Συγκρούσεις μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητή
Ίσως να μην υπάρχει καμιά μορφή σχέσης μεταξύ των ανθρώπων που να μην έχει και αναφορές σύγκρουσης. Μπορούμε δε – κατά τη γνώμη μου – να ισχυριστούμε ότι οι συγκρούσεις είναι συστατικό στοιχείο κάθε ανθρώπινης σχέσης ως απόρροια τόσο της διαμόρφωσης των αυτόνομων πεδίων των προσωπικοτήτων κάθε πλευράς όσο και της συνδιαμόρφωσης του κοινού πεδίου αυτής καθ’ εαυτής της σχέσης. «Πόλεμος πάντων ανήρ» – καταπώς ισχυριζόταν ο Ηράκλειτος – λοιπόν για να προεκτείνουμε τη γνωστή ρήση, με την έννοια ότι η αντιπαράθεση είναι θετικός παράγοντας προαγωγής της σύνθεσης των πραγμάτων.
Όπως και σε κάθε άλλη μορφή σύγκρουσης έτσι και στην σύγκρουση μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητή έχουμε ένα μεγάλο φάσμα αξιολογικής κλιμάκωσης. Μπορούμε να έχουμε – για να αναφέρουμε μόνο τα άκρα αυτού του φάσματος – σύγκρουση στείρα και καταστροφική, με έντονο προσωπικό περιεχόμενο απαξιωτικής φύσης ή σύγκρουση δημιουργική και συνθετική με την ανάδειξη νέων εκφράσεων επί του κοινού πεδίου των δύο πλευρών.
Έτσι, μπορούμε να έχουμε αντιπαραθέσεις για ένα επιστημονικό ή επιστημολογικό ζήτημα, για μια ερμηνεία της ιστορίας, για μια εκδοχή της φιλοσοφίας, για μια προέκταση της κοινωνιολογίας ή της βιολογίας, για το περιεχόμενο των θρησκευτικών και για κάθε ξεχωριστό γνωστικό / μαθησιακό αντικείμενο αλλά και για ένα παιδαγωγικό θέμα (αξιακός κώδικας, σχέσεις μεταξύ εκπαιδευτικών και εκπαιδευομένων κλπ) ή για ένα πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα (ρόλος του σχολείου στη σημερινή εποχή, η προοπτική των νέων επιστημόνων κλπ). Αυτές οι αντιπαραθέσεις είναι καλοδεχούμενες και οφείλει ο εκπαιδευτικός να τις εισάγει με έναν τρόπο έντεχνο και συστηματικό. Πρόκειται για τόπους αναφοράς, όπου το σχολείο γίνεται «ζωντανό» και δημιουργικό – μακριά από το μονότονο διδακτισμό και την τυπολατρία -, γιατί συνδέεται με την καθημερινή πραγματικότητα αλλά και γιατί συνάπτεται με τους ενεργούς προβληματισμούς των παιδιών και των εφήβων. Σ’ όλα αυτά τα πεδία υπάρχει γόνιμο έδαφος για την καλλιέργεια του διαλόγου, για την προαγωγή της κριτικής σκέψης των μαθητών, για την ανάδειξη της προσωπικότητάς τους, για τη μερική και άρση του παραδοσιακού φάσματος «κακών – καλών μαθητών», για την καλύτερη γνωριμία όλων των μελών της σχολικής αίθουσας. Εδώ μπορούν να εξορυχτούν πλούσια κοιτάσματα από τον τόσο πλούσιο αλλά και ανέκφραστο συναισθηματικό κόσμο των μαθητών / μαθητριών και να απελευθερωθεί το φωτεινό στερέωμα των ονείρων και των φιλοδοξιών τους.
