Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 9 Νοέμβρη

Στο Σύνταγμα, στις 6.30 μ.μ., το συλλαλητήριο της Αθήνας - Την ίδια ώρα, στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Απάντηση στο νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης θα δώσουν τα συλλαλητήρια που οργανώνουν την ερχόμενη Πέμπτη 9 Νοέμβρη σε δεκάδες πόλεις σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Η μαζική συμμετοχή εργατών, φτωχών αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων, ανέργων και των οικογενειών τους θα αποτελέσει βήμα κλιμάκωσης και προετοιμασίας απεργιακής κινητοποίησης κόντρα στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - κεφαλαίου.

Σύμφωνα με το ΠΑΜΕ το κάλεσμα στους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους διαδίδεται πλατιά καθημερινά στους χώρους δουλειάς, ενώ την περασμένη βδομάδα ξεχώρισε η συμβολική κατάληψη του υπουργείου Εργασίας και η συνέντευξη Τύπου των συνδικάτων μέσα από το γραφείο της υπουργού.

Να φτάσει παντού το κάλεσμα

«Ολοι στον αγώνα, ξεσηκωμός, στα μέτρα της κυβέρνησης κανείς συμβιβασμός» ήταν ένα από τα συνθήματα που αντήχησαν στη Σταδίου, μέσα κι έξω από το υπουργείο για πολλές ώρες.

Στο πνεύμα αυτό, ήδη δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν συζητήσει και αποφασίσει τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια. Τις λίγες μέρες που απομένουν, συνεχίζεται και εντείνεται αυτή η προσπάθεια, για να φτάσει το κάλεσμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους δουλειάς, μέσα από εξορμήσεις και περιοδείες, συσκέψεις και συνελεύσεις. Ιδιαίτερο βάρος πέφτει στους κλάδους και τους χώρους που ήδη βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, ώστε να αξιοποιήσουν τα συλλαλητήρια ως το επόμενο βήμα της δράσης τους.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να μην κάνουν βήμα πίσω και να απαντήσουν αγωνιστικά στα μέτρα που ήδη ματώνουν το λαό και σε όσα ετοιμάζεται να προσθέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο αντιλαϊκό οπλοστάσιο μέσα από την τρίτη «αξιολόγηση», τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018 και ό,τι άλλο περιλαμβάνει το «πακέτο» της «δίκαιης ανάπτυξης».

Ξεχωριστή σημασία ανάμεσα στις «εκκρεμότητες» της τρίτης «αξιολόγησης» έχουν οι αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και η προσπάθεια για επιβολή νέων εμποδίων στην κήρυξη απεργιών. Στο φόντο αυτό, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προετοιμάζουν την κλιμάκωση της πάλης των εργαζομένων με πανελλαδική απεργία. Σχετικό κάλεσμα, εκτός από το ΠΑΜΕ, απευθύνουν όλο και περισσότερες Ομοσπονδίες και σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων.

Μέρος της αντεργατικής επίθεσης της κυβέρνησης είναι και η όλο και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας, με ευθύνη της κυβέρνησης, στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Γι' αυτό, ανάμεσα στα αιτήματα των κινητοποιήσεων είναι η μη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους και η εναντίωση στις ΝΑΤΟικές εξοπλιστικές δαπάνες, που υποχρεώνουν τους εργαζόμενους σε νέες σκληρές θυσίες.

Τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια έχουν ανακοινώσει επίσης η ΠΑΣΕΒΕ, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).
Πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων για όσα «καίνε» τους εργαζόμενους

«Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ. Αυξήσεις στους μισθούς. Κάτω τα χέρια από το απεργιακό δικαίωμα. Απαγόρευση πλειστηριασμών και κατασχέσεων». Η βασική δέσμη αιτημάτων, όπως συνοψίζεται στην αφίσα με την οποία προπαγανδίζει το ΠΑΜΕ τα συλλαλητήρια, αναδεικνύεται σε συνδετικό κρίκο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας με τις μάχες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς.

Οι κινητοποιήσεις με αιχμή τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, με βελτίωση των όρων δουλειάς, που βρίσκονται σε εξέλιξη σε μεγάλα εργοτάξια στον κλάδο των Κατασκευών, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στον Ομιλο ΟΤΕ, δίνουν ώθηση και στην προετοιμασία των συλλαλητηρίων. Αντίστοιχα, η επιτυχία των κινητοποιήσεων μπορεί να συμβάλει ώστε να «αγκαλιάσει» περισσότερους χώρους δουλειάς η μάχη για Συλλογικές Συμβάσεις.

