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση, από τον πρωθυπουργό.

Στα νέα οργανογράμματα θα προβλέπεται μείωση δομών που θα φθάνει ακόμη και στο 50%, συμπαρασύροντας, όπως είναι φυσικό – και χιλιάδες υπαλλήλους. Ένα μεγάλο μέρος αυτών περιμένουν εσωτερικές μετακινήσεις, ενώ εκτιμάται πως τουλάχιστον 3.500 υπάλληλοι θα χαρακτηριστούν ως πλεονάζον

προσωπικό, εργαζόμενοι οι οποίοι θα βρεθούν ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδο από το Δημόσιο.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, απέκλεισε - για την ώρα - τουλάχιστον το ενδεχόμενο απολύσεων, ερωτηθείς σχετικά μετά τη συνεδρίαση. Ωστόσο και με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι που είναι πλεονάζοντες θα μπουν άμεσα σε καθεστώς διαθεσιμότητας, θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολο να μπορέσουν να μετακινηθούν στο σύνολό τους σε κενές θέσεις άλλων φορέων, εντός ενός έτους. Υπενθυμίζεται ότι ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία επανατοποθέτησης, ούτε για τους 2.000 υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στο τέλος του 2012.

Συγκεκριμένα, βάση των στοιχείων που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στο Υπουργείο Εργασίας υπάρχει μείωση οργανικών μονάδων κατά 37%, ενώ κατ εξαίρεση, ενισχύεται με επιπλέον υπαλλήλους το Σ.ΕΠ.Ε για αποτελεσματικότερο έλεγχο της αγοράς. Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπάρχει μείωση των οργανικών μονάδων κεντρικής υπηρεσίας και περιφερειακών υπηρεσιών κατά 58%. Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης η μείωση των οργανικών μονάδων φθάνει το 26% και στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης υπάρχει μείωση της τάξης του 53%.

Από τις μειώσεις δομών στα υπουργεία αναμένεται να εξοικονομηθούν περί τα 18 εκατομμύρια ευρώ, μέσω μισθωμάτων και περικοπής θέσεων ευθύνης. Βάση προγραμματισμού η όλη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ακολουθήσουν ανακοινώσεις για ακόμη πέντε υπουργεία, Εξωτερικών, Υγείας, Εσωτερικών, Τουρισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας. Παράλληλα, στα χέρια του συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Βαρτζόπουλου βρίσκονται τα οργανογράμματα των «ευαίσθητων» υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη ενώ ξεχωριστή διαδικασία προβλέπεται για τα πολυδαίδαλα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Παιδείας. Σημειώνεται δε, πως ήδη έχουν εγκριθεί και παρουσιαστεί οι εκθέσεις αξιολόγησης δομών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η δέσμευση της κυβέρνησης είναι ότι μέχρι το τέλος του 2013 θα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα κινητικότητας 25.000 υπάλληλοι εξακολουθεί να αποτελεί «αγκάθι», καθώς οι διαδικασίες κινούνται με εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς, ενώ και οι δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν εργαζόμενους απειλούν να “τορπιλίσουν” τον όλο σχεδιασμό, ξυπνώντας μνήμες από το φιάσκο της εφεδρείας. Μία ακόμη απόφαση δικαίωσης εργαζομένων που μπήκαν σε διαθεσιμότητα ήρθε να προστεθεί στον κατάλογο. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Ξάνθης έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατάθεσε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ξάνθης και αφορούσε τη διαθεσιμότητα στην οποία τέθηκαν συνολικά 14 υπάλληλοι του δήμου από τον περασμένο Οκτώβριο. Η απόφαση υποχρεώνει το Δήμο να διατηρήσει τους υπαλλήλους στις θέσεις που κατείχαν με τον μισθό που είχαν μέχρι την ημέρα που επρόκειτο να τεθούν σε διαθεσιμότητα.

imerisia.gr

Tags: δημόσιουπάλληλοιδιαθεσιμότητα
Keywords
Τυχαία Θέματα