Αλλά το αγκάθι στις συγκρούσεις είναι όταν αυτές είναι στείρες, έχουν απαξιωτικές εκφράσεις και αφήνουν πολλά «αποκαΐδια» στο κατόπι τους. Και όμως και απ’ αυτές τις συγκρούσεις μπορούμε να αντλήσουμε μοναδικά ψυχικά αποθέματα, που δύσκολα βγαίνουν στην επιφάνεια από την καθημερινή λειτουργία. Και να γιατί σε μια σκληρή σύγκρουση φανερώνεται στο φως της ημέρας ο πιο βαθύς πυρήνας του «εαυτού» καθενός συμμετέχοντος. α) Μπορεί να καταδειχθεί η έννοια του δίκαιου και του ορθού λόγου, έστω και αν γίνεται με κόπο πνεύματος και με περισσή ανοιχτή σκέψη. β) Δίνεται η δυνατότητα εκδήλωσης των φοβερών αξιών της συγνώμης και της μεταμέλειας. γ) Διαμορφώνεται η νοοτροπία να μαθαίνουμε να βλέπουμε τη θέση του άλλου αλλά και το πού οδηγούμαστε όταν κάθε πλευρά δημιουργεί τείχη από όπου εξαπολύει μύδρους κατά του «αντιπάλου». δ) Καλλιεργείται η συναισθηματική νοημοσύνη των εκπαιδευομένων, αφού μπορούν να έχουν μια βιωματικού τύπου μάθηση ως προς δύσκολα σημεία των κοινωνικών σχέσεων. Έτσι, κατανοούν, για παράδειγμα, πόσο λανθασμένη είναι η νοοτροπία να εκφράζουμε απόψεις σε περίπτωση έκρηξης οργής και θυμού, αφού είναι βέβαιο ότι μάλλον θα προσβάλλουμε την άλλη πλευρά.
Για τον εκπαιδευτικό είναι μια όμορφη δοκιμασία, γιατί του δίνεται η δυνατότητα να ασκήσει τα διδάγματα της παιδαγωγικής εν τοις πράγμασι – γιατί η παιδαγωγική είναι τέχνη του βίου – και όχι με τις εύκολες και εν πολλοίς χωρίς πολύ νόημα θεωρητικολογίες. Εδώ απαιτείται μεγαλοψυχία και περίσσευμα αγάπης προς τους εκπαιδευόμενους, για να παραδεχτεί το όποιο λάθος του ζητώντας συγγνώμη από όποιον προσέβαλε, να μην κρατήσει καμιά κακία σε όσους / όσες είχε τη σύγκρουση, να μην χρησιμοποιήσει αυταρχικά το πλεονέκτημα της θέσης του.
Αν ο εκπαιδευτικός φιλοδοξεί να είναι παιδαγωγός, οφείλει να κατακτήσει εκείνο το επίπεδο διδασκαλίας στο οποίο η προσωπική του στάση και συμπεριφορά είναι άσκηση αγωγής. Σε μια τέτοια περίπτωση άλλωστε είναι και ο μεγάλος κερδισμένος για δύο λόγους: κερδίζει την αγάπη των μαθητών / μαθητριών (τι πιο σημαντικό από αυτό;) και εξευγενίζει το δικό του χαρακτήρα (ποιος δεν το επιθυμεί αυτό διακαώς;)…
Νίκος Τσούλιαςhttp://www.alfavita.gr/sites/default/files/styles/special_edition_image/public/4938yyiuiy.jpg?itok=nyqhmCb7http://www.alfavita.gr/sites/default/files/styles/medium/public/nikos_tsoylias_0_0_0_0_0_0_0_0_1_0_1_1_0_2_1_1_1_0_0_0_0_0_1_0_1_0_0_0_0_0_1_0_0_1_0_0.png?itok=HSWwBTHKΕκπαίδευσηΆρθραΕτικέτες: Νίκος ΤσούλιαςΌπως και σε κάθε άλλη μορφή σύγκρουσης έτσι και στην σύγκρουση μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητή έχουμε ένα μεγάλο φάσμα αξιολογικής κλιμάκωσης.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αποκλειστικό: Στα δικαστήρια ο Φώτης Σεργουλόπουλος για την επιμέλεια του παιδιού του
- Στο νοσοκομείο η μητέρα η των διδύμων - Υπό ιατρική παρακολούθηση βρισκόταν ο αυτόχειρας
- Ο δημιουργός μιας αυτοκρατορίας που πέθανε από ένα ψαροκόκαλο που του στάθηκε στο λαιμό
- Αυτός είναι ο 40χρονος υπαξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας που παρέσυρε στο θάνατο και τα δύο ανήλικα παιδιά του - Τα σημειώματα που είχε αφήσει! (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)
- Δείτε από τα νύχια σας αν λειτουργεί σωστά η καρδιά σας!!!