Ο αγώνας ενάντια στις απολύσεις και την απληρωσιά, όπως στα πρακτορεία διανομής Τύπου, ενάντια στις απολύσεις συνδικαλιστών και πρωτοπόρων εργαζομένων, ενάντια στην αβεβαιότητα που δημιουργούν για τις θέσεις εργασίας οι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί, όπως στη «Unilever», τροφοδοτεί επίσης την πρωτοβουλία για την οργάνωση και συμμετοχή στα συλλαλητήρια. Αντίστοιχα συμβαίνει και με τις αγωνιστικές παρεμβάσεις σωματείων, Λαϊκών Επιτροπών και φορέων ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών και καταθέσεων λαϊκών νοικοκυριών, καθώς τα συλλαλητήρια οργανώνονται την ίδια περίοδο που αναμένεται η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες.

Καθημερινή αγωνιστική δραστηριότητα σε χώρους δουλειάς

Οπως σημειώνουν συνδικαλιστές σε δηλώσεις τους στον «Ριζοσπάστη», τα συλλαλητήρια, με το περιεχόμενο και τα συνθήματά τους, αποτελούν έναν κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα της πολύμορφης αγωνιστικής δραστηριότητας που αναπτύσσουν τα ταξικά σωματεία.

«Οι κινητοποιήσεις για την υπογραφή εργοταξιακών Συμβάσεων σε μια σειρά μεγάλα εργοτάξια του κλάδου, στην ανακαίνιση του "Αστέρα" Βουλιαγμένης, στην κατασκευή των ναυτιλιακών γραφείων της ΑΓΓΕΜΑΡ στην Καλλιθέα, στο Μουσείο Γουλανδρή, είναι συμβολή και στην προετοιμασία του συλλαλητηρίου στις 9 Νοέμβρη», τονίζει ο Σταύρος Λίτσας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Υπενθυμίζει ότι η πρωτοβουλία για το συλλαλητήριο αποτελεί συνέχεια της περσινής πρωτοβουλίας 530 συνδικαλιστικών οργανώσεων για τις Συλλογικές Συμβάσεις και τονίζει ότι το μέτωπο των Συμβάσεων παραμένει ανοιχτό για τους οικοδόμους. «Μέχρι σήμερα μετράμε αρκετές στάσεις εργασίας και απεργιακές κινητοποιήσεις σε εργοτάξια, με τις οποίες οι εργαζόμενοι ασκούν πίεση στην εργοδοσία, αγωνίζονται για την υπογραφή Συμβάσεων με αυξήσεις στα μεροκάματα και καλύτερους όρους δουλειάς, διεκδικούν να πάρουν πίσω τις απώλειες των περασμένων χρόνων, προβάλλουν αιτήματα με κριτήριο τις ανάγκες τους», σημειώνει και προσθέτει πως το Συνδικάτο σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του στην κατεύθυνση του συντονισμού και της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων. «Οπως έχουμε ήδη αποφασίσει στη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου μας, δουλεύουμε για να προετοιμάσουμε παναττική απεργία στα μεγάλα εργοτάξια, για να δώσουμε με τον τρόπο αυτό ενιαία απάντηση στο ενιαίο μέτωπο των κατασκευαστών και μεγαλοεργολάβων», επισημαίνει.

Ο Στ. Λίτσας υπογραμμίζει ότι η πρωτοβουλία για το συλλαλητήριο δίνει απάντηση και στο ζήτημα του συνδικαλιστικού νόμου που ετοιμάζεται να ανοίξει η κυβέρνηση, στους περιορισμούς στην οργάνωση των εργαζομένων και στο δικαίωμα στην απεργία. «Το Συνδικάτο μας θα μπει τις επόμενες μέρες σε διαδικασία αρχαιρεσιών. Οπως συζητήσαμε στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση και όπως συνεχίσουμε να συζητάμε στις συνελεύσεις των Παραρτημάτων, η καλύτερη απάντηση των εργαζομένων στον κλάδο των Κατασκευών στα σχέδια για χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση θα δοθεί μέσα από τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο, στις απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις που σχεδιάζει το Συνδικάτο, αλλά και στις αρχαιρεσίες του το επόμενο διάστημα».

Με την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων στην επιχείρηση «Unilever» για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους συνδυάζει την οργάνωση του συλλαλητηρίου στις 9 Νοέμβρη η Πανελλαδική Ενωση Εργατοτεχνικού και Υπαλληλικού Προσωπικού Ελαιουργοσαπωνοποιείων και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής.

Οπως εξηγεί ο πρόεδρος του Σωματείου, Νίκος Ξουράφης, οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια του ομίλου σε Ρέντη και Πειραιώς έδωσαν με καθολική συμμετοχή τη μάχη της απεργίας την περασμένη Τρίτη, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα επιτρέψουν τα επιχειρηματικά σχέδια για πώληση μέρους των εγκαταστάσεων σε νέο ιδιοκτήτη να στοιχίσουν θέσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα. «Η μάχη αυτή δεν είναι μια μάχη ξεκομμένη, ούτε αφορά μόνο το συγκεκριμένο χώρο», σημειώνει ο Ν. Ξουράφης και προσθέτει: «Ενα συμπέρασμα που χρειάζεται να βγει για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και όχι μόνο, είναι ότι στο πλαίσιο του συστήματος στο οποίο ζούμε σήμερα, το δικαίωμα στη δουλειά, τα εργασιακά δικαιώματα, οι μισθοί και τα μεροκάματα, όχι μόνο δεν είναι εξασφαλισμένα αλλά βρίσκονται διαρκώς στο στόχαστρο των αντεργατικών μέτρων, παλιών και νέων. Επιπλέον, η απεργιακή μάχη των εργαζομένων στη "Unilever", η οποία αποφασίστηκε με Γενικές Συνελεύσεις στα εργοστάσια και προκηρύχθηκε από το κλαδικό μας σωματείο, αναδεικνύει την ανάγκη οι εργαζόμενοι να βρεθούν σε ετοιμότητα να παλέψουν ενάντια στα σχέδια για αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο με στόχο να μπαίνουν πρόσθετα εμπόδια και περιορισμοί στο απεργιακό δικαίωμα».

Παράλληλα, το Συνδικάτο μπαίνει σε διαδικασία αρχαιρεσιών. Στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, που είναι προγραμματισμένη για σήμερα, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, από την ατζέντα της συζήτησης δεν θα λείπει η οργάνωση της συμμετοχής στο συλλαλητήριο της Πέμπτης, για την οποία το Σωματείο έχει ήδη αναλάβει δράση. «Το προηγούμενο διάστημα έγιναν Γενικές Συνελεύσεις σε μια σειρά μεγάλα εργοστάσια του κλάδου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης», αναφέρει ο Ν. Ξουράφης και επισημαίνει ότι σε όλες τις συνελεύσεις, αλλά και σε δεκάδες εξορμήσεις και περιοδείες που έχει ήδη πραγματοποιήσει το Σωματείο, τέθηκε η ανάγκη μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο.

ΠΑΜΕσυλλαλητήρια
Keywords
παμε, παμε, σταση εργασιας, συνταγμα, αθηνα, βενιζελος, συμμετοχή, συριζα, εκκρεμότητες, απεργια, ηπα, νατο, ελλαδα, ογε, υφεση, εεδυε, οτε, unilever, τραπεζες, δραση, ενωση, συγκεκριμένο, πειραιας, απεργια υπα, απεργιες σημερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, θεσσαλονικη, απεργια μμε, απεργια ταξι, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, απεργια 6 νοεμβρίου, εκλογες ηπα, απεργια 8 νοεμβριου, αξιολογηση, αιχμη, βημα, δανεια, δουλεια, ηπα, κοντρα, πειραιως, πιεση, πλαισιο, υφεση, ωθηση, ωρα, ατζεντα, αφισα, βδομαδα, διαστημα, δηλωσεις, δοθει, ευρω, ειρηνη, εξελιξη, επιτυχια, ευθυνη, ζωνη, ιδια, θεσεις εργασιας, κυβερνηση, κρατικο, λειπει, νατο, ξεσηκωμος, πεμπτη, υπογραφη, ρεντη, συγκεκριμένο, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, συνθηματα, σχεδια, σωματειο, τριτη, φοντο, ωρες, αγωνας, αλυσιδα, βηματα, δικαιωμα, δικαιωματα, ενωση, ιδιαιτερο, υπουργειο, πωληση, θεσεις, χερια
Τυχαία Θέματα