- Κάλυμνος: Το σημείο όπου εντοπίστηκε ο φοιτητής - Φρικιαστική η εικόνα της σορού
- Η αυτοκτονία του Υπαξιωματικού και η “κουφή” και “τυφλή” υπηρεσία!
- Γιγαντιαία επιχείρηση καταδίωξης ναρκεμπόρων σε εξέλιξη σε Ιόνιο και Αιγαίο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Alfa Vita
- Δημοκρατική Συνεργασία ΠΕ: Αυτές είναι οι μειώσεις στις συντάξεις που έχουν γίνει από την συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!!
- Βήμα βήμα υλοποιείται το νέο αντιδραστικό Λύκειο
- Ο καιρός σήμερα Κυριακή: Που θα βρέξει
- 1ο βραβείο για το 1ο ΓΕΛ Αγίας Παρασκευής στο 2ο μαθητικό φεστιβάλ ντοκιμαντέρ EUFORIA
- Συγκρούσεις μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητή
- Προσωρινός αναδρομικός διορισμός εκπ/κών Β/θμιας Εκπ/σης
- Τι είδους θέρμανση να επιλέξετε και πόσο θα σας κοστίσει
- Η ΕΛΜΕ Λευκάδας για τα προβλήματα στο ΕΕΕΕΚ Λευκάδας
- Στις κάλπες σήμερα και αύριο, οι δικηγόροι
- Τελευταία Νέα Alfa Vita
- Συγκρούσεις μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητή
- Τι είδους θέρμανση να επιλέξετε και πόσο θα σας κοστίσει
- Στα πορτοκαλί η βουλή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
- Στις κάλπες σήμερα και αύριο, οι δικηγόροι
- Γιγάντια επιχείρηση των ελληνικών Λιμενικών Αρχών για σύλληψη έμπορων ναρκωτικών
- Α ΕΛΜΕ Αθήνας: Κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία
- Δημοκρατική Συνεργασία ΠΕ: Αυτές είναι οι μειώσεις στις συντάξεις που έχουν γίνει από την συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!!
- Απαγορεύονται οι διαφημίσεις προϊόντων και υπηρεσιών στα σχολεία
- Η ΕΛΜΕ Λευκάδας για τα προβλήματα στο ΕΕΕΕΚ Λευκάδας
- 1ο βραβείο για το 1ο ΓΕΛ Αγίας Παρασκευής στο 2ο μαθητικό φεστιβάλ ντοκιμαντέρ EUFORIA
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καταδίωξη εμπόρων ναρκωτικών με ταχύπλοα στο Ιόνιο
- Μάκης Βορίδης: Ο Καμμένος δεν ελέγχεται για το ποιόν του αλλά για τις πράξεις του
- Αυτός ο σκύλος ξέρει να περνάει καλά!
- Στο χάος το Ισλαμαμπάντ: Έξι νεκροί και 190 τραυματίες - Επίσημα στη μάχη και παραστρατιωτικοί
- Σε σοβαρή κατάσταση 23χρονος μετά από τροχαίο στην Κρήτη
- Το ακροδεξιό ΑfD επαίρεται: Σε εμάς οφείλεται η φθίνουσα πορεία της Μέρκελ
- Προβλήματα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» λόγω ομίχλης -Καθυστερήσεις πτήσεων
- Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα έχουμε γυρίσει σελίδα το 2018
- Nέο... μέτωπο οπαδών και Λουτσέσκου - Ποιον «αδικεί» και ποιον στέλνει σπίτι του
- Οι χώρες που εξάγονται τα ελληνικά προϊόντα - Ποιες είναι στην πρώτη δεκάδα